Mgr Manuel Ureña Pastor, Archevêque émérite de Saragosse, présidera la messe de Saint-Georges

L'archevêque émérite du diocèse de Saragosse, sera en charge de la prédication et louant la figure de notre saint patron George à la messe le lendemain 23 d'abril.

Don Manuel Ureña Pastor ja és un vell conegut de tots els banyeruts, en haver predicat en diverses ocasions en la nostra localitat, sent l’última ocasió en la que va estar entre nosaltres, la Missa Major de la Festa de la Relíquia de 2011 que ell mateix va presidir.

De la seua biografia podem ressaltar que va nàixer en la veïna localitat valenciana d’Albaida el 4 de Març de 1945. Realitzant els seus estudis d’Ensenyament Primari en les Escoles Nacionals del seu poble. Ingressant en 1959 en el Seminari Metropolità de Montcada (Valencia), on va cursar el Batxillerat Elemental i el Superior, i el quinquenni d’Estudis Eclesiàstics, obtenint al juny de 1970 el títol de Batxiller en Teologia.

de 1968 une 1973, va cursar els Estudis Superiors d’Història i de Geografia en la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Literària de València. Obtenint en 1973 la Llicenciatura en Teologia en la Facultat de Teologia de la Universitat Pontifícia de Salamanca amb una tesina sobre “El tema de Déu en el jove Leibnitz”.
Rebent el 14 juillet 1973, l’ordenació sacerdotal a València de mans del llavors Sr. Arquebisbe Metropolità, S. je. Rvdm. Mons. José María García Lahiguera. Iniciant al setembre el ministeri sacerdotal, com vicari, en la parròquia de Nostra Senyora del Olivar de Alaquàs (Valencia), i al mateix temps, imparteix classes de Teologia pastoral, de Teologia Fonamental i de Teologia de la fe en la Facultat de Teologia “Sant Vicent Ferrer” de València.

Al setembre de 1976 és enviat a Roma per a cursar estudis superiors de Filosofia en la Pontifícia Universitat de Sant Tomás. Allí obtindrà a l’abril de 1984 el grau de Doctor en Filosofia amb una Tesi Doctoral sobre el pensament del filòsof neomarxista alemany Ernst Bloch, titulada: “Ernst Bloch: una interpretació teleològica –immanent de la realitat” que va merèixer la màxima qualificació acadèmica.

en 1980, és nomenat Director del Col•legi Major “Sant Joan de Ribera”, Burjassot (Valencia), i professor de Metafísica i d’Història de la Filosofia Antiga en la Facultat de Teologia de València. Impartint també durant dos semestres les assignatures de Filosofia de la Religió i d’Història de la Filosofia medieval.
en 1987 és nomenat membre de la Blochsgesellschaft, en la llavors República Federal d’Alemanya.

la 8 juillet 1988 el Papa Juan Pablo II el va nomenar Bisbe de la Diòcesi d’Eivissa, sent consagrat l’11 de setembre del mateix any. je, depuis 20 d'Avril 1990, va simultaniejar el seu ministeri episcopal a Eivissa amb el d’Administrador Apostòlic de la Diòcesi de Menorca.

Al juliol de 1991, el Papa Juan Pablo II el va traslladar a la recentment creada Diòcesi d’Alcalá d’Henares, nomenant-lo, tandis que, Visitador Apostòlic dels Seminaris Majors de les províncies eclesiàstiques d’Andalusia i Administrador Apostòlic de la Diòcesi d’Eivissa.

en 1992, el llavors President de la Conferència Episcopal Espanyola i Arquebisbe de Saragossa, S. je. Rvdm. Mons. Elías Yanes Álvarez, el va nomenar Consiliari Nacional de l’Adoració Nocturna Espanyola.

Al juliol de 1998 és nomenat Bisbe de la Diòcesi de Cartagena, Administrador Apostòlic de la Diòcesi d’Alcalá d’Henares i Gran Canceller de la Universitat Catòlica de Múrcia.
Promogut al Arquebisbat de Saragossa el 2 d'Avril 2005, va començar a exercir el seu ministeri apostòlic el 19 de juny del mateix any, al mateix temps que era nomenat Administrador Apostòlic de la Diòcesi de Cartagena i Gran Canceller de la Universitat Sant Jordi de Saragossa.

En la Conferència Episcopal Espanyola ha sigut membre de les Comissions Episcopals de Pastoral Social, de Seminaris i Universitats, i del Comitè Episcopal “Pro vita”. Sent l’actualitat és membre de la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe
.
La seua recerca filosòfica gira entorn del pensament marxista i al pensament postmodern.

En teologia, ha treballat el pensament dels teòlegs catòlics Karl Rahner i Hans Urs von Balthasar; je, en teologia protestant, s’ha familiaritzat molt amb els teòlegs protestants Karl Barth i Dietrich Bonhoeffer. Els seus treballs científics són ja més de 60. I la seua principal publicació és el llibre “Ernst Bloch, un futur sense Déu?» (BAC MAIOR, Madrid, 1986).

Mgr Manuel Ureña Pastor, a més de ser l’Arquebisbe emèrit de la Diòcesi de Saragossa és Fill Predilecte d’Albaida, Medalla d’Or de la ciutat de Múrcia, Defensor de Saragossa 2008, Premi IACOM (Institut Aragonès de Comunicació), Premi Fundació Carlos Sanz 2010, Cavaller d’Honor de Ntra. Mlle. del Pilar, Medalla d’Honor de l’Hospitalitat Diocesana de Ntra. Mlle. de Lourdes, Doctor Honoris causa per la Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia, Medalla d’Honor del Grup Sant Valero, Creu de plata de l’Ordre del Mèrit del Cos de la Guàrdia Civil 2012.

I dels encàrrecs pastorals rebuts val la pena ressaltar que va ser Membre de la Comissió d’Ensenyament i Catequesi de la Conferència Episcopal, (1993-1996; 1996-1999; 1999-2002; 2002-2005; 20005-2008; 2008-2011), Membre de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (2011-2014), Membre de la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe i Gran Canceller de la Universitat Sant Jordi de Saragossa.