L’Any 2020 – Canvis, incertesa. Tot és diferent – Programa de Festes 2021

 

Descarregar document »

 

L’Any 2020 – Canvis, incertesa. Tot és diferent – Programa de Festes 2021

Rafael Evaristo Belda Doménech

 

A principis de l’any 2020 ningú haguera pensat el que vam començar a viure des de març i que encara estem vivint.

Estant al capdavant de la Junta de la Confraria de Sant Jordi vam preparar el 25 i 26 de gener la VI edició de les Nits d’Humor. D’altra banda, l’Assemblea General de la Confraria de Sant Jordi es va celebrar el 7 de març, amb la elecció de Mª Elena Vilanova Calatayud com a presidenta de la Confraria del Patró, entre altes assumptes. I la setmana següent començaven les entraetes. Pareixia que tot transcorria amb certa normalitat; però el 12 de març es van reunir els presidents de les filaes, l’Alcalde de Festes i la Presidenta de la Comissió de Festes i van acordar per unanimitat i atenent a les recomanacions sanitàries suspendre les entraetes. El dia 14 de març amb la declaració de l’estat d’alarma i el 30 de març amb el confinament de tota la població del país fins el 9 d’abril, tot es va agreujar. A l’incertesa de la situació calia afegir l’incertesa de què passaria amb les festes de Sant Jordi. El 18 de març es va emetre un comunicat ajornant les festes, consensuat entre la Comissió de Festes, Alcalde de Festes, Capitans, filaes, la Parròquia i la Confraria de Sant Jordi. El diumenge de Glòria es va fer el tradicional volteig de campanes que acompanya sempre a la Plantà de la Bandera, tots en casa. Per les xarxes socials anaven enviant-se vídeos, les bandes de música a les 13:00 h. van interpretar des de les finestres, terrasses i balcons l’Himne a la Festa, convidant a tots a participar cantant-lo. També es va fer una crida al veïns per a penjar els rodabalcons de festes, que encara onegen en molts balcons i finestres.

El dia 17 d’abril l’Ajuntament envia el “PROGRAMA DE FESTES DE SANT JORDI 2020, PER A VIURE DES DE CASA”, amb una relació d’horaris dels actes religiosos que anaven a ser retransmesos per Ràdio Banyeres. També des de la Confraria de Sant Jordi es va proposar al veïnat fer un vídeo individual o en grup amb l’aclamació de “Vítol al Patró Sant Jordi” o semblant, que va ser llançat per les xarxes socials després de la Missa Major del dia de Sant Jordi.

El dia 18 d’abril la Coral Mariola va enviar per les xarxes socials una gravació amb una magnifica interpretació de “La invocació a Sant Jordi” gravada individualment des de casa i muntada amb l’ajuda de mitjans informàtics. El dia 21 d’abril, dia del Trasllat de Sant Jordi, es va retransmetre la Missa de les 20:00 h. des de l’ermita de Sant Jordi. El dia 22, a les 7:00 h. del matí, vam dur el Guió de Sant Jordi a l’Església i li vam posar un crespó negre, també en vam posar un altre a la bandera de Banyeres. A les 12:00 h. es va retransmetre l’Àngelus des de l’altar Major; i per la vesprada, a les 18:00 h. vam posar el mantell de l’Altar de Sant Jordi per a la Missa Major i totes les Misses fins al 3 de maig, dia del Trasllat de tornada de Sant Jordi. Eixe dia també es va celebrar la Missa en l’ermita.

El dia 23 dia de Sant Jordi a les 11:30 h. es va celebrar davant de l’altar de Sant Jordi la Missa Major, celebrada per D. Ramón Micó. Minuts abans de la Missa va arribar un centre de flors dels capitans de la Filà de Califes, que va presidir totes les celebracions de les festes. La interpretació íntegra per segona vegada de la Missa de Sant Jordi va ser possible gràcies a la Coral Mariola que va preparar una recopilació de totes les peces de la Missa i de l’Himne a Sant Jordi. Al final de la Missa es va proclamar la nova Junta de la Confraria de Sant Jordi presidida per Mª Elena Vilanova Calatayud.

La festa al carrer no podia celebrar-se; i a l’interior de l’Església estàvem únicament quatre persones: D. Ramón, Jordan (de Ràdio Banyeres), el càmera d’ Intercomarcal TV i un servidor. Cap al final de la celebració va vindre Pedro Vilanova per a fer unes fotos i deixar així constància del moment que estàvem vivint. D. Ramón va tindre paraules per a tots; i emocionat per les circumstàncies, ens va animar a viure la festa des de dins de cadascú, una festa interior que és viure la Fe en Jesucrist. Per la vesprada a les 19:30 h. es va gravar el que haguera sigut el final de la Processó: es va baixar a Sant Jordi del elevador i es va tornar a pujar com quan acabem la Processó, cantant l’himne mentre s’eleva i resant després.

El dia 25 d’abril, dia del cementeri, a les 9:30 h. es va celebrar la Missa pels festers difunts, la Filà de Moros Vells va enviar (amb el servei de la floristeria) la corona per a la tradicional ofrena de flors pels difunts. Al recinte del cementeri estàvem sis persones, de les quals tres eren dels mitjans de comunicació. Certament, la gent va respectar el confinament i van seguir la Missa per ràdio i televisió. Per a la celebració, vam pujar el mantell, la tauleta, els ciris i la casulla morada de Sant Jordi (que han donat els hereus de D. Gregorio Molina). D. Ramon va pregar tres vegades pels difunts i amb l’encens va simular el fum de les salves que cada any disparem i va pujar cap al cel com el fum dels arcabussos.

Haver viscut aquesta experiència ha sigut un fet difícil de descriure: els dies de festes, els actes religiosos de festes sense festers, Capitans, Autoritats, ni gent al carrer. Interiorment hi havia una certa incertesa amb molts interrogants per tot el que estava passant, però el que és cert és que la realitat era la que era, els hospitals saturats, els sanitaris lluitant per salvar vides, moltes defuncions cada dia… Així les coses, les festes exteriorment no podien celebrar-se; però interiorment ha sigut una festa plena, resant per a que el nostre Patró Sant Jordi ajude a tots els qui estan passant-ho mal i perquè prompte acabe aquesta pandèmia.

Després de l’ajornament de les festes, en la Confraria pensàvem que prompte podríem celebrar novament les festes amb normalitat i així ho creiem també festers, presidents de les filaes, Comissió de Festes i Capitans. A més, cal afegir que eren les últimes festes que preparàvem com a Junta de la Confraria i ens haguera agradat fer el canvi de la Junta com es fa tradicionalment i haver acabat d’un altra manera.

Des de que va començar el confinament, al no poder fer cap reunió de la Junta presencialment, les comunicacions dins del grup de la Junta de la Confraria han sigut possibles gràcies al grup de WhatsApp. D’eixa manera hem pogut proposar, debatre, exposar idees i opinions, resoldre dubtes, informar…

En eixe context, quan es van acabar els actes de festes el dia 3 de maig, alguns membres de la Junta preguntaven si “ja havíem acabat com a Junta de la Confraria”. Com a president, els vaig comentar que si s’hagueren pogut fer les festes de la Relíquia, les hauríem organitzades nosaltres i hauríem fet el canvi de Junta després de les festes de la Relíquia. Però al quedar suspeses totes les festes de l’any 2020 i, després de parlar amb Mª Elena Vilanova (que ja havia sigut elegida Presidenta en l’Assemblea del 7 de març) i amb D. Ramon Micó, vaig informar els Majorals de la intenció de fer el canvi de Junta, de manera que la nova Junta de la Confraria poguera començar a treballar. Així, nosaltres ens oferíem a ajudar-los en tot el que necessiten ara i quan tinguen que organitzar les Festes. Com a conseqü.ncia, vam iniciar una sèrie de reunions per tal d’explicar el funcionament de la Confraria i mentres tant anàvem tancant tots els assumptes pendents i anàvem també acomiadant-se de totes les institucions, filaes, Capitans, empreses, comerços i persones col·laboradores.

El dia 26 de juny es va fer l’última reunió de la Junta de la Confraria que he tingut l’orgull de presidir. Abans de la reunió estaven convocats el Director de l’Agrupació Musical “La Nova”, Antonio Lillo Pérez i el president Bartolomé Francés Ferre, el president de la Societat Musical Banyeres de Mariola, Ángel Gil Ribera i la presidenta de la Comissió de Festes, Beatriz Francés Tortosa, per tal d’agrair-li al mestre Antonio Lillo, en un senzill i íntim acte, la donació a la Confraria del treball de la digitalització de l’Himne a Sant Jordi, lliurant-li un exemplar enquadernat, així com un obsequi en record de la Confraria. També es va lliurar un exemplar i un obsequi per a l’arxiu de les dues bandes i a la Comissió de Festes. Per a finalitzar, el mestre Lillo va explicar la motivació de fer aquesta digitalització i tots li ho vam agrair en el torn de paraula acabant amb un fort aplaudiment dels qui estàvem presents. Després, ja vam iniciar la reunió d’acomiadament de la Junta.

El 15 de juliol a les 20:30 h. vam quedar amb els membres de la nova Junta de la Confraria per a fer l’entrega oficial de les claus, donant així per conclòs el nostre mandat al capdavant d’esta Institució tan estimada.

Aprofite aquestes línies per a donar l’enhorabona a la Junta de Mª Elena Vilanova Calatayud. Els desitge que prompte passe aquesta pandèmia i puguen celebrar-se unes festes plenes, amb actes també al carrer. Mentrestant, la il·lusió i l’entusiasme, junt a la fe i devoció a Sant Jordi pense que ens ajudaran a eixir més forts d’aquesta situació.

També vull aprofitar estes pàgines per agrair a la Junta de la Confraria 2017-2020 que m’he honrat en presidir, l’esforç i dedicació que han tingut durant aquestos tres anys, preparant els actes que la Junta de la Confraria organitza. La cohesió del grup, el positivisme, el bon fer i la bona predisposició de tots els membres ha ajudat molt per a dur a terme tot el que s’ha fet. Moltes gràcies a tots.

I per suposat, a D. Ricardo Díaz de Rábago moltes gràcies pel bé que ha fet al nostre poble, després de tota una vida dedicada a la nostra Parròquia. De segur que Banyeres i la Confraria de Sant Jordi no serien el que són sense el seu bon fer.

També a D. Ramón Micó Colomer, que davant aquesta adversitat ràpidament es va adaptar, fent les Misses amb la col·laboració de Ràdio Banyeres de Mariola, fent arribar així a totes les persones les Misses del confinament. Donar-li les gràcies pel suport moral i els ensenyaments que ens transmet en totes les homilies, especialment durant les festes.

A l’Ajuntament, Comissió de Festes, Presidents de les filaes, Capitans, Festers, Col·laboradors, Confrares i a tot el poble de Banyeres en general, agrair a tots el suport i col·laboració en tot allò que hem necessitat. Moltes gràcies a tots.

VÍTOL AL PATRÓ SANT JORDI!!