Iconografia Sant Jordi – Programa de Festes 2020

 

Iconografía de Sant Jordi publicada al Programa de Festes 2020

Descarregar document »


Un guió és un estendard o bandera que enarbora la persona que guia. El Guió de Sant Jordi, per tant, té la finalitat d’encapsalar les manifestacions religioses organitzades per la Confraria de Sant Jordi i guiar així als veïns i veïnes fidels de la població.

Va ser obsequiat per D. Gregorio Molina Ribera a la vila de Banyeres de Mariola per tal de restituir l’anterior Guió del Sant, el qual, va ser destruït el 27 de juliol de 1936 a la Guerra Civil.

Està confeccionat amb tafetà de seda, seguint formes asimètriques, i profusament brodat a mà a l’estil barroc. A la part frontal destaquen les sanefes de flors i les roques multicolor, així com el medalló central amb la imatge de Sant Jordi a cavall. A la cara posterior, llegim l’inscripció “Gloria a San Jorge”.

Com és tradicional, quan ix al carrer, és portat per un membre de la Filà de Cristians, i a cadascún dels seus costats un xiquet o xiqueta de la mateixa filà subjectant el corresponent cordó.

El nou Guió de Sant Jordi va ser beneït el 27 de maig de 1945, coincidint amb els actes festius del carrer La Creu. El primer diumenge de setembre del mateix any va eixir, per primera vegada, a la Solemne Processó de les festes de la Relíquia. Per tant enguany, celebrem el 75 aniversari d’esta autèntica obra d’art, llegat dels nostres avantpassats.

Posteriorment, i una vegada finalitzades les festes de Moros i Cristians de l’any 2009 el Guió va ser sotmés a un procés de neteja i restauració, per tal de recuperar el color i l’esplendor del seu brodat i de tots els seus elements, donant continuïtat així a esta peça de gran valor, per a major glòria de les nostres festes i del nostre Patró Sant Jordi.