Noticia al periòdic Crónica de Banyeres – Abril 2021 (5)

 

Descarregar document »

 

EN EL DIA MÉS EMBLEMÀTIC I EMOCIONAL DE LES FESTES

Missa en el Cementeri en record dels difunts

El dia 25 d’abril es va celebrar l’últim dia de les festes de moros i cristians, enguany únicament caracteritzat per un programa d’actes de caràcter religiós.

El dia més emblemàtic de les festes des del punt de vista emocional, en el que els festers disparen salves en record dels difunts, acte que és únic en el context dels pobles que celebren festes de moros i cristians, va veure reduïda la seua programació a la realització de la missa que es celebra en memòria dels éssers volguts. No va haver-hi ni salves d’honor amb disparaments d’arcabusseria, ni alçà de capitans, ni escenificació de la conversió del moro al cristianisme ni cap altre acte més del programa habitual, igual que va passar en els dies precedents.

A causa de la massiva afluència que sol registrar aquest acte, Parròquia i Confraria de Sant Jordi van acordar la celebració de fins a quatre misses, tenint una d’elles com a escenari l’ermita del Sant Crist, on esdevé l’alçà dels capitans. Es va intentar donar cabuda, d’aquesta manera, a les múltiples peticions que es van fer per a poder assistir a l’ofici religiós i complir, d’aquesta manera, els aforaments permesos.

Enguany, almenys, el personal va poder accedir al Camp Sant. L’any passat va ser molt diferent. En aquella ocasió la gent va haver d’estar a casa davant les restriccions de mobilitat que va comportar la situació de confinament.

Acabada la missa de les 12 del matí, que va ser retransmesa per la TV Intercomarcal i Ràdio Banyeres, la Confraria de Sant Jordi va fer públic el resultat del sorteig d’una làmina del Guió de Sant Jordi obra de l’artista local Manolo Granado. El confrare afortunat va ser Jorge Antonio Payá.