La Imatge de Sant Jordi “il vecchio”

Ja el banyerenc Reverend Francisco Berenguer Mora (1877-1960), en el seu llibre Bañeres e San Jorge ens relatava sobre aquesta imatge, actualment desapareguda, i de la qual no hi ha cap document fotogràfic, il prossimo:

«(…) Guardando orden en el tiempo de su manufactura, comenzaremos por la más antigua, llamada por esta razón y para mejor inteligencia, San Jorge el vellet, Pubblicato nel Programma delle Celebrazioni di Sant Jordi di, Porta una lancia nella mano destra e uno scudo nella sinistra, sul petto la croce rossa e la fascia della cintura. questa immagine, se abbiamo la tradizione come guida, c'era prima di costruire la nuova chiesa, nell'eremo del suo nome, ha chiamato l'Evocatore perché un prete va lì, ogni volta che appare la tempesta, a conjurar la tempestad y a pedir la protección de San Jorge mientras en la Parroquial se voltea la campana que lleva su nombre para que auyente también las negras nubes, no pudiéndose decir que San Jorge ha desatendido sus ruegos siempre que los vecinos le han invocado es estos apuros, implorando su asistencia y pedido su favor (…)».

Actualment tan sols existeix una còpia de 1802, custodiada per la família Albero Bodí.

L’original no se sap amb certesa de quin material era. Uns diuen que era de talla de fusta, uns altres diuen que pesava molt i per tant era de fundició. La veritat és que va desaparèixer durant la contesa civil de 1936-1939, i no ha tornat a aparèixer, encara que sempre han circulat remors de que estava amagada en algun lloc. Les diferents juntes de la Confraria de Sant Jordi, davant tals remors, sempre han tractat d’esbrinar el parador de la mateixa, sense cap resultat positiu fins a hui dia, quedant sempre l’esperança i la il·lusió que algun dia aparega.