Crònica Festes de Sant Jordi 22-25/04/2021

PREPARACIÓ

El 20 de febrer es va celebrar la Junta Ordinària de la Comissió de Festes de Sant Jordi per videoconferència, amb la intenció de valorar la situació de les festes de Moros i Cristians de Sant Jordi 2021. Per unanimitat es va decidir suspendre les festes. La Comissió de Festes de Sant Jordi junt amb la nostra Confraria feren un comunicat conjunt informant de la decisió i que, a més a més, la Confraria de Sant Jordi portaria a terme la celebració dels actes religiosos.
La Parròquia de la Mare de Déu de la Misericòrdia i la Junta Directiva de la Confraria de Santa Jordi vàrem decidir editar tiquets per a totes les celebracions religioses de les Festes de Sant Jordi 2021. L’Ajuntament de Banyeres de Mariola havia suprimit els dos dies festius locals del 22 i 23 d’abril, per tant, la Missa Major es va celebrar a les 19:30 h. Javier Puig Miró, membre de la Junta Directiva va dissenyar els tiquets per a cada celebració.

A partir del dilluns dia 12 de abril, el grup de protocol s’organitzà per a preparar els tiquets i distribuir-los per a cada celebració, des de la Missa del Trasllat, fins a l’última Missa de l’Octavari, passant per les Jornades Musicals. Els llocs de retirada de tiquets eren, al matí a la Casa Abadia i a la vesprada en la Seu de la Confraria. Cal assenyalar la gran acollida, ja que a la Casa Abadia es van produir cues de gent.
La vesprada del dia 19 d’abril els sergents i presidents de les diferents comparses i entitats musicals dugueren al Temple Parroquial les corresponents banderes.

20 D’ABRIL TRASLLAT DE SANT JORDI

Al final de la vesprada, procedírem a la baixada de la imatge de Sant Jordi des de l’ ermita fins al Temple Parroquial. Un grup es quedava acabant d’organitzar el temple, mentre un altre baixava la imatge envoltada amb plàstic i paraigües a causa de la fina pluja.

Es va baixar sense fer soroll al Temple Parroquial. Recordem que estàvem en estat d’alarma i amb restriccions. La imatge de Sant Jordi va ser entrada al Temple Parroquial pel carrer Sant Jordi.

Mentrestant un altre grup treia i també tapades amb plàstic les andes de la imatge de Sant Jordi per la porta de la capella i accedia al temple per la porta principal. A l’interior ens esperàvem els responsables de la junta anterior per explicar-nos i donar-nos instruccions de com havíem de muntar i col·locar la imatge de Sant Jordi a les seues andes. Van ser uns moments molt intensos i de molta intimitat. També ens acompanyava la presidenta de la comparsa Cristians, Angela Carrillo Calatayud.

A poc a poc, i entre tots i totes, el Temple Parroquial anàvem engalanant-lo per a celebrar la festivitat de Sant Jordi Màrtir. Per a totes les celebracions els membres de la junta ens havíem distribuït pels accessos de les portes, tant per arreplegar tiquets, com per a passar la col·lecta a les eixides del temple i la desinfecció dels bancs.

21 D’ABRIL

El matí del dimecres 21 d’abril i per iniciativa de les presidentes i presidents de les comparses van portar al Temple Parroquial centres florals com a ofrena al nostre Patró. Cal assenyalar que les cintes de cadascun d’ells representava els colors de cada filà. A aquesta iniciativa també es van sumar la Societat Musical Banyeres de Mariola i l’Agrupació Musical “La Nova”. A les 20:00 h d. Ramón Micó Colomer oficiava la missa del Trasllat de Sant Jordi. L’Altar Major estava realment preciós. En un colp de vista es veia la devoció que el poble de Banyeres de Mariola té al nostre invicte Patró Sant Jordi. Ens acompanyà Francis Blanes a l’orgue.

22 D’ABRIL

El dijous 22 d’abril, d. Ramón Micó Colomer havia disposat que el Temple Parroquial tinguera obertes les portes. Vàrem col·locar una graella i unes jardineres perquè totes aquelles persones que volgueren fer l’ofrena floral al nostre Patró pogueren dipositar les flors.

A les 20:00 h celebràrem Primeres Vespres a Sant Jordi Màrtir i res de l’Àngelus.

23 D’ABRIL

El divendres 23 d’abril va haver-hi volteig general de campanes a les 7:30 h. A continuació i al llarg de tot el dia d. Ramón Micó Colomer oficiava les següents misses, 8:00 h, 9:00 h, 11:00 h, 18:30 h i 19:30 h Missa Solemne, a les quals els membres de la Junta Directiva de la Confraria replegàvem tiquets, repartíem estampes dels Gojos, proclamàvem les lectures, arreplegàvem la col·lecta i desinfectàvem els bancs del Temple Parroquial. La Relíquia de Sant Jordi Màrtir també va presidir totes les celebracions.

Aquest any s’ha commemorat el 75é Aniversari (1946-2021) de la donació de les imatges dels Sant Jordiet a les filaes per part de d. Gregorio Molina Ribera, per tant, hem editat l’estampa de Gojos al Gloriós Màrtir Sant Jordi amb la imatge d’un Sant Jordiet.

A migdia ens feia arribar d. Vicente Calatayud Sempere, president de l’empresa Entex Textil, S.L. de Valdemoro (Madrid), per mediació del seu nebot, Jorge Sempere Calatayud, mascaretes roges amb la imatge en blanc de Sant Jordi llancejant al drac, que havien confeccionat, amb la intenció que nosaltres les repartírem entre tots els assistents a la celebració de la Missa Solemne del dia de la festivitat de Sant Jordi. Agraïm aquest valuós gest.

La celebració de la Missa Solemne la va presidir el pare d. Vicente Esplugues Ferrero, (sacerdot missioner del “Verbum Dei” i actualment vicari de la “Parroquia Nuestra Señora de las Américas”, a Madrid i amb arrels a Banyeres de Mariola) junt amb els sacerdots d. Vicente Ferri i d. Ramón Micó, mossén de la nostra parròquia, i el diaca d. Rodrigo Ferre. Es va retransmetre per Intercomarcal televisió, tvA, i pel canal de Facebook de Ràdio Banyeres de Mariola. Les lectures van ser proclamades per la presidenta de la filà Estudiants, Inma Altabert, i la de la filà Moros Nous, M. Aurora Pascual, el Salm cantat per la Coral Mariola, els precs llegits per Macarena Albero i l’Evangeli pel diaca. Els acòlics van ser Antonio Sempere i Rafael Ferre i els xiquets i xiquetes de catequesi.

En finalitzar la celebració d. Ramón Micó va dirigir unes paraules d’agraïment a d. Vicente Esplugues i el convidava a participar amb ell en la benedicció de les cintes-polseres que la Junta de la Confraria havíem preparat.

Una vegada acabada la celebració Eucarística, acudiren a la seu de la Confraria de Sant Jordi, d. Vicent Esplugues Ferrero, l’alcalde d. Josep Sempere i Castelló, i la presidenta de la Confraria de Sant Jordi M. Elena Vilanova Calatayud, per prosseguir amb l’acte de la firma al llibre d’Or de l’entitat per part del rector convidat. Allí ens esperaven d. Ramón Micó i la Junta Directiva de la Confraria de Sant.

Després d’estampar la firma al llibre d’Or l’obsequiàvem amb un gravat del Guió de Sant Jordi de l’artista local Manuel Granado.

24 D’ABRIL

El 24 d’abril ens passava el testimoni de preparar les estovalles de l’altar del cementeri per a la celebració de la Santa Missa en sufragi de tots els difunts, María Dolores Belda Calabuig, “Lolita Belda”, testimoni que fa uns anys li confià Josefina Blanes Sanjuán. Agraïm el servici silenciós de llavar, emmidonar, planxar i col·locar perquè tot estiguera enllestit cada 25 d’abril que han dispensat dues dones, junt amb les seues respectives famílies, a la Confraria de Sant Jordi i al poble de Banyeres de Mariola.

25 D’ABRIL

El diumenge 25 d’abril la junta de la Confraria de Sant Jordi vam organitzar les 3 misses que d. Ramón Micó Colomer va celebrar al recinte central del Cementeri Municipal. L’aforament era de 150 persones, a pesar d’estar a l’aire lliure. L’Ajuntament ens va facilitar eixe mateix número en cadires i també les tanques que col·locàrem per a controlar els accessos, oferir gel desinfectant, arreplegar els tiquets i organitzar les eixides perquè els fidels isqueren sense aglomeracions. També muntàrem una paradeta amb articles del nostre catàleg a l’entrada del cementeri.

Per a dues de les tres celebracions Eucarístiques celebrades el matí del 25 d’abril al cementeri, ens repartírem entre els membres de la junta directiva la proclamació de les lectures i el salm. Hi hagué misses en els horaris de les 9:00 i 10:30 h al cementeri, fent l’homilia d’aquesta el diaca d. Rodrigo Ferre Bodí. Com cada any, d. Ramón Micó oficià la missa a l’Ermita del Sant Crist en aquesta ocasió a les 9:45 h. A les 12:00 h la celebració de la Missa Solemne va tindre l’assistència de les autoritats civils i del món de la festa, capitans i bandereres, ambaixadors Moro i Cristià, presidents i presidentes, comissionats i comissionades de totes les filades.

 Per iniciativa i oferiment del president de l’Agrupació Musical “La Nova”, Bartolomé Francés Ferre, ens acompanyà en aquesta celebració un grup de 14 músics i el seu director Antonio Lillo Pérez, enriquint la celebració litúrgica amb les peces interpretades.

D Ramón Micó Colomer es revestia amb la casulla blanca de Sant Jordi, per trobar-se en el temps litúrgic de la Pasqua. Les lectures proclamades van estar a càrrec dels presidents de la filà Maseros, Victor Belda i la de Marrocs, Begoña Cortés. Com és costum aquest dia férem el sorteig d’un quadre amb la imatge de Sant Jordi. En aquesta ocasió vam escollir un gravat emmarcat del Guió de Sant Jordi. L’agraciat fou el confrare Jorge Antonio Payá Molina.

 En finalitzar l’última celebració del cementeri i tornant tot el que havíem utilitzat al seu lloc, compartírem un dinar de germanor al restaurant la Venta el Borrego. A les 18:30 h al Temple Parroquial d. Ramón Micó oficiava l’última celebració eucarística del 25 d’abril.

OCTAVARI

Les misses de l’Octavari al nostre Patró Sant Jordi, se celebraren a les 20:00 h entre setmana, i el cap de setmana a les 18:00 h. Els primers bancs estàvem reservats per als respectius capitans i bandereres i per a les seues juntes directives. Eren els membres de les filades, de les entitats musicals i de la Confraria de Sant Jordi allí convocats, els que proclamaven les lectures i el salm. A l’orgue per a totes les celebracions ens acompanyà Francis Blanes Sempere o Miquel Payà Molina. Al llarg de tota la setmana la Junta Directiva muntàrem una paradeta amb articles del nostre catàleg a l’entrada del Temple Parroquial.

XLI JORNADES MUSICALS DE L’OCTAVARI DE SANT JORDI

El cap de setmana de l’1 i 2 de maig i després de les respectives misses de l’Octavari a Sant Jordi, al Temple Parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia es portava a terme la XLI Jornades Musicals de l’Octavari de Sant Jordi. Es repetia l’edició, ja que l’any passat i a causa de la pandèmia es van haver de suspendre. Els grups escollits per a cada dia varen ser l’Orquestra Simfònica SMI Santa Cecília de Cullera i el Cor Universitari Sant Yago de València.  Tots dos ens delectaren amb les peces escollides per a les seues actuacions.

8 I 9  DE MAIG   TRASLLAT DE SANT JORDI

 El dia 8 de maig a les 20:00 h d. Ramón Micó Colomer oficiava la missa del trasllat de Sant Jordi al Temple Parroquial. Les lectures i el salm eren proclamades pels següents membres de la junta directiva: Javier Puig Miró la Primera, Jorge Silvestre Beneyto el salm, la Segona Macarena Albero Cortés i els precs la néta del capità de la Filà Estudiants, Aroa Sanjuán Pérez. En finalitzar cantàrem l’Himne a Sant Jordi acompanyants a l’orgue per Francis Blanes Sempere i des de la cúpula Antonio Sempere Beneyto, María Vilanova Clemente, M. Pilar Clemente Conejo i José Belda Bodí llançaren al presbiteri una gran petalada de roses multicolor emocionant a tots els que estàvem allí reunits.

El diumenge 9 de maig a primera hora, desmuntàrem de l’altar major les andes de la imatge del Sant Jordi de l’ermita i les col·locàrem al seu cambril. També llevàrem el dosser i cortines i les deixàrem novament al seu lloc. Després de totes les celebracions eucarístiques del matí, tornàvem a reunir-nos al Temple Parroquial tots els membres de la junta directiva per a traslladar la imatge de Sant Jordi a la seua ermita.

Abans vam poder venerar al nostre Patró guiats per d. Ramón Micó Colomer. Ens va dedicar uns moments de reflexió i intimitat amb el Sant, agraint-nos el nostre servici i dedicació al poble i a la comunitat parroquial. La filà d’Estudiants, ens facilitava les andes del seu Sant Jordiet i M. Ángeles Sanjuan Albero com a membre de la capitania de la Filà Estudiants i membre de la junta directiva de la Confraria, les engalanava amb flors roges.

La imatge portada a muscles per quatre membres de la junta directiva, eixia per la porta principal del temple acompanyada d’un volteig general de campanes, aplaudiments de la resta de membres de la junta i de les persones que amb sorpresa es trobaven en aquell moment a la Plaça Major. Al llarg del carrer Sant Jordi els membres de la junta vam anar intercanviant-se, ja que tots i totes volíem ser portadors de la imatge del nostre Patró.

Una vegada deixada la imatge a la seua ermita ens acomiadàvem amb l’esperança que l’any 2022 puguem fer el trasllat amb tota la solemnitat que requereix i que tant desitgem.