Noticia al periòdic Crónica de Banyeres – Febrer 2023 (2)

 

Descarregar document »

 

LES ACTUALS HAN SIGUT INSTAL·LADES EN EL CEMENTERI

Renovaran totes les campanes del campanar

El campanar i la renovació de les seues campanes ha sigut una de les principals notícies d’aquest mes. Les quatre campanes: Santa Úrsula (instal·lada en 1940), La Puríssima (en 1946), La nostra Senyora de la Misericòrdia (1948) i Sant Jordi (1951), han sigut traslladades al Cementeri, havent- se col·locat en una zona de l’esplanada que mira cap a l’altar. L’acció es va dur a terme entre el 24 i el 25 de febrer, en un any en què es complixen 83 anys des de la col·locació de la primera i 72 de l’última.

Totes estaven en funcionament excepte Santa Úrsula, que en 2014 es va trencar longitudinalment a causa de la falta de manteniment, situació que va provocar que en els últims anys només repicaren tres de les quatre existents i que només ho feren les quatre, en el cas d’enterraments i funerals, malgrat la desafinació que provocava la campana deteriorada.

El projecte de renovar les campanes va començar a gestar-se en maig de 2021 després que la Confraria de Sant Jordi mostrara intenció de reemplaçar la campana que porta el nom del Patró. Canviar una de les quatre campanes, mantenir trencada una d’elles i fer prolongar un conjunt afectat per evidents problemes de sonoritat a causa de la baixa qualitat dels metalls amb què en el seu moment es van fabricar i el desgast que acusaven en la zona on colpegen els batalls, era una qüestió que es va posar sobre la taula. Per això la idea inicial de substituir només una va evolucionar fins a considerar la renovació de tot el conjunt.

Les noves campanes seran de bronze d’alta qualitat i, excepte imprevistos, s’espera que es col·loquen el diumenge 16 d’abril i que puguen estrenar-se coincidint amb les festes de moros i cristians. El disseny i càlcul de dimensions ha estat a càrrec del campanòleg holandés Gideon Bodden. Els treballs de fundició els farà Abel Portilla, un dels millors especialistes en campanes de tota Europa que té el seu taller en Gajano (Cantàbria). I del muntatge i del desmuntatge de les velles, s’encarrega l’empresa Electro Recamp, d’Atzeneta d’Albaida, ocupant-se Grúas Rigar, de València, de la tasca de baixar-les i pujar-les. La campana principal continuarà denominant-se Mare de Déu de la Misericòrdia (de 1142 kg), la segona continuarà sent la de Sant Jordi (571 kg), la tercera deixa de dir-se Santa Úrsula i passa a dir-se Santa Maria Magdalena (340 kg) i la quarta i més xicoteta deixa de ser La Puríssima i ara es denominarà Santa Llúcia (240 kg). Des de la parròquia s’ha indicat que el projecte compta amb el suport del consistori i que s’han sumat a ell les confraries de Sant Jordi, Santa Maria Magdalena i Santa Llúcia, assumint el compromís que les campanes de les seues devocions siguen una realitat.

La primera part del projecte ja s’ha fet. Les campanes han sigut traslladades al Cementeri en una acció que va dur a terme l’empresa Electro Recamp amb el suport de membres del gremi de Campanars de la Misericòrdia. Ara seran netejades, greixades i disposades perquè puguen sonar en la missa de cada 25 d’abril, dia del Sant Crist, en record i homenatge als difunts, així com l’1 de novembre, Festivitat de Tots Sants.