Notizie sul quotidiano Crónica de Banyeres – settembre 2022

CELEBRATS ELS ACTES EN HONOR A LA RELÍQUIA DE SANT JORDI

Multitudinària festa de la Relíquia de Sant Jordi

Les festes de la Relíquia van marcar l’actualitat al poble durant el primer cap de setmana de setembre. També van suposar, per a molts, el final del període vacacional, si bé cal dir que moltes empreses havien tornat al treball la setmana anterior. Les celebracions van començar el divendres a la vesprada, amb un espectacle i una gran desfilada infantil. Més tard la vespra va reunir els festers en masets per a gaudir del tradicional sopar de germanor i després es va celebrar una revetla en Vil·il rosario. El dissabte va acollir l’Entrada amb presència de multitud de visitants i on van participar més de quatre mil participants, entre músics i festers. Van destacar de manera especial les deu capitanies que ostentaran els càrrecs en les festes de l’any que ve, en el que va ser la seua particular “estrena” en la multitudinària desfilada i en el qual moltes d’elles van estar acompanyades per boatos configurats per esquadres d’amistats. L’Entrada va resultar espectacular, amb desenes de trages especials que van embellir la desfilada. L’acte va estar ben organitzat per la Comissió de Festes, aspecte que va permetre complir els horaris previstos. Per això després es va poder celebrar amb normalitat la Cercavila, la cremà de fanals festers i la segona de les cites musicals previstes, aquesta vegada amb l’actuació d’una discomòbil novament en Vi·il rosario. El diumenge va estar dedicat a la Relíquia de Sant Jordi. Després de la diana, que va abarrotar de públic la restaurada plaça Major per a veure l’evolució dels caps i esquadres oficials de les deu comparses, es va celebrar la Missa Major, organitzada per la Confraria de Sant Jordi, comptant com a predicador a Santiago Piñeiro, vicari de la parròquia de l’Asunción de La nostra Senyora d’Alboraia. A la vesprada va ser el torn de la desfilada infantil i de la Processó de la Relíquia, en la qual van tornar a participar desenes de centenars de festers. La festa va concloure amb l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi a l’església i un castell de focs artificials.

 

DEU CAPITANIES, UNA PER FILÀ

Les capitanies de la il·Speranza

Deu capitanies van desfilar en la Relíquia en el que ha sigut el pròleg de les festes 2023. Deu capitanies que han injectat una dosi extra d’il·lusió a les festes després de molts anys en què no s’havia produït un “ple” quant a capitanies voluntàries. Els protagonistes han sigut: Joaquín Albero Navarro i Álvaro i Susana Albero Barceló (cristiani). Lara Beneyto Martínez i Mª Amparo Francés Martínez (Studenti). Ana i Santiago Montesinos Baño (Nasseros). Vicente Molina Navarro, Laura García Manzanaro i Toñi García García (contrabbandieri). Camilo García González, Jordi García González, Sergio Ferre Vañó, Eloy Garrido Vañó, Emilio Calabuig Belda, Adrián Sirera Ribera, Ximo Espinosa Vañó, Miguel Ángel Cerdà Ribera, Álvaro Francés Lozano, Carlos Francés Ribera i Jordi Martínez Miralles (giordani). Mª Teresa, Esperança i Manel Aragonés Albero, José Luis Belda Molina, Robert Calatayud Enrique, Raul Francés Martí, Teresa i Ana Belda Aragonés, Max Calatayud Aragonés i Teresa Albero Blasco (Vecchi Mori). Obdulia Gisbert Gil, Paloma i Carmen Gisbert Pérez, Eva Martí Asensio, Mª Carmen Ibáñez Gisbert i Xisco Gisbert Martí (noi Moros). Laura Pla Ferriz, Marc i Ferran Navarro Pla, Gloria Navalón Albero, Biel i Abril Nogués Navalón, Mª Montserrat Hernández Genís, Marco i Paola Pérez Hernández, Míriam Cardona Sempere, Laia i Jordi Romera Cardona, Sonia Rico Torres i Hugo Mataix Rico (Marrocs). Fernando Blanes Ramón, Carolina Leal Martínez, Miguel Ángel Ribera Blanes, Elena Francés Ferre, Pablo Jorge Blanes Sempere, Mª Rosario de Lourdes Blanes Ramón i Francisco José Blanes Sempere (Pirati). I Verónica Valero Elvias i Alba Aguado Fresneda (califfi).

 

LA VERGE DELS DESEMPARATS VA VISITAR BANYERES

Fervor i devoció en la recepció de ‘La Geperudeta

Centenars de persones van aclamar el dilluns dia 8 d’agost l’arribada a Banyeres de Mariola de la Verge dels Desemparats, popularment coneguda com “La Geperudeta”. La visita es va incloure dins dels actes programats amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu i que compta amb el lema “sempre en el cor”, una iniciativa que pretén acostar la Verge als fidels. La Imatge Pelegrina està visitant tots els arxiprestats de la diòcesi i eixe dia va correspondre al de la Mare de Déu d’Agres, motiu pel qual va estar a Agres, Alfafara, Bocairent, Banyeres de Mariola, el Salse, Beneixama, Camp de Mirra e La Canyada, completant un itinerari en cada localitat. L’arribada a Banyeres es va produir passades les 13 orario, amb una hora de retard sobre l’horari inicialment previst, qüestió que va complicar l’espera de la gent que esperava baix un sol de justícia i una fortíssima calor. La primera parada la va realitzar en el geriàtric, on va ser rebuda per tots els residents. Després va seguir la ruta pels carrers Doctor Fléming, Gori Molina, Plàtans, Furs i la Creu fins a arribar a la plaça Major, on es van observar, igual que en altres punts del recorregut, rodabalcons específics per a l’ocasió. En la plaça Major esperava la major part del públic així com la imatge del Patró Sant Jordi, que va ser treta fins la cancel·la de l’església per a ser partícip de l’esdeveniment. anche, es van disposar en l’escalinata de l’església els estendards de les diferents confraries i institucions religioses, així com una xicoteta estrada des del que es va llegir la proclamació de l’evangeli de l’Anunciació i des del que es van pronunciar les diferents oracions. Després de la rebuda, la Geperudeta va ser objecte de veneració de grans i menuts i molts pares van aprofitar per a “oferir” els seus fills i filles a la Verge, donant mostres del fervor que es sent per la imatge de la Pelegrina i que té la seua celebració el segon diumenge de cada mes de maig, aspecte que en Banyeres es traduïx en la celebració d’una de les “festes de carrer” més arrelades de la població. El comiat va comptar amb la interpretació d’un ball folklòric i el “mare-mòbil” va continuar itinerari fins a deixar Banyeres a través dels carrers Ángel Torró, Fray Leonardo, Constitució, Villena, Correus, Vinalopó, Santa Cecilia, Relíquia de Sant Jordi, Plaça de Juan Bautista Doménech, Beneixama, Ruperto Chapí, Villena i Nou d’Octubre. Assenyalar, a títol de curiositat, que el vehicle que la transporta, popularment conegut com a “mare-mòbil” va ser fabricat expressament per a aquest fi i que la seua matrícula, V-0075-GP, no és la matrícula d’un cotxe qualsevol sinó que el número recorda el 75 aniversari de la coronació de la Verge, i les lletres són, naturalment, de “Geperudeta”. Cal dir també que la imatge presenta una lleugera inclinació cap avant, motiu pel qual se la coneix afectuosament entre els valencians com La Geperudeta.

Scarica documento »