Il copione

La sceneggiatura di Sant Jordi, precedeix les manifestacions religioses que la Confraria de Sant Jordi organitza i que enarbora com ensenya que tots els veïns seguim.

Va ser sufragat pel banyerenc Gregorio Molina, per tal de restituir l’antic Guió del Sant que vaser destruït a conseqüència de la Guerra Civil, il 27 luglio 1936, i beneït el 27 maggio 1945 després de la Missa de les 12,00 h., dins del actes de les festes del Carrer La Creu.

“Al terminar ésta, los habitantes de la calle y todo el pueblo en general se dirigirán, acompañados de la Banda de música, a la Cruz de las Misiones para dar gracias a Dios de habernos librado de los inmensos horrores de la guerra y rogarle que con su Sabiduría y Poder infinitos guie y proteja a nuestro Caudillo. A continuación todo el pueblo se encaminará a la calle de La Cruz donde tendrá lugar la bendición del hermosísimo guión de San Jorge que nuestro admirable y generoso paisano Don Gregorio Molina regala a Bañeres. Después de ésta ceremonia, al llegar el guión a la Iglesia, el Coro que dirige D. Godofredo Garriguez entonará el himno del Santo y Mártir Patrón.”

El primer diumenge de setembre de 1945, va eixir per primera vegada en la Solemne Processó de la Santa Relíquia de Sant Jordi, portat pel tio Micaletel del Bovar”.

Està confeccionat en tafetà de seda, de formes asimètriques i profusament brodat a mà a l’estil barroc. Per la part davantera destaquen les sanefes de flors i rocalles multicolors, així com el medalló central amb la imatge de Sant Jordi, i en la part posterior la inscripcióGloria a Sant Jorge”.

Come da tradizione, sempre que ix al carrer, és portat per un membre de la Filà de Cristians i a cada un dels seus costats, un xiquet de la mateixa Filà subjecta cadascun dels dos cordons, acompanyant i escoltant el portador del Guió de Sant Jordi.