Iconografía San Jorge – Programa de Fiestas 2020

 

Iconografía de San Jorge publicada el Programa de Fiestas 2020

Descargar documento »


Un guió és un estendard o bandera que enarbora la persona que guia. El Guión de San Jorge, por tanto, té la finalitat d’encapsalar les manifestacions religioses organitzades per la Confraria de Sant Jordi i guiar així als veïns i veïnes fidels de la població.

Fue obsequiado por D. Gregorio Molina Ribera en la villa de Bañeres para restituir la anterior Guión del Santo, el cual, fue destruido el 27 de julio de 1936 a la Guerra Civil.

Está confeccionado con tafetán de seda, seguint formes asimètriques, i profusament brodat a mà a l’estil barroc. A la part frontal destaquen les sanefes de flors i les roques multicolor, així com el medalló central amb la imatge de Sant Jordi a cavall. A la cara posterior, llegim l’inscripció “Gloria a San Jorge”.

Como es tradicional, cuando sale a la calle, és portat per un membre de la Filà de Cristians, i a cadascún dels seus costats un xiquet o xiqueta de la mateixa filà subjectant el corresponent cordó.

El nuevo Guión de San Jorge fue bendecido el 27 de mayo de 1945, coincidint amb els actes festius del carrer La Creu. El primer diumenge de setembre del mateix any va eixir, por primera vez, a la Solemne Processó de les festes de la Relíquia. Por lo tanto este año, celebramos el 75 aniversari d’esta autèntica obra d’art, llegat dels nostres avantpassats.

posteriormente, i una vegada finalitzades les festes de Moros i Cristians de l’any 2009 el Guió va ser sotmés a un procés de neteja i restauració, per tal de recuperar el color i l’esplendor del seu brodat i de tots els seus elements, donant continuïtat així a esta peça de gran valor, per a major glòria de les nostres festes i del nostre Patró Sant Jordi.