Medalló de Sant Jordi matant al drac (any 1418)

(Pere Joan) Medalló de Sant Jordi matant al drac a la façana del Palau de la Generalitat de Catalunya

A la façana del Palau de la Generalitat de Catalunya que dona al carrer Bisbe podem veure una gran ornamentació d’estil gòtic tardívol. Salta a la vista una gran medalló preciós esculpit per Pere Joan. És la representació més antiga d’un sant Jordi de tota la confederació catalano-aragonesa.
Gràcies a la seua reconeguda labor en la seua època, PERE JOAN rep l’encàrrec d’aquest important treball que a nivell arquitectònic havia realitzat MARC SAFONT. Entre 1416-1418, es construeix, en el Carrer del Bisbe, una portada molt rica amb l’ajuda escultòrica de PERE JOAN i la col•laboració més secundària de ALIOT DE LA FONT. Unes escultures fetes amb pedra de Montjuïc disposades en un mur rectangular apaïsades amb una àmplia porta d’arc i coronada en tot el conjunt per arquets cecs, una balustrada calada i rematada amb gàrgoles i pinacols.
La porta està centrada i acabada amb un ric medalló circular de gran qualitat d’un “Sant Jordi matant al drac” fet íntegrament per PERE JOAN. Destaca el caràcter flamíger del conjunt i sobretot el coneixement de les tendències de l’escultura flamenca borgonya. Està considerat un dels millors relleus monumentals gòtics del segle XV.