XXXVI Jornades Musicals de l’Octavari de Sant Jordi (2015)

Descarregar document

Diumenge, 26 d´ abril

Ensemble ORQUESTA “CIUTAT DE LLIRIA”

Dissabte, 2 de maig

AD LIBITUM – COR DE CAMBRA
Escola coral de Quart de Poblet

Parròquia de Santa Maria

Entrada lliure

(2)

Ensemble ORQUESTA “CIUTAT DE LLIRIA”

Diumenge, 26 d´ abril. Església de Santa Maria

PROGRAMA

Part I

Divertiment No 11 K. 251, de W. A. Mozart (1756 – 1791)

I. Molto allegro
II. Menuetto
III. Andantino
IV. Menuetto (Tema con variazioni)
V. Rondo (Allegro assai)
VI. Marcia alla francese

Part II

El amor brujo (versió 1915), de M. de Falla ( 1876 – 1946)

Isabel Julve, cantaora

Ensemble Orquesta “Ciutat de Llíria”

Gaspar Sanchis Castillo, director

(3)

NOTES AL PROGRAMA

W. A. Mozart ( 1756 – 1791)

El Divertiment n° 11 en re mayor, K. 251, va ser escrit al mes de juliol de 1776 a Salzburg, possiblement per l´ onomàstica de la germana de Mozart, Nannerl, el 26 de juliol o pel seu aniversari el 30 de juliol. El moviment inicial està escrit en forma de sonata mono temàtica en la qual en lloc del vertader segon subjecte en la tonalitat de la dominant (la major), el primer subjecte apareix en la menor. El trio del primer minuet està compost sol per a cordes i el tercer moviment, de tempo Andantino, està en forma rondó. El quart moviment és una inusual barreja de minuet i forma variacions. Ací, les tres variacions serveixen com els “trios”, amb el tema del minuet tornant da “capo” després de cada variació. La primera d’aquestes variacions es caracteritza per l’oboè sol, la segona pel violí sol i en la tercera, la melodia de la segona flueix per davall del tema. Les trompes no participen en cap de les variacions.

(4)

M. de Falla ( 1876 – 1946)

El amor brujo (versió 1915)

El 15 d’abril de 1915 es va estrenar la primera versió d’ “El Amor Brujo”, espectacle ideat per a posar de manifest les qualitats de la gran Pastora Imperio com a “cantaora”, actriu i “ballaora”. En 1925, Falla va transformar la primera versió en un ballet per a orquestra simfònica en una de les seues obres mes importants, amb tres cançons curtes per a mezzosoprano. Amb aquest format, “El Amor Brujo” va triomfar com moltes altres obres de Falla. L’argument conta la historia de Candela, una xica gitana, enamorada de Carmelo. L’ obra és de caràcter marcadament andalús, tant en allò musical com en allò literari. El llibret va ser escrit per Gregorio Martínez Sierra en dialecte andalús, si bé s’ha arribat a posar en dubte la seua autoria, en favor de la seua dona, María de la O Lejárraga García, feminista apassionada que va publicar obres sota el nom del seu marit. La música conté moments de gran bellesa i originalitat, i inclou les famoses “Danza ritual del fuego”, “la Canción de fuego fatuo” i “la Danza del terror”. Una historia d’ encisos, de bruixeria, on l´ espectre de l’amant mort de Candela se li apareix gelós davant dels seus amors amb Carmelo. La solució estarà en mans de Llúcia, …

(5)

Orquesta Ciutat de Llíria O C LL

L’ Orquesta “Ciutat de Llíria” està integrada per professors de dilatada experiència professional que han tocat en els faristols de les mes prestigioses orquestres d’Espanya i d’Europa. El seu planter clàssic permet conrear amb la màxima qualitat un repertori no sempre atès per formacions simfòniques.. L’ O C LL, pretén consolidar-se temporada rere temporada, com un dels projectes possiblement mes originals i diferents dels sorgits en els últims quinze anys en el panorama de la música espanyola. Gràcies a l’auspici de l’Ajuntament de Llíria, l´ orquestra pretén desenvolupar una labor centrada principalment, en la interpretació i difusió de la música de la passada centúria i d’aquella altra escrita sota l’estricte signe de la contemporaneïtat. En els seus programes, gran part de la música actual espanyola, i singularment valenciana, conviu amb obres dels “clàssics” dels Segles XVII, XVIII, XIX, i XX i deis autors mes significatius internacionalment de les ultimes dècades. Així, el repertori de l’ orquestra compren des de Bach i Mozart a Britten i Boulez; des de Hindemith o Weill a Takemitsu o Berio; des de Falla i Gerhard a Oliver Pina, Marco o García Abril; sense oblidar els autors valencians com C. Cano, E. Calandín, R. Ramos… Però a més, pel seu estil de funcionament, rigorós i flexible alhora, l’ O C LL és un instrument versàtil capaç d’ enfrontar-se al repertori clàssic i romàntic, adaptant-se en aquests casos, a les exigències tècniques, musicals i organitzatives que aquestes partitures plantegen.
L´ orquestra també pretén realitzar una labor pedagògica per mitjà de l’ organització de cursos de perfeccionament, i la creació de noves obres adequades a la seua formació apostant especialment pels compositors de la ciutat de Llíria. La presentació de l’ Orquesta “Ciutat de Llíria” suposa un punt d’inflexió en l’activitat professional fomentant la col•laboració de destacats alumnes i graduats del Conservatori Professional de Música per a així contribuir en el desenvolupament musical dels mateixos. D’aquesta manera, a mes d´ oferir una proposta de qualitat, l’ Orquesta “Ciutat de Llíria” pretén oferir una activitat de formació als alumnes que han realitzat els seus estudis en aquest centre perquè adquirisquen una experiència vertadera abans de convertir-se en músics professionals. Entre els seus pròxims projectes al marge dels concerts programats de temporada destaquen concerts didàctics per a xiquets, estrenes d´ obres d’encàrrec, programes amb cor i orquestra i gravacions discogràfiques.

(6)

GASPAR SANCHIS CASTILLO

Director de l’ Orquesta “Ciutat de Llíria”

Director de l’ Ensemble 2000

Professor d’Orquestra del Conservatori de Llíria

Nascut a Vilamarxant (Valencia), Gaspar Sanchis inicia els seus estudis musicals a l’edat de 7 anys al seu poble natal. La seua claredat gestual junt amb la seua sensibilitat musical van convertir el seu debut al capdavant de l’Orquestra de València en un gran èxit amb la Cinquena Simfonia de Beethoven considerada per la crítica especialitzada com “… una cinquena simfonia com feia molt de temps que no se sentia tan emocionant …” De trajectòria inusualment variada, interpreta grans obres simfòniques així com interpretacions històriques i partitures innovadores contemporànies. En la Temporada 2012/2013 Gaspar Sanchis al capdavant de l’ O C LL assumeix la direcció musical així com la producció del ballet La Historia del Soldat, junt amb el ballarí i coreògraf Toni Aparisi, convertint-se en un dels espectacles mes importants de dansa de la temporada aconseguint el premi del públic al millor espectacle de la temporada.
Realitza els seus estudis de direcció d´ orquestra amb el mestre Manuel Galduf Verdeguer obtenint les màximes qualificacions. Cursa igualment estudis d’harmonia, contrapunt, fuga i composició amb els professors César Cano, Ramón Pastor, Emilio Calandín, etc. Amplia els seus estudis de direcció d´ orquestra a Berlín amb els mestres Jorma Panula, Colin Metters i Kenneth Kiesler i amb el mestre Salvador Mes i Jörg Bierhance en els Vienna Máster Courses (Viena). Assisteix a les Máster Class de Piero Gamba i Antón García Abril entre altres. Cursa estudis de Postgrau en la Universitat Politècnica de Valencia. Gaspar Sanchis ha desenrotllat una important carrera com trombonista, amb una intensa activitat tant en el camp simfònic com en el de la música de cambra, col•laborant amb diverses formacions com la “Orquesta Sinfónica de Castilla i León”, “Orquesta Sinfónica Española”, “Banda Municipal de Madrid”, etc.
Va ser fundador de STROMBOR BRASS QUINTET. formació amb la qual té gravats diversos CDs. Amb aquesta formació exerceix una activitat professional, realitzant concerts, màsters i cursos per tota la geografia espanyola, realitzant gires per Asia, Europa i América sent la imatge Internacional de la marca d’instruments de metall alemanya B&S. Ha realitzat gravacions per a radio, TV, espectacles audiovisuals, música per a cine, teatre, etc. És requerit assíduament com jurat en diversos concursos internacionals d’interpretació. Ha dirigit l’Orquestra Jove del C. P de Llíria, Orquestra del C. S. de Valencia, Philharmonisches Kammerorchester de Berlín, Sinfonieta Badén, Lithuanian State Symphony, Banda Municipal de Valencia, Orquestra de Valencia. Des del 2005 dirigeix el Grup Instrumental “Ensemble 2000” grup amb un ampli repertori del s. XX i XXI amb compositors com M. de Falla, I. Stravinsky, Ligeti, A. Schoenberg, C. Cano, E. Calandín, W. Lutowlasky, L. Berio, E. Várese, L. Nové, etc. Ha sigut director musical de les operes “Bastian i Bastiane” de W. A. Mozart, “Der kaiser Von Atlantis” de Viktor Ullmann i “El amor brujo” de M. de Falla (versió de 1915). Hi ha actuat junt amb solistes com Charo Valls, Ma Ángeles López Artiga, Sergio Santes, Vicent Llimerá, Jacques Maguer, Robert Expert, Ricardo Roca, Carlos Apellániz, Salvador Navarro, Cristina Faus, Tactor Ángel Fígols, Anabel García del Castillo, etc. L’any 2010 és seleccionat per a participar en el X Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués. En 2010 funda l’ Orquesta “Ciutat de Llíria” de la qual és el seu director musical. Entre els seus pròxims compromisos cal assenyalar el seu proper debut al capdavant de l’Orquestra Filharmònica de Marsella i el retorn a l’Orquestra de Valencia per a la cloenda de l’ ITF (International Trombó Festival). Actualment compagina el seu treball com a director amb la docència exercint com a professor del Conservatori professional de Música de Llíria, plaça de la qual és titular per oposició des de l’any 1995. Va ser director de l’esmenta’t conservatori des de l’any 1.999 a l’any 2011.

(7) i (8)

ORQUESTRA I COR AD LIBITUM

Escola Coral de Quart de Poblet

Dissabte 2 de maig. Església de Santa María. 20’30 h

PROGRAMA

Part I (ca. 25′)

Jesus bleibet meine Freude BWV 147, de Johann Sebastian Bach
Duo d’Adam i Eva (La Creació), de Franz Joseph Haydn
Laúdate Dominum (Vespres solemnes), de Wolfgang Amadeus Mozart
Intermezzo Sinfonico (Cavalleria Rusticana), de Pietro Mascagni
Cantique de Jean Racine, de Gabriel Fauré
Hallelujah (El Messies), de George Frideric Handel

Part II (ca. 40′)

Magnificat, de John Rutter

1. Magnificat anima mea
2. Of a Rose, a lovely Rose
3. Quia fecit mihi magna
4. Et misericordia
5. Fecit potentiam
6. Esurientes
7. Gloria Patri

Carmina Sánchez, soprano

Miguel Ángel Ariza, baríton

ORQUESTRA I COR AD LIBITUM
Escola Coral de Quart de Poblet

Francesc Gamón, director

(9)

Cor de cambra Ad Libitum de l’Escola Coral de Quart de Poblet

L’Escola Coral de Quart de Poblet és un ampli projecte pedagògic qué s´ ocupa de la formació en el cant coral des de la primerenca edat dels quatre anys. Actualment la formen mes de 350 xiquets, joves i adults dividits en sis grups corals. Des que iniciara la seua activitat al 1983, baix la direcció de Cristina Contreras, ha oferit més de 900 concerts, realitzant nombroses gires internacionals per Europa i Sud-americà. Ha interpretat un ampli repertori i col•labora freqüentment amb el Palau de les Arts Reina Sofía de València, on ha estat sota la batuta d’alguns dels mes grans directors de l’actualitat, com Lorin Maazel o Ricardo Chailly. Ha sigut guardonada a importants certàmens, destacant els quatre primers premis obtinguts al Certament Nacional Infantil i Juvenil d’Havaneres de Torrevieja. Ad Libitum és el cor de cambra de l’Escola Coral, integrat per joves amb una sòlida formació musical i vocal. Dirigit des del 2007 per Francesc Gamón, el seu repertori abraça obres de totes les èpoques, prestant especial atenció al repertori del renaixement. Ha interpretat “El Messies” d’ Handel en versió íntegra en diverses ocasions, així com altres grans obres com ara “La Passió segons Sant Mateu” de Bach i “Vesperae solennes de Confessore” de Mozart. El passat mes de novembre va debutar com a cor d’ opera a les representacions de “La Flauta Mágica” al Teatre Principal de Castelló. Recentment ha realitzat una gira per Itàlia, oferint un concert a l’ històrica basílica de Santa Maria del Pópolo de Roma, i ha sigut guanyador del segon premi «Lira de Plata» al Certamen de la Cançó Marinera de San Vicente de la Barquera (Cantabrià).
www.escolacoral.com

(10)

FRANCESC GAMON

Director

Naix a Sagunt, l’any 1986. És titulat en piano, direcció d´ orquestra i direcció de cor pel Conservatori Superior de València, on fou deixeble dels mestres Miguel Ángel Herranz, Manuel Galduf i Pilar Vañó; en l’actualitat finalitza els estudis de composició, clave i orgue. Amplia la seua formació en reconeguts centres, com ara l’ Acadèmia Chigiana de Siena (Itàlia) i el Berklee College of Music. Com a pianista, ha treballat amb mestres de la talla de Joaquín Soriano, Mario Monreal, Guillermo González i Fernando Puchol; i ha col•laborat amb multitud d’agrupacions, oferint concerts per gran part de la geografia espanyola i també a Regne Unit, Alemanya, Franca, Itàlia i Andorra. La seua continua formació en el camp de la direcció musical inclou nombrosos cursos de perfeccionament i clases magistrals amb professors com Gianluigi Gelmetti, Bruno Aprea, Enrique García Asensio, Cristóbal Soler, Omer Meir Wellber, Josep Ramón Gil-Tárrega, Juan Luis Martínez, Eduardo Cifre, Vasco Negreiros i Martin Schmidt. Ha estat al front de multitud d’agrupacions, d’ entre les quals destaquen l’Orquestra de la Fundació Bulgària Clàssic de Sofia, la Jove Orquestra Provincial de Málaga, i la Banda Simfònica, l’Orquestra Simfònica i el Cor de la Unió Musical de Llíria. El seu repertori, en constant creixement, inclou ja pàgines cèlebres de la literatura simfònic-coral, com son els “Réquiem” de Mozart i “Fauré”, l´oratori “El Messies”, “la Missa de la Coronació”, “el Gloria” de Vivaldi, fragments d´ operes i sarsueles, a mes d’altres obres de totes les èpoques. Recentment ha debutat com a director d´ opera amb “La Flauta Mágica”. Para especial atenció a la música antiga i l’any 2013 funda L’Arcàdia, grup especialitzat en l’estudi i la interpretació de la música anterior a 1800 amb instruments i criteris històrics, del qual és director musical i artístic. Ha participat com a director d´ orquestra a l´ enregistrament de diversos CDs. Es forma com a investigador musical de la mà dels professors Antonio Ezquerro i Luis Antonio González cursant el màster en música de la Universitat Politècnica de València, especialitzant-se en l’estudi de la música antiga. Ha realitzat i publicat diversos treballs d’investigació i en l’actualitat prepara la seua tesi doctoral. Des del seu debut com a director l’any 2005 ha sigut titular de diverses formacions vocals i instrumentals. Actualment està al front de la Banda Simfònica de la UMSC de Benicàssim i del Cor de cambra Ad Libitum de l’Escola Coral de Quart de Poblet, activitats que compagina amb la docència al Conservatori Superior de Música de Córdoba. www.francescgamon.com

(11)

Organitza

Regidoria de Cultura i Educació de l´ Ajuntament de Banyeres de Mariola

Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola

Patrocina

Diputación de Alicante

M. I. Ajuntament de Banyeres de Mariola

Cultura Arts

Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola

Col. Labora

Parròquia de Santa Maria

Societat Musical Banyeres de Mariola

(Contra portada)