Cronologia Junta Directiva 1988 – 1991

1991

4 de gener: el Rector de la Parròquia de Santa Maria i Consiliari de la Confraria de Sant Jordi, Prevere Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer, celebra les seues Bodes de Plata, els 25 anys, de la seua primera Missa des que fora ordenat sacerdot el 23 de desembre de 1965 al Seminari Metropolità de València a Montcada, celebrada a la Parròquia de la Sang de Crist de la localitat de Cullera, a València.

30 de març: la Comissió de Festes de Sant Jordi aprova que els veïns no festers que ho desitgen puguen eixir a l’Ofrena, desfilant davant de la banda de música local. El President de la entitat informa a tota la Comissió que la Confraria del Santíssim Crist tindrà un Llibre d’or per a la firma de l’Alçada de capitans.

Durant les obres de restauració del Temple Parroquial de Santa Maria, es descobreix la magnífica fornícula tallada en pedra, amb la part superior estriada, que està situada sobre la porta del temple que recau al carrer Sant Jordi. Així mateix, es restauren les parets del temple del mateix carrer, deixant al descobert les pedres del magnífic pòrtic i llindar de la porta.

Durant l’any, la imatge gran de Sant Jordi que presideix el seu Altar al Temple Parroquial, és restaurada per l’empresa Caraval de València i més concretament per Bertomeu Caraval García, sent sufragats tots els costos per la família de Víctor Miguel Sempere Castelló, qui ja la va obsequiar en l’any 1940.

S’escriptura a nom de la Parròquia de Santa Maria de la Misericòrdia de Banyeres de Mariola el terreny on estan situats el Temple Parroquial i la pròpia Ermita de Sant Jordi.

22 d’abril: en la Ofrena de Flors al Patró Sant Jordi, participen per primera vegada festers vestits de paisà.

23 d’abril: la Missa Solemne de Sant Jordi és presidida per José María Payá Mataix; estant present el President de la Comissió de Festes de Beneixama, convidat per la Confraria de Sant Jordi. En la Solemne Processó de Sant Jordi ix, per primera vegada després de finalitzar la seua restauració integral, la imatge gran de Sant Jordi. Participa per primera vegada un Grup de dolçaines i tabals, que precedeixen al Guió de Sant Jordi interpretant l’Himne del nostre Patró. La Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi és acompanyada per dos membres de la Junta de la Verge de Gràcia de Biar.

25 d’ abril: per primera vegada, a l’entrada del primer i segon recinte del cementeri, la Confraria prepara la megafonia per a què als resadors de les diferents filaes. S’obri el Llibre d’ Or de la Confraria del Santíssim Crist de l’Agonia de Banyeres de Mariola, en el què a partir d’aquest any signaran els Capitans de càrrec de les diferents filaes, abans de la tradicional Alçada de Capitans que es realitza a les portes de l’Ermita del Sant Crist.

4 de maig: una vegada conclòs el Trasllat de la Imatge de Sant Jordi des del Temple Parroquial a la seua Ermita es duu a terme el 1er Sopar de Germanor i Canvi de Juntes Directives de la Confraria de Sant Jordi, obsequiant-se un facsímil de l´Octavari de Sant Jordi a tots els assistents.

La Directiva de la Confraria de Sant Jordi adquireix el quadre de Sant Jordi de l’artista alcoià Guarinos, realitzat amb la tècnica de l’aquarel•la.

13 de juny: es realitza el Traspàs i Canvi de Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi.

16 de juliol: dins dels actes organitzats per la Junta de la Mare de Déu del Carme de la Canyada en el centenari de la seva Coronació, la Confraria de Sant Jordi participa en la Solemne Processó.

1990

2 de febrer: una comissió de la Junta de la Confraria visita els estudis de Radio Mariola, emissora local, per a realitzar una entrevista informativa sobre les activitats que duu a terme la Confraria de Sant Jordi i, especialment, explicar el projecte de reconstrucció de l’Ermita del Molí Sol per dedicar-la al nostre Patró Sant Jordi. Aquesta Comissió està formada pel Sr. President En Francisco Belda Llopis, el Secretari En José Antonio Belda Llopis, el tresorer En José Berenguer Albero i el Vocal En Francisco Sanchis Francés; actuant com a presentador N’Ángel Francés Casasempere. Comptant també amb la presència de En Samuel Bodí Pascual.

11 de març: es volteja per primera vegada la nova campana de l’Ermita de Sant Jordi, que havia segut col•locada en l’espadanya uns dies abans, pels membres de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi i els familiars que els acompanyaven.

Durant el mes d’abril, Vicent Berenguer Micó, fa una adaptació al Valencià de l’Himne a Sant Jordi, que obsequia a la Confraria de Sant Jordi.

21 d’abril: es col•loquen les noves portes en l’Ermita de Sant Jordi. A les 19,30 h. es realitza l’últim Trasllat de la Imatge de Sant Jordi “El Xicotet” des del seu Cambril situat a la Capella de la Comunió del Temple Parroquial, passant pels carrers de costum.

22 d’abril: una vegada conclosa l’Ofrena de Flors al Patró Sant Jordi, els membres de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi imposen un llaç commemoratiu del XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi a les banderes de les diferents filaes. El President de la Comissió de Festes, En José Juan Albero Bodí, imposa el mateix llaç commemoratiu al Guió de Sant Jordi.

23 d’abril: es commemora el XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi, ja que segons Jean Croisset, membre de la Companyia de Jesús i autor de “L’any cristià”, el vint-i-tres d’abril de l’any 290, va succeir el Martiri. La Missa Solemne de Sant Jordi està presidida pel Bisbe d’Eivissa i Administrador Apostòlic de Menorca Manuel Ureña Pastor, i l’acompanya, entre d’altres, el Vicesecretari de la Congregació de Religiosos del Vaticà Juan Dorronsoro. A la sortida de la Missa Major de Sant Jordi, i per ressaltar el Centenari del Martiri de Sant Jordi, es tiren des de els punts més alts de les vivendes de la Plaça Major, octavilles i decimetes amb les següents inscripcións:

“La Confraria de Sant Jordi saluda a: La Comparsa de Cristians, La Comparsa d’Estudiants, La Comparsa de Maseros, La Comparsa de Contrabandistes, La Comparsa de Jordians, La Comparsa de Moros Nous, La Comparsa de Marrocs, La Comparsa de Pirates, La Comparsa de Califes, La Comparsa de Moros Vells, en la commemoració del XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi. Banyeres de Mariola, 23 abril 1990”.
“La Confraria de Sant Jordi saluda a tots els que ens honren amb la seua visita en aquestes festes de Moros i Cristians en la commemoració del XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi Banyeres de Mariola, 23 abril 1.990”.

Cal destacar que la Solemne Processó de Sant Jordi ha estat interrompuda durant uns minuts quan el Guió de Sant Jordi ha arribat a la Plaça Major, després de fer tot el recorregut, a conseqüència de la forta pluja. Una vegada conclosa la mateixa es realitza l’Aparició de Sant Jordi al Castell de fusta.

25 d’abril: la Missa del Cementeri és presidida pel nostre Rector, Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer.

26 d’ abril: es col•loquen les vidrieres en l’Ermita de Sant Jordi, amb la representació de Sant Jordi “el Vellet” i els escuts de les diferents filaes, i els remats de les canaleres.

29 d’abril: en la Missa de l’ Octavari pels difunts de les filaes de Contrabandistes i Pirates, es beneeix una Creu de fusta, sense Crist, en representació de la “Resurrecció desprès de la mort, que es col•locarà en l’Ermita el dia de la seua Benedicció. Aquesta està confeccionada amb la fusta dels xiprers que hi havien en el lloc on avui està l’Ermita. Ha sigut dissenyada per En Pedro Millán Martínez i confeccionada per la família Sanchis Calatayud. A la Creu l’acompanya una placa gravada amb la següent inscripció:

“CRUZ – HOMENAJE
A NUESTRO ANTEPASADOS,
QUE NOS HAN CEDIDO SU LUGAR
DE DESCANSO ETERNO PARA LA
CONSTRUCCIÓN DE ESTA
ERMITA A SAN JORGE”

COFRADÍA SANT JORDI
BAÑERES, 5 DE MAYO DE 1990.

1 de maig, a les 12,20 h., es col•loca baix les lloses de marbre del sòl i, a una distància d’1,20 m. des del portal de la porta de l’Ermita, per la part de dins, l’urna de la 1ª Pedra.

Durant el mes de maig, l’Ajuntament i la Confraria de Sant Jordi fan extensiva la invitació a participar en la Inauguració del Parc Municipal de Sant Jordi i en la Benedicció de l’Ermita de Sant Jordi, mitjançant una circular que es reparteix a tot el poble, i en la que a més es detallen tots els actes a realitzar el dia de la inauguració i benedicció.

5 de maig: a les 17,00 h., comença el Trasllat de Sant Jordi des “El Xicotet” des de l’Altar Major del Temple Parroquial a la nova Ermita de Sant Jordi amb el següent i nou itinerari: Plaza del Caudillo, Carrers Ángel Torró, Sant Jaume, Calvo Sotelo, Plaza del Caudillo i Sant Jordi fins l’Ermita. Amb el següent ordre: Creu Parroquial, cera, Guió de Sant Jordi, Consell Parroquial, convidats de la Confraria, Capitans, Bandereres i Presidents de les filaes, Imatge del Sant, que ix del Temple a les 17,23 hores, Clero, Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi, Autoritats i Banda de Música. A les 17,48 hores entra per primera vegada la imatge de Sant Jordi en el seu carrer i a les 18,00 hores i set minuts s’arriba al recinte del nova Ermita i Parc de Sant Jordi on està esperant l’Excm. Rvdm. D. Miguel Roca Cabanelles, Arquebisbe de Valéncia. Tots els presents li donen la més cordial benvinguda. Per a aquest acte de la Benedicció, es compta amb dos convidats d’honor: En Miguel Pont Molina, unic menbre pertanyent a la primera Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi en vida, i En José Albero Puerto, President de la Confraria més veterà en vida. Al no ser massa ampli el recinte i davant la gran afluència de públic, s’ha muntat un servei de megafonia per a què, els qui es queden fora, puguen seguir els esdeveniments. El Sr. Alcalde de la Vila de Banyeres de Mariola, En José Barceló Sanjuán, inaugura el Parc Municipal de Sant Jordi, descobrint una placa amb la inscripció següent :

“EN ESTE LUGAR REPOSARON
LOS RESTOS DE NUESTROS ANTEPASADOS
DESDE 1.816 HASTA 1.893

HOY INUGURAMOS ESTE PARQUE MUNICIPAL
EN MEMORIA SUYA Y DE NUESTRO
PATRÓN SAN JORGE ORIGEN Y RAÍZ
DE NUESTRA VILLA

BAÑERES, 5 DE MAYO DE 1990”

Tot seguit, l’Excm. i Rvdm. Arquebisbe de Valéncia procedeix a la Benedicció de l’Ermita, en la que els xiquets Francisco Belda Silvestre i Manuel Sempere Molina van vestits de Moros Vells i Cristià respectivament, que actuen com a “monaguillos”. Cantant-se els Gojos al nostre Patró Sant Jordi, es baixa la imatge de l´Anda, i entonant l’Himne a Sant Jordi, es col•loca en l’Altar a les 18,32 hores. La Banda de Música interpreta l’Himne Nacional, es volteja la campana de l’Ermita, es solten coloms i també es dispara una magnífica mascletà que estava preparada en el solar del futur maset de la Filà de Marrocs. Pren la paraula el President de la Junta de la Confraria de Sant Jordi, En Francisco Belda Llopis, agraint la presència a l’Excm. I Rvdm. Arquebisbe Don Miguel Roca Cabanelles i a tots els convidats. Mostra el seu agraïment als joves, membres del Grup Scout Edelweiss, que van desmuntar en el seu moment, i van traslladar peça per peça l’Ermita a l’antic Cementeri Vell. Ressalta els tres principals objectius que s’adquireixen amb la construcció de l’Ermita: que Sant Jordi tinga el seu Temple, que el Trasllat s’identifique pel seu carrer, i que els difunts tinguen un lloc més digne en el comiat dels soterraments al lloc denominat “La mateta”. Per últim, dóna les gràcies per la seua col•laboració al Sr. Alcalde, Corporació Municipal, Consell Parroquial, Entitats, Comparses i al poble de Banyeres de Mariola en general. En José Barceló Sanjuán, Alcalde, dóna la benvinguda als Presidents de les Associacions festeres d’Alcoi , Beneixama, Villena, Biar, Bocairent i Banyeres de Mariola, Capitans i festers, Junta de Festes, Corporació, Diputat Autonòmic Sr. Ferre, visitants presents i Sr. Arquebisbe de Valéncia. Amb les seues paraules, realça la fe que té Banyeres de Mariola al seu Patró i el respecte pels nostres avantpassats. Acaba la seua intervenció amb un Visca Sant Jordi!, i Visca el nostre Poble! Don Miguel Roca Cabanelles, Arquebisbe de Valéncia, saluda a tots els presents indicant l’encertat del lloc on s’ha construït l’Ermita i el Parc Municipal de Sant Jordi. Demana a Sant Jordi la seua protecció per a tot el Poble de Banyeres de Mariola.

Una vegada finalitzat l’acte, es serveix un “Vi d’Honor” per a totel poble de Banyeres de Mariola assistent. A continuació, es transcriu l’acta de presència pel Notari N’ Ángel Peñalva Jiménez.

Després del Vi d´Honor, es procedeix a la inauguració de l’Exposició Filatèlica en els salons del Patronat José Valor Amorós, a la què assisteix nombrós públic, convidats i la Corporació Municipal. Es compta amb un mata-segells que mostra el següent: Façana principal de l’Ermita – Sant Jordi – II Exposició Filatèlica. Benedicció Ermita – Banyeres de Mariola 5 maig 1.990. L’Exposició explica també, amb gran varietat de fotografies, l’evolució de l’Ermita en la seua construcció. Aquesta Exposició estarà oberta al públic els dies 5 i 6 de Maig. Acabats els actes, s’acudeix a un restaurant de la Vila per a sopar, acompanyats de l’Ajuntament, Don Ricardo, Don Joan, Consell Parroquial, ajuntes anteriors, grup de joves que van desmuntar l’Ermita i En Jorge Silvestre Andrés, qui va ser President de l’empresa Papeleras Reunidas i que facilità l’adquisició de l’Ermita.

S’edita per part de l’ Ajuntament, una targeta commemorativa amb una vista del nou Parc i de l’Ermita de Sant Jordi; i a la targeta que la Confraria va editar amb motiu de la Col•locació de la 1ª Pedra de l’Ermita de Sant Jordi, se li afegeix el següent: Benedicció Ermita de Sant Jordi. Banyeres de Mariola 5-6 maig 1990.

6 de maig: el nostre Rector Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer celebra la 1ª Missa en la nova Ermita de Sant Jordi, concelebrant el Vicari parroquial Juan Antonio Agud Martínez.

10 de maig: pel matí es realitza el I Cros Popular Trofeu Sant Jordi, organitzat per Creu Roja i patrocinat per la Confraria de Sant Jordi i la Comissió de Festes de Sant Jordi, amb un recorregut de quasi quatre quilòmetres, amb el següent recorregut: Ermita de Sant Jordi, Urbanització La Pedrera, volta al Poliesportiu, pel Cementeri ala Plaça Pío XII, Carrer Canalejas, i Meta en la Plaza del Caudillo. A les 20,00 h., es representa a la Casa de Cultura, a càrrec de la Companyia local Felipe Sempere Albero, l’obra “ Susana vol ser decent” original de Jorge Llopis Establier, i l’entremès “Pare, jo vull ser autor” escrita per Felipe Sempere Albero. Els beneficis d’ambdues activitats organitzades està destinat a costejar les obres de l’Ermita de Sant Jordi.

14 de juliol: la Confraria de Sant Jordi comunica a la Comissió de Festes de Sant Jordi que a la Processó de la Relíquia també eixirà la imatge de Sant Jordi, en commemoració del 1700é aniversari del seu Martiri.

31 d’ agost: a les 17,00 h., la Confraria de Sant Jordi, amb motiu del 50 Aniversari de la Benedicció de la Imatge de Sant Jordi que presideix el seu Altar al Temple Parroquial, dispara 50 Salves d’Honor des de l’Ermita del Sant Crist, sent acompanyades per un Volteig General de Campanes.

2 de setembre: la Missa Major de la Festa de la Relíquia de Sant Jordi està Presidida pel Capellà Oficial de la Festa de Moros i Cristians en Honor a Sant Jordi d’Alcoi Jesús Rodríguez Camarena. Amb motiu del 50 aniversari de la benedicció de la imatge del nostre Patró, s’obsequia als assistents a la Missa amb una estampa de Sant Jordi en el revers de la qual es pot llegir: “Record del 50 aniversari de la benedicció de la Imatge de Sant Jordi 31 Agost 1.940 2 setembre 1990 Confraria de Sant Jordi Banyeres de Mariola”. En la Solemne Processó de la Relíquia de Sant Jordi participa, per commemorar el 50 Aniversari de la seva benedicció, la Imatge gran de Sant Jordi amb la seua carrossa, acompanyada pels familiars de Víctor Miguel Sempere Castelló, qui la va donar en 1940, juntament amb la Relíquia de Sant Jordi, la qual és portada per Juan Antonio Agud Martínez, Vicari de Banyeres de Mariola.

23 de desembre: el Rector de la Parròquia de Santa Maria i Consiliari de la Confraria de Sant Jordi, Prevere Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer, celebra les seues Bodes de Plata, els 25 anys, des que fora ordenat sacerdot l’any 1965 al Seminari Metropolità de Valéncia a Montcada.

1989

7 de gener: a les 12,00 h., als salons ubicats a la planta baixa de la Fundació José Valor Amorós, s’inaugura la I Exposició Filatèlica, organitzada pel Club Filatèlic Sant Jordi del nostre poble i la Confraria de Sant Jordi, pel nostre Alcalde José Barceló Sanjuán. El Servicio Filatélico Nacional va facilitar un mata-segells especial i la Confraria va editar una targeta commemorativa de la Col•locació de la 1ª Pedra de la Reconstrucció de l’Ermita. Està oberta al públic durant dos dies, i se n’exposa, entre d’altres coses, la primera pedra amb tots els objectes que es col•locaran al seu interior.

8 de gener: dins dels actes per commemorar la Col•locació de la 1ª Pedra de la Reconstrucció de l’Ermita de Sant Jordi, cal destacar la celebració, a les 11,30 h., de la Missa Solemne al Temple Parroquial de Santa Maria de la Misericòrdia presidida pel nostre Rector Ricardo Díaz de Rábago i Verdeguer, assistit pel Vicari Antonio Mezquida Sempere. Finalitzada la celebració eucarística a les 12,19 h., es realitza la Processó des del Temple Parroquial a l’antic Cementeri Vell amb el següent ordre: Creu Alçada, Fidels, Consell Parroquial, Presidents de les filaes, Capitans i Bandereres, Guió de Sant Jordi, Clero, Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi, Autoritats i Banda de Musica. Són invitats d’honor En José Albero Puerto, per ser el President de la Confraria més antic en vida, i En Miguel Pont, per ser l’únic Vocal en vida de la 1ª Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi. A les 12,42 h. s’arriba al Cementeri Vell, iniciant-se l’acte de col•locació de la primera pedra, i una volta finalitzat, es dispara una traca popular, es voltegen totes els campanes del poble i, com a colofó final, es canta l’Himne a Sant Jordi.

14 de febrer: comencen les obres de cimentació per a la reconstrucció de la futura ermita dedicada al nostre Patró Sant Jordi.

Un veí del nostre poble obsequia a la Confraria amb diverses reproduccions de l’Ermita per a què, amb la venda d’estes, es recapten fons per sufragar les obres de reconstrucció.

23 d’abril: la Missa Major està presidida per D. Jesús Murgui Soriano, rector titular de la Parròquia de Santa María d’Ontinyent. Al finalitzar la Processó i arribar la Imatge del Sant a la Plaça Major, s’apaguen totes els llums, i amb l’ajuda d’efectes lluminosos i pirotècnics s’aconsegueix una bonica representació de l’aparició de la imatge de Sant Jordi “El Xicotet” pel darrere del castell de fusta a la Plaça Major.

21 de maig: amb la col•locació de la espadanya o remat a forma de campanar, les obres de reconstrucció de l’Ermita aconsegueixen l’altura més alta de la edificació. Amb tal motiu, la Junta Directiva de la Confraria, com és habitual en l’edificació, planta la Bandera de Sant Jordi, que marcarà el punt més alt de la cosntrucció.

30 de juny: es contracta l’empresa Indústries Manclús de Valéncia per a la fabricació de la nova campana de l’ermita.

20 d’ agost: s’arreplega de l’empresa valenciana Indústries Manclús la nova campana per a l’Ermita de Sant Jordi.

3 de setembre: en el transcurs de la Missa Major de la Festa de la Relíquia de Sant Jordi, es beneeix la nova campana per a l’Ermita de Sant Jordi, sent els padrins Ricardo Pont Francés, de 91 anys, i Lidia Sanchis Ferre, de 6 mesos; Confrares més major i més xicoteta de la Confraria de Sant Jordi.

L’Arquebisbe de la Diòcesi de Valéncia nomena com a Vicari de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola al Sacerdot Juan Antonio Agud Martínez.

1988

23 d’ abril, va presidir la Missa Major de Sant Jordi el professor de la facultat de Teologia de València doctorat en Roma i director del Col•legi Major de Sant Joan de Ribera de Burjassot Manuel Ureña Pastor. Es proclama solemnement la Junta Directiva per al període 1988 – 1991; President: D. Francisco Belda Llopis, Vicepresident: José Luís Vañó Pont, Tresorer: José Berenguer Albero i Secretari: José Antonio Belda Llopis.

Durant el mes d’ Agost, es trasllada el basament de l’ermita del Molí Sol a l’antic cementeri parroquial, on anys abans s’havia dipositat l’ermita desmuntada pels membres del Grup Scout Edelweiss.

27 de setembre: els topògrafs miden el solar on s’ubicarà la nova Ermita de Sant Jordi a l’antic cementeri parroquial o Cementeri Vell, i estudien els inconvenients de la planimetria, plantejant-se les solucions oportunes.

2 d’octubre: el President de la Confraria informa exhaustivament del Projecte de l’Ermita de Sant Jordi a la Junta Parroquial.

5 d’octubre: l’arquitecte i el president de la Confraria comproven mesures on estava situada antigament l’ Ermita del Molí Sol, acordant traslladar a l’antic cementeri peces de pedra que encara no s’ havien pujat, per la seua grandària i pes.

7 d’octubre: es presenta el projecte de l’Ermita de Sant Jordi a les autoritats municipals i festeres pel President de la Confraria i l’arquitecte Francisco Picó Silvestre de la veïna localitat d’Alcoi.

20 d’octubre: l’arquitecte Francisco Picó Silvestre lliura l’esborrany per al projecte de reconstrucció de l’Ermita.