Per unes Festes de tots i totes


Revista Barcella Nº 62 – Plataforma ciutadana Sí al canvi

Descarregar document

A Banyeres els pròxims tres anys les Festes de Moros i Cristians en honor de sant Jordi tornaran a caure majoritàriament entre setmana. Com ja va passar els anys 2012, 2013, 2014 i 2015, es tornaran a repetir moltes escenes indesitjables per a qualsevol fester o veí del poble. Persones que estaran treballant a les nou del matí amb el cap en la Diana que s’estarà fent en aquells moments a la Plaça Major, altres que no aniran a retrobar-se amb els companys de la seua filà durant les capitanies, molts que desitjarien tirar un tro als seus difunts al cementeri però estaran a quilòmetres de distància, uns altres que s’hauran de donar de baixa de la seua filà per no poder fer front a una despesa de la qual no gaudiran, els convidats que venien sempre a Festes però que s’hauran de quedar amb les ganes, la processó amb poca assistència, famílies que no podran passar les Festes junts, masets mig buits, esquadres incompletes, pocs músics… en definitiva, unes Festes de Sant Jordi deslluïdes, com sabem. Per sort per a tots, aquestes situacions tenen una senzilla solució amb un xicotet canvi.

FOTOGRAFIA
Imatge que apareix de capçalera al web sialcanvi.com

A partir de la convocatòria, per part de l’Ajuntament, d’una consulta que planteja la possibilitat del canvi de da¬tes de les Festes de Moros i Cristians un grup de gent hem constituït una plata-forma ciutadana partidària del «sí» on intentem recollir les opinions i sentiments dels favorables al canvi. Dels qui considerem que, amb un xicotet gest, afavorim la participació en la nostra Festa perquè, com bé diu l’himne, és «de companyerisme i en comunitat». Dels milers de motius (tants com persones que gaudeixen la Festa) hem intentat recollir els més significatius i explicar-los a través de diferents mitjans. Estem presents també a Facebook, Twitter i Instagram. La plataforma és un exemple de treball entre gent amb situacions personals molt diverses.

«HEM CONSTITUÍT UNA PLATAFORMA CIUTADANA PARTIDARIA DEL SÍ PER A RECOLLIR LES OPINIONS I SENTIMENTS DELS FAVORABLES AL CANVI»

Primerament, alguns som gent que vivim i treballem al poble i que no tenim cap problema en les dates de festes. Però això no lleva que vulguem gaudir-les amb la nostra família i amics. Com que no tots tenen la mateixa possibilitat, volem facilitar-los-ho. Així mateix, volem veure els masets plens, els capitans ben acompanyats i tindre públic que ens aplaudisca. Volem demostrar que som un poble solidari «d’unió entre rics i pobres, d’unió entre xics i grans». Per això pensem en les filaes mes menudes que han patit severament el degoteig de baixes de festers, en les esquadres que cada any han de buscar un lloc per a eixir perquè no en sou prou o en la dificultat de trobar músics que puguen vindre tota la setmana a les nostres Festes.
A banda, també estem aquells que no som festers però vivim al poble. A nosaltres les festes ens afecten molt, en tant que son les festes majors del nostre poble, i volem que siguen un gran esdeveniment. Ens agrada veure les places i carrers plens i acudir als actes envoltats d’un gran ambient festiu. Objectivament, també entenem que com més afluència tinga la població més beneficis comporta. De la mateixa manera, ens posem en la pell dels xicotets empresaris, que fan impossibles per portar un negoci endavant i a qui els és molt difícil tancar una setmana laboral sencera si volen ser competitius en el seu entorn.

Després estem els qui vivim al poble però treballem fora i per a nosaltres és una tortura quan hem d’anar a dormir perquè treballem l’endemà però sabem que el poble està de festa.

Per últim, un col•lectiu molt important som els qui vivim fora per estudis o per faena. No sempre podem triar les vacances, fet que implica que no podem vindre tots els anys a festes. Molts portem la festa a la sang: som festers des que vam nàixer i volem continuar sent-ho. Ja que és un fet que per a nosaltres és una manera de no perdre les arrels.

Els temps canvien i les tradicions s’adapten per a perviure en la història. Les festes de moros i cristians ja han tingut canvis anteriorment, però aquesta és la primera ocasió en què se’ns pregunta a tot el poble i a tot el món fester. Les festes d’un poble tenen moltes raons de ser, però el que és inqüestionable és que les fan les persones. I la tradició té mes solidesa, mes futur, com més gent la sostinga. Aquest sí que és un gran homenatge a sant Jordi.