Cronologia Consiglio di amministrazione 2002 – 2005

Qualunque 2005

17 di febbraio: comencen els treballs per a la segona restauració i decoració de l´Altar del nostre Patró Sant Jordi, per l’empresa madrilenya Talleres de Arte Granda, S. UN., al Temple Parroquial de Santa Maria de la Misericòrdia.

5 marzo: es celebra la II Assemblea General de Confrares de la Confraria de Sant Jordi, al Saló Social de la Seu Social, en la què és elegit com a nou President per al període 2005-2008 En Tello Navarro Albero. El Grup de Dolçaines i Tabals Ressons interpreta un concert, de musica festera, a benefici de la Restauració de l´Altar de Sant Jordi.

18 al 28 marzo: té lloc una exposició d’obres realitzades per artistes locals, que cedeixen el benefici obtés amb la venda de les seues obres a la Confraria de Sant Jordi per col•laborar a sufragar la restauració de l´ Altar del nostre Patró.

2 d'abril: mor al Vaticà Sa Santedat Joan Pau II.

L´Ajuntament realitza les obres d’enjardinament, il•luminació i col•locació de les banderes institucionals i de les filaes al voltant del Monument de Sant Jordi.

10 d'abril: es rifa una Imatge de Sant Jordi representat al Monument, realitzada en resina per obtindre beneficis per a costejar la restauració de l´ Altar de Sant Jordi.

11 d'abril: es conclou la segona restauració, policromat i daurat de l’Altar de Sant Jordi, ubicat a al Temple Parroquial de Santa Maria de la Misericòrdia.

11 al 18 d´abril: es repinta la volta i els desperfectes existents en el Creuer de Sant Jordi, produïts per les goteres existents a la coberta.

19 d'abril: Joseph Ratzinger és nombrat Papa de la l’Església Catòlica, amb el nom de Benedicto XVI.

20 d´abril: es rifa una Imatge del Monument de Sant Jordi realitzada en resina, aprofitant el sorteig de la ONCE.

23 d'abril: Es fa pública la nova Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi per al període 2005 - 2008, proclamant-se En Tello Navarro Albero com a President, José Martínez Sempere com a Vicepresident, Octavio García Sempere com a Secretari i Jordi Silvestre Beneyto con a Tresorer.

7 maggio: es realitza el Trasllat de Sant Jordi, i a continuació, en el Maset de la Filà de Moros Vells, es duu a terme el Sopar de Canvi de Juntes Directives de la Confraria de Sant Jordi, servit per una empresa de càtering de Biar.

Qualunque 2004

L’artista alcoià Guarinos dissenya el Reliquiari per a la segona Relíquia de Sant Jordi.

El taller valencià d’orfebreria David, realitza el Reliquiari per a la segona Relíquia de Sant Jordi.

José Luís Belda Sempere, Majoral Major de Sant Jordi obsequia a la Confraria el motlle realitzat en exclusiva per a les insígnies dels Majorals de la Confraria de Sant Jordi, i que representa el Monument a Sant Jordi.

23 d'abril: presideix la Missa Major del Dia de Sant Jordi el bisbe emèrit de León Monsenyor D. Antonio Vilaplana. Una vegada finalitzat l’acte de firma en el Llibre d´Or de la Confraria que es realitza a la Seu Social, beneeix les insígnies dels Majorals de la Confraria i s’imposa per primera vegada la Insígnia de Majoral als Presidents que componen la Junta de Majorals de la Confraria de Sant Jordi, i a títol pòstum als Majorals difunts, fent-se entrega de les insígnies a les sues viudes.

21 d´abril i 8 maggio: els membres del Grup Scout Edelweiss de la nostra Parròquia, participa per primera vegada en el Trasllat de Sant Jordi.

Aprofitant que el Diputat a Corts pel districte d’Alcoi és qui va regalar al Rector de la Parròquia Rv. Joaquín Sorolla, l’antic Tern Roig de Sant Jordi i que malauradament a conseqüència de la Guerra Civil va desaparèixer quasi en la seva totalitat, salvant-se tan sols la capa pluvial, la Junta Directiva sol•licita al Govern Central un nou Tern per a les festes de Sant Jordi.

L’artista valencià Manuel Boix Álvarez firma el document de cessió de tots els drets d’explotació del Monument a Sant Jordi en favor de la Confraria de Sant Jordi.

Es millora la il.luminació de l’escultura de pedra de Sant Jordi allotjada en la fornícula existent sobre la porta de la façana principal del Temple Parroquial de Santa Maria de la Misericòrdia.

Es restauren els canelobres de la carrossa de Sant Jordi.

S’estudia per totes les associacions i grups que fan us de l’edifici parroquial on esta ubicada la Seu de la Confraria, la possibilitat de posar sub-comptadors per repartir proporcionalment els consums de llum i, Oltretutto, totes les despeses de manteniment de l’edifici parroquial on està ubicada la seu de la Confraria de Sant Jordi.

10 maggio: la Junta Directiva aprova el disseny, presentat per l’artista alcoià Rafael Guarinos, per al Reliquiari que allotjarà la Segona Relíquia de Sant Jordi.

La Confraria de Sant Jordi s’inscriu com a soci en la Associació de Malalts d´Alzheimer de Banyeres de Mariola.

5 settembre: presideix la Missa Major de la Festa de la Relíquia Monsenyor Vicente Juan Segura, qui durant el transcurs de la mateixa beneeix el Reliquiari per a albergar i custodiar la Segona Relíquia del nostre Patró, la que es venera a l’Altar de Sant Jordi, en la fornícula situada als peus del Sant.

12, 14 io 19 novembre: la Companyia de Teatre La Rosera, representa la Funció “Una noche en su casa Señora”, a benefici de la Confraria de Sant Jordi.

13 di dicembre: la Junta Directiva aprova realitzar la restauració i decoració de l´Altar del nostre Patró Sant Jordi, al Temple Parroquial de Santa Maria.

L’Arquebisbe de la Diòcesi de Valéncia nomena com a Vicari de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola al Sacerdot Ricardo Aviñó Blasco.

Qualunque 2003

L’artista i pintor local, En Manolo Granado, regala una planxa metàl•lica amb el gravat d’una Imatge de Sant Jordi, reproducció del dibuix de Victoriano Martínez. Del que es van realitzar 200 gravats en paper artesà, numerats i firmats per l’artista per a la venda i 10 gravats en nombres romans, per tal d’atendre les gentileses que la Confraria té de forma esporadica.

22 di febbraio: la Junta aprova la proposta del Consiliari Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer de sol•licitar al Vaticà una segona Relíquia de Sant Jordi.

Es fabriquen imans i clauers amb la Imatge de Sant Jordi.

9 marzo: es celebra Missa Major al Temple Parroquial de Santa Maria, a la que segueixen els parlaments, al finalitzar, tots els assistents en comitiva es dirigeixen als terrenys baix del castell on estava ubicada l’antiga Ermita del Conjurador, on el l’Arquebisbe de Valéncia Agustín García GascóVicente beneeix el Monument a Sant Jordi.

14 d'abril: la Junta Directiva acorda l’ordre de col•locació de les banderes de les bandes de música del nostre poble en les celebracions religioses que la Confraria de Sant Jordi organitza, i que completarà el que es tradicionalment des de fa molts anys: mirant de front l´Altar Major del Temple Parroquial a l’esquerra el Bàndol Cristià, de més a menys prop a l´Altar Cristians, Studenti, Nasseros, contrabbandieri, Jordians i la bandera de la Agrupació Musical La Nova; i a la dreta el Bàndol Moro, més a prop a l´Altar Moros Vells, seguida de Moros Nous, Marrocs, Pirati, Califes i la bandera de la Societat Musical Banyeres de Mariola.

23 d'abril: és commemora el XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi i el 75 Aniversari de la Fundació de la Confraria de Sant Jordi.

24 maggio: es realitza, amb motiu del 75 Aniversari de la Fundació de la Confraria de Sant Jordi, un Concert Extraordinari de música antiga i barroca, a càrrec d’un grup de músics locals i dos del poble castellonenc de Vinaròs: Paloma Martínez, veu (Banyeres de Mariola), Pau Puig, dolçaina i tarota (Vinaròs), Jordi Sanc, percussió (Vinaròs), Raül Sanchis, organo (Banyeres de Mariola) i Guillermo Albero, trombone (Banyeres de Mariola), amb la col•laboració de Miquel Payà, flauta de vent i saxo soprano (vasche da bagno
de Mariola).

25 luglio: la Confraria de Sant Jordi informa a la Comissió de Festes de Sant Jordi que el dia de la Relíquia arribarà una altra relíquia del Sant.

1 settembre: el President de la Confraria de Sant Jordi Francisco Sanchis Francés, convoca a una reunió en la Seu Social a tots els Presidents i Sergents de les diferents filaes per a explicar-los el protocol que es seguirà el dia de l’arribada de la Segona Relíquia de Sant Jordi; proposant-se per Rafael Gimeno, sergent de la Filà d’Estudiants, que en la comitiva que es fa des de la Seu de la Confraria a l´Ajuntament, no s’inverteixen els bàndols, que seria l’ordre correcte, per a evitar confusions que puguen desmerèixer l’acte.

7 settembre: L'arcivescovo della diocesi di Valencia nomina il sacerdote Vicente Martí Jabado Rettore della Parrocchia di Santa Maria de Banyeres de Mariola. Seguint els passos d’arribada de la Relíquia en 1780 i dins del marc de la nostra festa de La Relíquia, arriba la segona Relíquia del nostre Patró Sant Jordi, concedida per Sa Santedat Juan Pablo II, a la finca ubicada a les afores del nostre poble, on ja ho fera la primera en 1780, “El Morer”. És portada pel Bisbe Auxiliar de Valencia Esteban Escudero , qui és rebut per la nostra primera autoritat eclesiàstica local, Ricardo Diaz de Rabago e Verdeguer, la Sra. Alcaldessa Maria Encarna Francés Martí, il Consiglio della Confraternita di Sant Jordi, representada pel president Francisco Sanchís Francés, la secretària, Maria Inmaculada Salas Molina i la vocal Clara Molina Albero, el Consell Parroquial amb Remigio Beneyto Berenguer, l’Equip de Litúrgia amb Ma Elisa Francés Ribera, els propietaris del Mas del Morer, la família Giner-Pastor i els veïns que amb la seua presència van donar a l’acte un carisma entranyable i familiar. Poi, es dirigeixen tots a la Plaça Major on es procedeix a la recepció oficial protocol•lària de La Relíquia, la qual és rebuda amb 21 salves d’honor per les autoritats civils i religioses, ciutadans, capitani, i festers que, amb gran entusiasme, irrompen amb forts aplaudiments a l’entrada de la Relíquia al Temple Parroquial. Presideix la Solemne Missa Major de la Festa de la Relíquia de Sant Jordi Monsenyor Vicente Juan Segura. En la Solemne Processó participen les dos Relíquies de Sant Jordi. La de 1780 és portada per Josep Miquel Francés, natural del Camp de Mirra, i Vicari de Santa Maria i Capellà de la Basílica de Lledó, qui va tindre la idea de donar a besar la Relíquia durant el trajecte de la Processó als discapacitats, majors i malalts, qui porta la segona Relíquia.

24 settembre: la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi valorant la bona idea que va tindre el capellà natural de la veïna localitat del Camp de Mira Josep Miquel Francés, de donar a besar la Relíquia durant el trajecte de la processó de la pasada Festa de la Relíquia, aprova de forma unànime que tots els anys durant la Solemne Processó de la Relíquia de Sant Jordi es done a besar la Relíquia als malalts, majors i impedits que ho desitgen.

L´ artista Guarinos, de la veïna localitat d´ Alcoi, presenta el disseny per al reliquiari que allotjarà la segona Relíquia de Sant Jordi, arribada el passat més de setembre.

El Vaticà edita un segell per commemorar el 1700 aniversari del Martiri de Sant Jordi.

22 novembre: els fidels i Rector de la Parròquia de Sant Jordi de la localitat valenciana de Paiporta, visiten el nostre poble per conèixer el funcionament de la Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola, ja que fa tan sols dos anys que han fundat la Confraria de Sant Jordi al seu poble.

27 novembre: la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi aprova que el disseny del Reliquiari per a la segona Relíquia de Sant Jordi el realitze l´artista alcoià Rafael Guarinos.

13 di dicembre: la Comissió de Festes de Sant Jordi acorda que les esquadres mixtes puguen participar en la Diana i la Processó, i no només en l’Entrada.

14 di dicembre: amb motiu de l’arribada de la Relíquia de Santa Llúcia, portada per Monsenyor Juan Segura, qui va propiciar que vinguera al nostre poble la segona Relíquia de Sant Jordi, visita la Seu de la Confraria de Sant Jordi on firma al Llibre d’Or, visitant posteriorment el Monument a Sant Jordi.

Durant el mes de desembre de 2003, la Fundació Bancaixa edita el catàleg “M. Boix: el gest, la mirada”, amb motiu de la celebració de l’exposició amb el mateix nom sobre l’artista valencià i autor del nostre Monument a Sant Jordi, en el que es fa una aproximació a la seua obra dels últims anys; i que per a la Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola, té una rellevant importancia, al ser, aquest llibre d’art, el primer en el qual apareix el Monument a Sant Jordi.
Qualunque 2002

11 gennaio: es presenta el projecte del Monument de Sant Jordi als Confrares. Es realitza una projecció en la qual s’inclouen les diferents Juntes Directives que han passat per la Confraria de Sant Jordi, es fa una presentació de les diferents fases en les que es desenvoluparà el Projecte del Monument i, per finalitzar, es promocionen les 7 figures originals reproducció del Monument a Sant Jordi, numerades i signades per l’escultor, per a la seua venda.

La Comissió de Govern de l’Ajuntament aprova la requalificació del terreny de l’antic entorn de l’ermita del Conjurador, així com també el projecte d’enjardinament i ús públic del què serà l’entorn del Monument a Sant Jordi, que serà presentat al Ple de l’Ajuntament per a la seua aprovació definitiva.

22 di febbraio: es presenta la documentació necessària per a inscriure la Confraria de Sant Jordi en el Registre Civil d’Associacions.

22 di febbraio: es celebra a les 20,00 h., la 1ª Assemblea General de la Confraria de Sant Jordi, al Teatre Principal. En ella és elegit com a nou President per al període 2002 – 2005 D. Francisco Sanchis Albero, Vice Presidente: Angel Sanjuán Gisbert, tesoriere: Javier Albero Ribera, i com a Secretària: Mª Inmaculada Salas Molina.

23 d'abril: la Missa Major de Sant Jordi és presidida per José María Payá Mataix. Assisteixen en lloc destacat les senyoretes que fa vint-i-cinc anys van ser les Dames d’Honor i Regna dels festes de Moros i Cristians l’any 1977, les qui també participen en lloc destacat a la Solemne Processó. Es proclama la Junta Directiva per al període 2002 - 2005: Presidente: En Francisco Sanchis Francés, Vice Presidente: Angel Sanjuán Gisbert, tesoriere: Javier Albero Ribera i Secretària: Maria Inmaculada Salas Molina. Al finalitzar la Solemne Processó, i quan l’ Imatge del nostre Patró és pujada a l’altar, es queda a mitges, pel fet que se n’ha eixit un cable del mecanisme de l´ elevador de la imatge i només apareix en la fornícula de l’altar en els seues dos terceres parts.

28 d'abril: s’acorda una gratificació per a l’Organista que actua en diferents actes organitzats per la Confraria de Sant Jordi.

4 maggio: es celebra el Sopar de Canvi de Junta Directiva, al Restaurant Piràmide.

20 maggio: es realitza el Traspàs efectiu de Canvi de Junta Directiva.

27 giugno: la Comissió de Festes de Sant Jordi acorda, juntament amb la Confraria de Sant Jordi, canviar de manera extraordinària i puntual el recorregut de la Processó de la Relíquia, amb motiu del 75 aniversari de la Proclamació Canònica del Patronatge de Sant Jordi; pel que eixirà esta processó des del Morer, pujarà pel carrer Sant Pere, La Croce, Ajuntament i acabarà al temple parroquial a la Plaça Major.

1 settembre: presideix la Missa Major de la Festa de la Relíquia de Sant Jordi Ramón Micó.

8 settembre: es celebra un Concert Extraordinari per commemorar el 75 Aniversari de la Proclamació Canònica de Sant Jordi com a Patró de Banyeres de Mariola, al Temple Parroquial de Santa Maria. El President de la Confraria participa en la Solemne Processó en honor de la Verge de las Virtudes en la veïna localitat de Villena, al ser convidat per la Confraria de la Mare de Déu.

Es commemora el 75 Compleanno. Despertà amb coets, piules, masclets, dolçaines i tabals, eccetera. Processó Cívica en la que participen els Capitans de les Filaes i Autoritats Municipals acompanyats per la banda de música, fins la finca a les afores del poble “el Morer” portada per la Filà de Cristians i veïns de Banyeres de Mariola.
Missa Major al Temple Parroquial de Santa Maria i, una vegada finalitzada, Solemne Processó amb la Imatge de Sant Jordi “el Xicotet” fins la finca a les afores del poble “el Morer” portada per la Filà de Cristians i veïns de Banyeres de Mariola.
En el templet preparat al efecte, el representant municipal llig l´Acta Municipal sol•licitant la Proclamació Canònica de Sant Jordi com a Patró de Banyeres de Mariola; a continuació, el representant de les autoritats canòniques fa lectura del Document de Concessió del Patronatge Canònic; i les pregaries són llegides per les Autoritats Festeres, famílies, xiquets i xiquetes, joves, major, religiosos, demanant pels difunts i pel nostre poble. Finalitza l´ acte amb el cant dels Gojos al nostre Patró Sant Jordi, donant començ a la Processó de tornada de la Imatge de Sant Jordi “el Xicotet” a la seua Ermita, on finalitzen els actes amb el descobriment d’una placa de marbre negre commemorativa del 75 Aniversari de la Proclamació Canònica del Patronatge de Sant Jordi, i un castell de focs d’artifici, mentre es canta l´Himne a Sant Jordi i els fidels passen a venerar la Relíquia de Sant Jordi. S’edita un gravat de Sant Jordi.

13 al 22 settembre: té lloc la 3ª Exposició d’Iconografia de Sant Jordi en els salons de la Fundació Valor.

8 ottobre: el Col•lectiu Serrella de Banyeres de Mariola, durant el sopar de commemoració del 9 ottobre, festa de la Comunitat Valenciana, fa una menció especial i li entrega un trofeu en reconeixement de l’ús i normalització de la llengua valenciana a la Confraria de Sant Jordi.

4 novembre: la Junta Directiva anterior, presidida per Jorge Juan Francés Albero, li fa entrega del Llibre Major, el Balanç de situació i l´ Inventari del període 2002 - 2005, del seu mandat al front de la Confraria de Sant Jordi,al President Francisco Sanchis Francés.

Ramón Porta Llorca, cedeix el contracte que signara el seu pare Ramón Porta Francés per a la construcció del retaule – altar de Sant Jordi, juntament amb els altres altars del nostre Temple Parroquial, a José Luís Vañó Pont, qui ho custodia i fa donació a la Confraria de Sant Jordi d’una còpia del mateix.

S’inscriu en el Registre de la Propietat Intel•lectual la figura del Monument a Sant Jordi, propietat de la Confraria de Sant Jordi.

S’inicia la comercialització d’un nou rodabalcó de Sant Jordi, realitzat en jacquard amb dos tons de color.

Es lliura la insígnia de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi a la Corporació Municipal per la seua col•laboració i esforç en la consecució i realització del Monument a Sant Jordi.

E lliura la insígnia de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi al Bisbe de València, Agustín GarciaGascó Vicente.

Es lliura la insígnia de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi a la al Sr. Bisbe de Tarbes – Lourdes.

Es realitza el sorteig de la Imatge rèplica del Monument a Sant Jordi, sent premiat el número 2035 pertanyent a Filà d’Estudiants de Banyeres de Mariola.

Es realitza el primer inventari del patrimoni que la Confraria de Sant Jordi posseeix i administra en nom de tots el banyeruts.

L’Arquebisbe de la Diòcesi de Valéncia nomena com a Vicari de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola al Sacerdot Manuel Llorca Casasempere.