La Llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa – Programa de Festes 2020

 

Descarregar document »

 

La Llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa – Programa de Festes 2020

La veu d’un poble de Llegenda
L’Associació

 

Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble. I tu, greument, has escollit. Després del teu silenci estricte, camines decididament. Vicent Andrés Estellés, Llibre de meravelles.

Parlar de la idiosincràsia de Banyeres sense fer menció de Sant Jordi és deixar fora una part important del que els banyerins som. La figura del màrtir cristià dins del context local és molt més que el seu significat catòlic. A la infinitat de patronatges i devocions que al voltant del món se li confien al sant de Capadòcia, cal sumar-li una dimensió social important que ha adquirit la seua figura al nostre poble. 

Sant Jordi, en el trafegar comú del poble, és molt més que una imatge en un altar que es venera dos vegades a l’any. Per exemple, associat al seu nom hi ha molts comerços i empreses, de les quals, algunes han portat el nom de Banyeres molt lluny com la Papelera San Jorge de l’il·lustre conveí Gregorio Molina, entre altres. També, la iconografia del màrtir està present a les nostres llars ja que és un espill on molts veïns i veïnes s’encomanen en els moments de dificultat. Així com, per suposat, també reflecteix el sentiment que desperta cada acte de les nostres festes en nosaltres. 

I en un context festiu, com era la celebració del II centenari de l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi, va nàixer el que hui coneixem com La Llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa. Una obra de teatre sobre un poble de Llegenda i el nostre patró. Una història coral, col·lectiva, que ben bé podria no ser un poble d’un país molt apartat, molt lluny com diu l’inici de l’obra i ser el poble de Banyeres. 

Des de l’Associació, volem fer un agraïment públic i sincer a tota la gent implicada. Tota la gent que amb la seua participació, ha fet poble. Perquè és de necis pensar que aquesta immensa aventura és un projecte particular amb noms i cognoms. Per eixe motiu, una gran quantitat de gent és la que ha participat durant el transcórrer de les edicions. Des dels càrrecs de responsabilitat i direcció, fins tots els actors, les empreses i comerços col·laboradors o els equips de tècnics de totes les especialitats. I com no, a tot el públic que ha estat recolzant totes les edicions, omplint les butaques i confiant en veure una història i posada en escena de qualitat. 

Perquè aquesta expressió teatral gegantina, aquest remolí comunal d’art i trobades, és molt més que una simple representació de teatre. És una oportunitat triennal per a poder accedir als càstings continus i trobar el talent interpretatiu en el nostre poble. És un projecte obert on tota aquella persona interessada en el teatre pot iniciar-se. Però, sobretot, és una manifestació dramàtica col·lectiva del poble de Banyeres que projecta a la nostra comarca i al nostre territori. 

La història de la Llegenda és la història d’un poble. Un poble unit que s’enfronta contra el pitjor dels mals, aquell que provoca la mort injusta dels innocents, deixant als pobles orfes del dret i goig de viure. Els diferents col·lectius es rebel·len contra el destí que se’ls ha marcat: les donzelles busquen ajudes per salvar la princesa del ferotge drac, les dones es qüestionen si s’ha fet tot el possible per evitar la mort d’una innocent, i fins i tot, els xiquets i les xiquetes caminen decidits per acabar amb el monstre ells mateixos. Tots junts contra el mal, tots junts com a poble per aconseguir un objectiu comú. 

Tota aquesta col·lectivitat que veiem en la posada en escena és el fruit d’un gran treball comú de totes les persones implicades que moltes vegades no és sols ficció. Quan anem al teatre, volem veure veritat i creure allò que ens conten. Volem veure drama real quan va a passar alguna cosa roïna o volem veure amor entre les persones protagonistes. Aleshores, per a poder arribar a aquesta finalitat, moltes vegades en teatre es treballa des de les vertaderes emocions. Fet que pot desenvolupar vincles vertaders i duradors entre les persones implicades. 

Aquest també és un dels papers de la Llegenda. Participar en aquest projecte també ens fa guanyar amics i amigues per a sempre. Ens fa eixir del nostre cercle d’amistats i ampliar-lo. Gent que no coneixies abans, però, al ballar junts la dansa dels cavallers o al passejar pel mercat, acaba convertint-se en una persona important per a tu. Totes les que hem eixit, almenys una vegada, sabem el que es ser d’un gremi i “fer pinya” i ser quasi una família de veritat; ser donzella i sentir l’enllaç vital amb altres companyes de per vida; ser donzell i acabar enamorant-te de la teua estimada en la realitat; ser cec i pigall i convertir-se en carn i ungla; ser una xiqueta i anar en l’hora del mercat i jugar amb totes les altres; i una llarga llista d’etcèteres. 

Com bé dèiem abans, és una manera de fer poble a través de tots els assajos, i el que no són assajos: les llargues reunions, el muntatge, l’organització, la publicitat… Treball i més treball. Però entre full de documents, entre focus i cables, entre tocats i vestit, entre diàleg i acotació, entre l’assaig i els ball, està la camaraderia, les rialles còmplices o els soparets improvisats. Però sobretot, molta, molta unió. Perquè a través del treball conjunt durant tantíssimes hores es crea aquesta unió. Es crea el sentiment de pertinença a un grup on es comparteix afició, un lloc on socialitzar i expressar-te. 

Des d’aquest altaveu que se’ns brinda, i amb la proximitat dels dies grans en que Banyeres de Mariola exalçarà la figura del nostre patró Sant Jordi, volem donar gràcies al poble de Banyeres per ser poble de Llegenda i confiar i desitjar-li a aquest projecte col·lectiu una llarga i fructífera vida. Perquè la sort de la representació serà, en part, la del nostre poble.