Balkon-Party

El roda balcó o colgadura és una tela o tapís que s’utilitza per a adornar i engalanar parets exterior o interiorment, una balconada, una finestra, usw., amb motiu d’una celebració o festivitat. Cobreix tota la barana de la balconada o finestra que es vol engalanar. Generalment, no duen escut, ja que la seva funció és merament decorativa, i el seu origen és molt més modern que el dels reposteros decorats amb escuts heràldics o l’escut d’armes de les famílies de nobles que els exposen i en alguns casos conté els colors de la bandera local, regional o estatal.

Les festes més importants en les quals se sol usar són el Corpus Christi i la Setmana Santa, a més de les processons dels patrons d’una localitat. En Espanya, a més se sol col•locar en els grans dies de dol amb un crespóó negre, seguint els antics costums, en senyal de duel per la mort del Senyor, un personatge important, usw.

En Banyeres de Mariola el més tradicional ha estat sempre el roda balco en tela llisa de color blanc amb dues bandes de color vermell en la part inferior. Que en el cas de celebrar-se la festivitat del nostre Patró, i com testimoniatge de la fé i devoció que la casa sent per Sant Jordi es col•locava la Creu Vermella del Sant en el centre del mateix.

Encara que els nous temps i la modernitat també ha influït en ells, doncs ja es realitzen roda balcons amb els colors i escuts de les diferents comparses de moros i cristians, de les diferents cofradies que celebren festes pròpies en la nostra localitat, o la Imatge del nostre Patró en el cas de la Cofradia de Sant Jordi.