1982
Uma televisão de circuito fechado é montada pela primeira vez, para transmitir a Missa de São Jorge para todos os doentes da aldeia, i s’aprofita aquesta instal•lació per col•locar monitors de televisió en la Capella de la Comunió del Temple Parroquial per a que tots els fidels que no capien en les naus del temple puguen seguir visualment la cerimònia.
23 d de Abril: presideix la Missa Major de Sant Jordi el Bisbe de Plasencia Antonio Vilaplana.
25 d de Abril: presideix la Missa del Cementeri Manuel Soler Espí, Abad de la Col•legiata de Xàtiva.
18 de dezembro: es realitza el traspàs de les Juntes Directives de la Confraria de Sant Jordi.
1981
Any de commemoració del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola; la Confraria de Sant Jordi organitza la I Exposició Iconogràfica de Sant Jordi a la Sala d’Exposicions de la “Caja de Ahorros de Alicante y Murcia”, ubicada al carrer Sant Jaume, Nº 8, planta soterrani.
22 fevereiro: es celebra el “Campeonato Provincial de Cros”, el “Campeonato Provincial de Campo a Través Senior”, i el “Cros II Centenario de la Relíquia de Sant Jordi” en el què es van organitzar set categories per als participants.
18 , 19, 20, 21 Eu 22 março: el 3r Sector, format pels carrers: Serrella, Maestro Serrano, São José, Conquistador, Alcoy, Fábricas de Romero, Barranco Hondo i cases de L’Olleria, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
16 d'abril: conclou el Campionat de Futbol escolar II Centenari de la Relíquia de Sant Jordi.
23 d'abril: presideix la Missa Major de Sant Jordi el Sr. Rafael Sanús Abad; s’ajorna la Processó a conseqüència de la forta pluja, celebrant-se el dia 24 a la vesprada amb gran participació de fidels i gran devoció per part de tots els assistents.
25 d'abril: participen en la Missa del Cementeri diversos autobusos de visitants que van vindre al nostre poble a celebrar el “Día Provincial de los Castillos”. Finalitzada la Santa Missa, la Confraria va imposar un llaç brodat, commemoratiu del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi, a les banderes de cadascuna de les comparses, així com a la de la Societat Musical Banyeres de Mariola, reservant-se’n un d’igual per al Guió de Sant Jordi.
6, 7, 12, 13 Eu 14 Junho: el 4t Sector, format pels carrers: embora, Ventorrillo, Els Patos, Laporta del núm. 50 al núm. 80, Santa Pola, Buenos Aires, Frei Leonardo, Angel Torró, Jaufrido de Loaysa, Benejama i Carrasquetes, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
22, 23, 24, 25, 26, 27 Eu 28 Junho: el 5é Sector, format pels carrers: General Moscardó, Plaza Juan Bautista Doménech, Vinalopó, Correos, Pintor Sorolla, Botánico Cavanilles i Ruperto Chapí, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
4, 5, 9, 10, 11 Eu 12 de julho: el 6é Sector, format pels carrers: Santa Cecília, Morer, Santa Lúcia, são Pedro, Capitán Cortés, Ramón y Cajal, Juan XXIII, Vinalopó, Los Ángeles, Villa Rosa, Les Molines y alrededores, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
18, 19, 20, 21, 22, 24, 25 Eu 26 de julho: el 7é Sector, format pels carrers: Industria, Hernan Cortés, Alicante, Bem-vindo, Méndez Núñez, Angel del Alcazar, Mariola, Santo Cristo, Font Bona, Valencia, Plaza de Pío XII, jaime eu, Avda. Gregorio Molina, Mártires, Doctor Fleming, Pizarro i Sor Josefa Santonja, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Eu 30 Agosto: el 8é Sector, format pels carrers: Plaza del Caudillo, Calvo Sotelo, Laporta, Canalejas, Plaza José Antonio, Algibe, Magdalena (primeros números), San Jaime, Felipe IV, Felipe V, Reconquista, Castillo, Pintor Segrelles, y primeros números de Angel Torró, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
Durant els inicis del mes de setembre es realitzen diversos actes per clausurar l’Any del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola
1 setembro: al Teatre Principal es realitza l’Homenatge als Nostres Majors, amb la representació de les obres escrites per a l’any del II Centenari pel director de teatre local Felipe Sempere: “La ballà de la bandera”, i l’obra escrita per Miguel Sempere Martínez “Banyeres fa 200 anys”; Acte durant el què les dones de l´ associació de “Amas de Casa” i els festers de la Filà de Califes obsequien als presents amb pastes i refrescos.
2 setembro: al Cine Mariola es projecta la pel•lícula infantil “El Principe Valiente”, seguida d’un berenar; concloent el dia dels xiquets amb l’ Entraeta Infantil.
3 Eu 4 setembro: la “Compañía de Teatro Popular de Madrid”, dirigida per Antonio Díaz Merat, representa les obres “Amor dañino” de Juan José Alonso Millán i “La decente” de Miguel Mihura. Al finalitzar les respectives funcions, es realitza a la Plaça Major una Gran Cordà de canyes.
5 setembro: para 7:30 h despertà de coets, traques, volteig general de campanes i disparada d’ arcabuços. No 8:30 h, en el Morer, esmorzar per als festers i poble en general; a continuació, va ser rebuda la Relíquia de Sant Jordi imposant-se-li la medalla de plata de la vila pel Sr. Alcalde i Diputat provincial Sr. José Barceló Sanjuan. Seguidament s’inicia l’Ofrena de Flors i disparada d’ arcabuços des del Morer al Temple Parroquial, igual que es va fer fa dos-cents anys. No 18:00 h Entrada en la que van participar més de 100 esquadres, 35 bandes de música i 40 flutuadores. No 24:00 h Retreta.
6 setembro: Festa de la Relíquia. No 7:30 h Diana amb gran colorit de caps i esquadres; eles 11:00 h Solemne Missa Major presidida, i predicada la seua homilia, per l’Ilm. i Rvdm. Sr. Miguel Roca Cabanellas, Arcebispo de Valência. Al final de la Missa, i com a colofó de la celebració del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi, Senhor. Rector va llegir la següent benedicció papal enviada per Sa Santedat Joan Pau II:
“Su Santidad Juan Pablo II invocando la abundancia de las gracias divinas, otorga de corazón la implorada Bendición Apostólica a Ricardo Díaz de Rábago y Verdeguer, párroco de Santa Maria de Bañeres y a toda la Comunidad Cristiana en el II Centenario de la llegada de la Reliquia de San Jorge, Patrón de esta villa de Bañeres.
Ex Aedibus Vaticanis.
28-XII-1981
+ Antonius M. Travia Archiepiscopus Eleemosynarius Summi Pontificis.
– sellado.-“
Seguidament, la Confraria va imposar un llaç al Guió de Sant Jordi commemoratiu del II Centenari, brodat, com la resta dels imposats a les filaes, per Consuelo Esplugues Jordá. No 18:30 h desfilada infantil de caps i esquadres. En la Solemne Processó van participar el Sr. Manuel Broseta Pont, Secretari d’Estat de les Autonomies, la Diputació Provincial d’Alacant en ple, presidida per l’Il•lustríssim Luis Díaz Alperi, president de la institució provincial, i els alcaldes de la comarca de La Muntanya, precedits pels “Maceros de la Diputació”; S’utilitzen per primera vegada els radiotelèfons coordinats per una emissora de radioaficionat. No 24:00 h Gran Cordà.
7 ai 14 setembro: es celebra un Solemne Octavari en sufragi dels difunts dels huit sectors que han participat en les Festes del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi.
1980
26 janeiro: la Confraria de Sant Jordi proposa a la Comissió de Festes de Sant Jordi que cada any es canvie la imatge de Sant Jordi que es posa al principi del Programa de Festes. També es comunica que, a partir d’ eixe any, degut a fundació de la fila de Jordians, ja no es farà el novenari que s’havia acordat des de la fundació dels Califes, sinó que es tornarà a realitzar l’Octavari de Sant Jordi.
Es realitza el primer Roda balcó de Sant Jordi, amb la imatge del Sant que presideix el seu Altar; estampada a tot color sobre un fons de color ivori.
Es transforma l’interior de l’Altar de Sant Jordi per acoblar-li el muntacàrregues que permetrà poder pujar i baixar la Imatge del Sant per a la Solemne Processó i es munta, primeiro, el cortinatge de vellut granat per a decorar l’Altar Major.
Durant el mes de abril s’envia per primera volta un programa dels Actes Culturals de l’Octavari a cadascuna de les cases del poble.
21 d'abril: el Trasllat recupera el recorregut antic de la Processó, donant la volta al Castell i passant pels carrers Sant Jaume, Calvo Sotelo, tornant a la Plaça Major.
23 d'abril: presideix la Missa Major de Sant Jordi el Sr. Manuel Soler Espí. Durant la celebració d´ aquesta, i com fet excepcional, els fills del Capità de la filà Moros Nous, celebren la seua Primera Comunió. Els Capitans de les filaes s’ubiquen, primeiro, a l’Altar Major en unes grades provisionals. Es presenta la Filà de Jordians. A la Processó ix novament la Imatge del Sant que presideix l’Altar, acoblada a la Carrossa del Sant, recuperada anys enrere.
25 d'abril: presideix la Missa del Cementeri el Sr. José González Soler. La Fila de Jordians participa per primera vegada disparant des de l’ermita del Sant Crist.
Oitavo de São Jorge, que l’any anterior es va convertir en Novenari per la fundació de la filà Califes, torna a ser Octavari al fundar-se la Filà Jordians. Es celebren en un mateix dia les intencions de dues filaes: Cristians i Moros Vells, Alunos e novos mouros, Maseros e Marrocos, Contrabandistas e piratas, Jordians i Califes; completant-se amb les intencions pels difunts del poble, malalts i impedits i difunts de la Confraria de Sant Jordi.
19 de julho: la Comissió de Festes de Sant Jordi acorda els actes que es celebraran amb motiu del II Centenari de l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola. Entre estos actes destaca una Ofrena, on podrà participar tota aquella persona del poble, festera o de paisà, que ho desitge. Es comunica la idea de l’Ajuntament de realitzar una entraeta infantil abans de la Relíquia. Es proposa la visita de la Relíquia de Sant Jordi als diferents barris, el primer diumenge de cada mes, engalanant els carrers per a l´ ocasió.
26 Agosto: la Junta Directiva de la Confraria aprova el disseny presentat per l’artista de Barcelona Sr. Pascual Remo, per a la medalla commemorativa del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi, en la què es pot vorer a l’anvers la Relíquia, el Castell i la inscripció: “II Centenario de la Reliquia de San Jorge – Bañeres”, i al revers la imatge de Sant Jordi dibuixada pel mestre Martínez, el campanar i les banderes nacional i regional amb la inscripció “1780-1980”, la creu i la mitja lluna, lacrades i segellades, amb l’escut de Banyeres de Mariola.
Es celebra la Setmana cultural per commemorar l’any del II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola, iniciant-se els actes que es celebraran en tot el poble durant tot l’any següent, dividit en huit sectors, amb el següent programa:
30 Agosto: Berbena Popular a la Plaza del Caudillo.
31 Agosto: Danses tradicionals a càrrec del grup local de Cors i Danses.
1 setembro: projecció d’un documental sobre la festa de Moros i Cristians al Cine Mariola, seguit d’un berenar – sopar i una Entraeta Infantil, en la qual es convida a participar a tots els xiquets del nostre poble, responent magníficament i superant la participació més de 1.500 xiquets de totes les edats. Al Teatre Principal es celebra l’Homenatge als nostres Majors amb l’actuació de la companyia de Teatre d’aficionats del nostre poble que dirigeix Carmen Reig “La Rosera”.
3 setembro: Santa Missa i Exercici en honor a Sant Jordi i per als malalts de la comunitat de Banyeres de Mariola.
4 Eu 5 setembro: actuació de la “Compañía Nacional de Teatro Tirso de Molina”, amb la representació de dues obres: “Melocotón en Almíbar” de Miguel Mihura i “Culpables” de Jaime Salom; una vegada finalitzades les representacions, Gran Cordà a la Plaça del Caudillo.
6 setembro: eles 7:00 h del matí Gran Volteig General de Campanes i Despertà per tot el poble a càrrec de la Banda Societat Musical Banyeres de Mariola; eles 12:00 h. Ofrena de Flors a la Relíquia de Sant Jordi, rebent-la a la Plaza de Pío XII i acompanyant-la fins el Temple Parroquial amb el següent ordre: festers, paisans, Santa Relíquia de Sant Jordi escortada por les banderes de les comparses, Diretoria da Confraria de Sant Jordi, no Templo Paroquial de Nossa Senhora da, Corporació Municipal i Banda de Música; concloent l’acte amb una Gran Mascletà disparada a la Plaza del Caudillo.
7 setembro: es commemora el 200 Aniversari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
24, 25 Eu 26 outubro: el 1r Sector, format pels carrers: São Jorge, Pla Roig, paral•lela a San Jorge, Travesía San Jorge fins l’Era del Manso i Caseta dels Pardalets, Desamparados, São Francisco, Santo Antônio, terminando sua jornada na Plaza Mayor, Maestro Martínez, Santa Maria Magdalena i Calvario, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
16 novembro: s’inicia el campionat de futbol escolar II Centenari de la Relíquia de Sant Jordi.
22, 23, 29 Eu 30 novembro: el 2n Sector, format pels carrers: Colón, Primo de Rivera, San Vicente, Felipe IV, O problema era que, para evitar o toque contínuo dos sinos, foi proposta uma homenagem a quem correspondia pelo toque e, final de Laporta, La Huerta, San Luis, Santo Agostinho, principio de Serrella, San Juan, San Miguel y San Francisco, celebra el II Centenari de l’Arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres de Mariola.
1979
23 d'abril: presideix la Missa Major de Sant Jordi l’Il•lustríssim Sr. Miguel Payá. Es proclama la Junta Directiva per al període 1979 - 1982; Presidente: Octavio García Payá, vice-presidente: Santiago Sanjuán Domènech, secretário: Miguel Sempere Martínez i Tresorer: Vicente Árvore Ferre.
20 maio: es realitza el traspàs de les Juntes Directives.
25 de julho: la Comissió de Festes de Sant Jordi acorda, a petició de la Confraria de Sant Jordi, que els festers de les Filaes formen per a l’eixida de la Processó al carrer Sant Jordi.
18 Agosto: la Comissió de Festes de Sant Jordi acorda la creació d’una nova comparsa, pel Bàndol Cristià, els Jordians.
2 setembro: s’inicia l’eixida de la Processó de la Relíquia des del carrer Sant Jordi, arrancant les filaes prèviament formades.
Al mes de desembre es realitza, per primera vegada el calendari amb la imatge de Sant Jordi i es reparteix per les cases dels confrares per la pròpia Junta Directiva.