Iconografia Sant Jordi – Programa do Partido 2020

 

Iconografia de Sant Jordi publicada no Programa do Festival 2020

Baixar documento »


Un guió és un estendard o bandera que enarbora la persona que guia. O roteiro de Sant Jordi, portanto, té la finalitat d’encapsalar les manifestacions religioses organitzades per la Confraria de Sant Jordi i guiar així als veïns i veïnes fidels de la població.

Foi presenteado por D. Gregorio Molina Ribera na localidade de Banyeres de Mariola para restaurar o anterior Guió del Sant, qual, foi destruído em 27 Julho 1936 para a Guerra Civil.

É feito de tafetá de seda, seguint formes asimètriques, i profusament brodat a mà a l’estil barroc. A la part frontal destaquen les sanefes de flors i les roques multicolor, així com el medalló central amb la imatge de Sant Jordi a cavall. Para o lado de trás, llegim l’inscripció “Gloria a San Jorge”.

Como é tradicional, quando ele sai para a rua, és portat per un membre de la Filà de Cristians, i a cadascún dels seus costats un xiquet o xiqueta de la mateixa filà subjectant el corresponent cordó.

O novo Script de Sant Jordi foi abençoado em 27 maio 1945, coincidint amb els actes festius del carrer La Creu. El primer diumenge de setembre del mateix any va eixir, primeiro, a la Solemne Processó de les festes de la Relíquia. Então este ano, celebramos o 75 aniversari d’esta autèntica obra d’art, llegat dels nostres avantpassats.

mais tarde, i una vegada finalitzades les festes de Moros i Cristians de l’any 2009 el Guió va ser sotmés a un procés de neteja i restauració, per tal de recuperar el color i l’esplendor del seu brodat i de tots els seus elements, donant continuïtat així a esta peça de gran valor, per a major glòria de les nostres festes i del nostre Patró Sant Jordi.