Col·locades a la cotxera-cuina de la Confraria de Sant Jordi les peces de la porta principal de la Parròquia Mare de Déu de la Misericòrdia

23 fevereiro 2022

Entre o final de 2019 eu abril 2020 a mesa presidida por Rafael Belda Doménech reparou as portas de acesso ao Templo Paroquial. Les peces d’eixe canvi i reparació quedaren dipositades a la cotxera de la Confraria de Sant Jordi. o 23 fevereiro, un grup de la junta actual deixà penjades damunt dels armaris de la cuina les peces més significatives de tot el que va quedar, la resta han quedat identificades en l’entresolat de la cotxera de la carrossa de Sant Jordi.

Breu història de les portes:

Aquestes portes eren de l’any 1951, portes robustes de fusta forrades de zinc. La del carrer Sant Jordi sense dibuix i la porta d’accés per la plaça Major decorada amb dibuixos fets amb claus redons i xicotets clavats, un a un, pel fuster al qual se li demanà que fera aquest minuciós treball.

Detalls de la decoració de la porta principal:

-Año Santo 1951, inscripció que es trobava a la part alta de les dues portes.

-Escut, baix de la inscripció ressenyada anteriorment i en la meitat de les dues portes, es trobava l’escut heràldic de Banyeres de Mariola.

Crismó, en la fulla de l’esquerra de la porta, dalt de la imatge de Sant Jordi, es trobava el gravat d’un crismó (JHS) que clarament simbolitzava el monograma de Jesucrist.

-Ave Maria, a la dreta del crismó i damunt del gravat de la Mare de Déu de la Misericòrdia, entrecreuades entre elles mateixes, es trobaven les lletres A M i una corona damunt d’elles.

-Sant Jordi, la imatge de Sant Jordi llancejant al drac i que venerem al seu altar, estava a la fulla de la porta esquerra.

-Mãe de Deus da Misericórdia, estava a la dreta de Sant Jordi, és a dir en la porta de la fulla dreta.

En canvi, la porta d’accés a la Capella de la Comunió tota de ferro amb botons quadrats d’adorn.

Informació recollida a la revista Bigneres núm. 10 de l’any 2015, de l’article de l’investigador de patrimoni, D. Manolo Albuixech Molina, que s’anomena:

Las puertas de la Iglesia de Santa María de la Misericordia, de Mariola.