Crônica da Irmandade de Sant Jordi – Programa do Partido 2021

 

Crônica da Irmandade de Sant Jordi – Programa do Partido 2021

Baixar documento »

 

“Quando para o mês de novembro, Rafael E. Belda Doménech va vindre a casa a parlar amb mi i em va transmetre que havia sigut triada per a ser la persona que el rellevara en el seu càrrec…, a la meua ment començaren a vindre moltes vivències, memórias e também muitas pessoas ... pessoas a quem devo agradecer o que sinto e sou hoje.

primeiro, para os meus pais, per saber transmetrem la fe per Jesucrist i la devoció per Sant Jordi Màrtir, não apenas com palavras, mas com fatos.

Para meus avós, queridas pessoas, que eu nunca esquecerei, pois com eles aprendi a orar e também a memorizar e meditar algumas orações. De la mà dels avis d’Alfafara és la meua devoció pel Diví Salvador i la Mare de Déu de la Llum.

A les Germanes de la Caritat i Mestres del col·leia Ribera Foundation. Què puc dir que no sapigueu de “La Milagrosa”?

Aos meus catequistas da 1ª Comunhão, al Grup Scout Edelweiss, monitors/ es i amics i amigues que vam compartir la fe en Jesús…

Para o meu Catequista da Confirmação, Paquita Aznar Satorre, i que fa poc més d’un any ha passat a la casa de Déu.

DE ANÚNCIOS. Ricardo, com a rector de la nostra parròquia i també com a docent en 3r de BUP de l’assignatura de religió, porque graças ao trabalho de pesquisa que ele nos enviou para fazer sobre a iconografia de São Jorge em nossa cidade, vaig saber estimar i valorar tant el patrimoni material con devocional del nostre patró.

Per descomptat que tinc moltíssimes persones més a les quals agrir, e que eles contribuíram muito para a minha vida, però he volgut ressaltar els fonaments del que hui sent i sóc.

Eu só posso dizer, que eu sou muito doente·lusionada pel càrrec que he d’exercir i que faré tots els possibles per a promoure la pietat i la devoció per Sant Jordi, organizar os atos litúrgicos e religiosos das celebrações patronais e cuidar e guardar o patrimônio da Irmandade de Sant Jordi”.

Estas são as primeiras palavras, amb les quals em vaig dirigir a l’assemblea general després d’haver sigut elegida presidenta de la Confraria de Sant Jordi el 7 Março de 2020.

Durante os meses de novembro a março, vaig conformar la junta que anava a presidir. Vaig pensar amb dones i homes, com qualidades e pensamentos díspares, i també amb dos denominadors comuns essencials per a mi: la devoció al Patró Sant Jordi i l’estima a les festes i, além disso, disso·entusiasmo e vontade de trabalhar.

En les primeres persones que vaig pensar per als càrrecs de vicepresident, secretário e tesoureiro, van ser Jordi Silvestre, Macarena Albero i María Belda respectivament. El primer encontre el férem el 8 de desembre a ma casa, per a conformar la resta de membres i posar en comú idees, preocupações e desejos.

A próxima etapa foi contatá-los. En el meu record queden totes i cadascuna de les seues reaccions al proposar-los formar part de la junta de la Confraria de Sant Jordi. Bem fora do telefone em 8 del matí o de la nit, en persona pel carrer o presentant-me en les seues cases en el ple de l’hivern o inclús en el seu lloc de treball. Les abraçades dels més efusius! I l’apretó de mans baix la imatge d’un Sant Jordi… i també aquella persona que em va dir: “Hi ha coses en la vida que es presenten i no pots dir que “No” i aquesta és una d’elles”… Puc assegurar que hi ha per escriure un quadern.

o 23 fevereiro 2020, a tan sols dos mesos del dia de Sant Jordi, vaig convocar a tots els components de la futura junta directiva a una reunió perquè es conegueren i explicar-los la finalitat de la Confraria.

Nas semanas seguintes, les conversacions amb Rafael E. Belda Doménech eren cada vegada més freqüents, ja que anava posant-me al corrent de tot i aclarint dubtes. Agradeço sua paciência, predisposició i atenció cap a la meua persona, ja que han sigut moltes les telefonades i les qüestions consultades.

o 15 março 2020, la directiva teníem prevista una reunió per organitzar els grups de treball per a les Festes de Sant Jordi, faltou apenas um mês. Hi ha dates que es queden gravades i una d’elles n’és el 14 março 2020, “data en què el govern decreta l’Estat d’Alarma”. Eixe dia es va parar tot, no dia seguinte nós cancelamos·lar la reunió. Nós adiamos, pensant que en uns dies passava tot. Durante esse tempo, anàvem reunint-nos telemàticament i finalment, i amb totes les mesures de seguretat, nós fizemos isso pessoalmente em 15 maio 2020.

Dias antes do dia de São Jorge, D. Ramón em va telefonar per comunicar-me que a la Missa Major del dia de Sant Jordi nomenaria a la nova junta de la Confraria. I així ho va fer. Mais, deixava escrit al llibre d’or de la Confraria de Sant Jordi:

“… Proclamem als confrares i germans nostres en la fe com a presidenta a Elena Vilanova … i junta durant el proper trienni en aquesta Parròquia de Santa Maria de la Misericòrdia de Banyeres de Mariola i done confirmació de la seua junta…”

La nova junta de la Confraria de Sant Jordi començava a caminar de manera molt especial, res abans havia sigut igual.

Des de casa i per Intercomarcal o per Facebook teníem l’oportunitat de seguir totes les misses: la del Trasllat a l’Ermita del nostre Patró, o do dia de São Jorge, la del Cementeri, os do Octavari e finalmente, la missa del Trasllat del dia 3 maio. Nesta última celebração, vaig acompanyar a D. Ramón Micó Colomer i a Rafael E. Belda Doménech.

Dos mesos abans no haguera pogut imaginar com anaven a ser les Festes de Sant Jordi 2020. Van ser viscudes a casa. Eu também sentia falta do barulho das pessoas, la música i el color al carrer. Així i tot el meu cor estava revestit de festa, com també els nostres balcons que lluïen amb els rodabalcons de la imatge de Sant Jordi, des de feia ja més d’un mes.

o 5 maio 2020 es van complir trenta anys de la reconstrucció de l’Ermita de Sant Jordi. Agraeix amb aquestes línies el servici de custòdia i neteja de l’ermita durant aquest temps a la família de Antonio Prats Monllor i Concepción Herrero Pérez. Aquesta prestació queda ara en mans de David Albero Prats, donant-li continuïtat a la tasca que el seu avi va començar.

Duas semanas depois, o 19 maio, Turisme declara les festes de la Relíquia de Sant Jordi, festes d’Interés Turístic Provincial. La Confraria de Sant Jordi es congratula per aquesta bona notícia.

La primera labor com a Junta de la Confraria va ser la desinfecció del temple parroquial el cap de setmana del 23 Eu 24 maio. Vam organitzar grups de treball per fer eixe servici a la nostra comunitat, igual que la resta d’associacions i confraries.

Após a ligação de Rafael E. Belda Doménech, o 24 de juny em reunisc per primera vegada amb els Majorals de la Confraria de Sant Jordi a la Seu. Des del primer moment he sentit el vostre suport i a la volta vos agraïsc els consells i suggeriments, als quals he prestat atenció i els he posat en pràctica.

Sexta-feira dia 26 e no sabado 27 Junho, i vist que la situació amb la Covid-19 havia millorat una mica, la junta de Rafael E. Belda Doménech, organitzà l’arreplegada conjunta del cartó “aquesta devia haver-se realitzat el 3 Eu 4 d’abril ”. Vàrem acudir un grup de persones de la nova junta, els quals ens vam repartir pels diversos grups i així ensenyar-nos a peu de carrer les diverses rutes.

El mestre Antonio Lillo Pérez dóna a la Confraria de Sant Jordi les partitures arranjades i la digitalització de l’himne a Sant Jordi i la Confraria de Sant Jordi edita cinc enquadernacions del nomenat himne. o 26 Junho 2020, o presidente em exercício da La Confraria de Sant Jordi, Rafael E. Belda Doménech obsequia per als arxius de la Comissió de Festes, Grupo Musical “La Nova”, a Sociedade Musical Banyeres de Mariola, la Confraria de Sant Jordi i un d’agraïment al mestre Antonio Lillo Pérez d’un exemplar d’aquesta enquadernació, em um ato simples no salão da Irmandade de Sant Jordi.

A noite de 15 de juliol ens vàrem reunir a la Seu de la Confraria, els presidents i càrrecs principals de les juntes sortint i entrant, per a realitzar la simbòlica “entrega de Claus”. Des d’aquestes línies done les gràcies a totes i cada una de les persones que han format part de les juntes directives que ens han precedit. Pel seu treball i esforç, ja que ens han deixat un llegat no sols material que hem de custodiar, mantenir i donar continuïtat. Un altre aspecte, base fonamental de la Confraria és el devocional, el qual volem fomentar i transmetre entre els que ens envolten i especialment entre els més menuts.

Depois de cinco meses de espera, o 24 de juliol la junta ens reunírem per primera vegada a la Seu Social portant a terme la primera reunió de la Junta de la Confraria de Sant Jordi. Un dels punts més importants de l’ordre del dia va ser informar dels integrants dels grups de treball: Fotografia, Web e redes sociais, Carro alegórico de Sant Jordi, Organització i protocol Missa Major, Assembléia da igreja, Trasllat de Sant Jordi-Imatge ermita-andes Cambril, ofrena, Ermita Sant Jordi, cera, grande imagem de São Jorge, Processó Sant Jordi i Relíquia, Missa Cementeri, Pal-li, Monument a Sant Jordi, Os inventários, music Conference, Intendència, Arquivo histórico, Comitê do Partido, Coordinació vehicles cartó, Loteria, Tesouraria, Secretaria, Vicepresidència i Presidència. També vaig convocar a D. Ramón Micó Colomer com a mossèn de la nostra parròquia. Se li va proposar ser el nostre Consiliari i estem a l’espera de la contestació per part de l’Arquebisbat de València.

Al llarg de les setmanes següents els responsables dels grups de treball es reuniren amb els seus antecessors perquè els explicaren amb detall les tasques a realitzar. Al mateix temps es va remetre la documentació del canvi de Junta per tal d’actualitzar les dades tant a l’Arquebisbat de València com al Registre d’Entitats Religioses del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. També comunicàrem el nomenament de la nova Junta Directiva, mitjançant un saluda a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, Comitê do Partido, filaes, bandas de música, Coral Mariola i Grup de Dolçaines i Tabals “El Braçal”.

o 28 d’agost els grups de protocol i imatge de Sant Jordi de l’altar van fer neteja, tant de la seu social de la Confraria, como do altar. Com repolho·laboració de l’anterior president Rafel E. Belda, vàrem baixar la imatge de Sant Jordi per a familiaritzar-se amb el seu mecanisme.

o 9 maio 2020, data prevista per al Trasllat de Sant Jordi des de l’església de Santa María a la seua Ermita, seguit del sopar de germanor de totes les juntes anteriors i amb la imposició d’insígnies va quedar reduït a la missa del dia 3 maio. A causa de la situació del moment, es va pensar fer una celebració Eucarística el diumenge 30 d’agost i donar-li la rellevància que li correspon a l’acte de la imposició. Vam col·locar a l’altar un centre en 37 rosas vermelhas, una per cada membre de la Junta de la Confraria. Enviàrem un saluda a totes les juntes que ens havien precedit, em que indicamos, a part de lloc i l’hora, que ens digueren el nom de les persones que anaven a assistir a la celebració, ja que el temple en aquells moments tenia un aforament del 75%. Es van crear grups per a desinfecció, represa de temperatura, acompanyament al lloc assignat. Però la nit del dissabte dia 29, i després del comunicat que va llançar a les xarxes socials l’Ajuntament de Banyeres de Mariola informant de l’augment de casos al nostre poble, vam decidir anul·lar este ato, quedant ajornat sense data. Per aquesta celebració estava prevista que ens acompanyara un reduït nombre de músics de la “Camerata clàssica de la Societat Musical Banyeres de Mariola”. Finalitzada la celebració ens delectarien amb el concert: “Músics amb Denominació d’Origen”. Aquest es va ajornar per al 27 setembro 2020. Agrair a la Societat Musical de Banyeres de Mariola l’oferiment i l’interés per donar-li distinció a aquest acte. Claro, que tan prompte puguem celebrar-lo contarem amb la seua presència.

quarta-feira 2 de setembre ens va visitar a la Seu Social José Antonio Serrano, Locutor de televisão Intercomarcal, amb motiu de la Festivitat de la Relíquia de Sant Jordi. Vam mostrar la Relíquia del nostre patró amb el seu reliquiari. A continuació em vaig desplaçar fins al parc de Vil·o rosário, onde Paco Navarro estava esperando por mim, company de Serrano, para falar sobre a celebração da Relíquia.

No sábado 5 setembro, vespra de la festivitat de la Relíquia, un grup reduït de la junta de la Confraria preparàrem el Guió de Sant Jordi i la Relíquia per a portar-ho a l’església i presidir totes les celebracions eucarístiques del cap de setmana. Abans d’eixir i amb solemnitat vàrem cantar els gojos i vàrem tindre un moment íntim de veneració a la Relíquia del Sant. Col·locàrem el guió de Sant Jordi a l’altar major baix el llenç de Sant Gregori, la Relíquia la vam dipositar al tabernacle de l’altar major. L’ornamentació es va limitar a flors a la taula de l’altar, a les pilastres del mateix i 23 roses roges a l’altar del nostre Patró.

o 6 setembro, eles 7:15 h, silenciosamente nas ruas, trencat pel volteig de les campanes de la nostra parròquia, Macarena, María i jo penjàvem a la façana de la seu el rodabalcó de vellut granat que la junta anterior va confeccionar per a les festes de Sant Jordi 2020 i que no varen poder estrenar. Antes 8:00 h, la Relíquia quedava col·localizado na exposição do altar-mor, com el dia de la vespra.

Em volta do 10 manhã, anàvem acudint a la seu social de la Confraria tots els membres de la junta. Lá, a la seu, teníem preparat per a cada u de nosaltres una mascareta higiènica dissenyada per Javier Puig Miró, membre de la junta directiva i confeccionada per Creaciones LLopis, S.L. Aquesta mostra a un lateral la imatge del Sant Jordi del trasllat i a l’altre la Creu Roja, símbol del màrtir, com as iniciais do Santo sobrepostas. El grup de protocol va rebre instruccions de les mesures a seguir per a l’entrada al temple: meça a temperatura, anotar les dades personals i acompanyar als seus llocs als assistents. Antes de sair para a igreja, vaig entregar a Joaquín Albero i a Vicente Francés, membres de la directiva, el certificat corresponent per l’adquisició d’una imatge de Sant Jordi.

Na festa, eles nos acompanharam, autoritats civils i festeres, presidentes, comissários, capitans i bandereres de totes les filaes, prefeitos de Sant Jordi, cronista de festes, presidents de les bandes de música i fidels fins a completar aforament. Aquesta va ser oficiada per D. Mico Ramon Colomer, junt amb el diaca Rodrigo Ferre Bodí. En la part musical sols quatre veus de la Coral Mariola Mª Dolores Segura Beneyto, Um enfrentamento difícil de Salvador Calero a Beneyto, Inmaculada Jordá Ferre i Nacho Alonso Garre i Francis Blanes Sempere a l’orgue.

Per aquesta ocasió Don Ramón ens va demanar la casulla i l’estola rosa i per a la comunió el Calze custodiats a la Seu de la Confraria. Ambdós donats pels familiars d’en Gregorio Molina Ribera.

L’Eucaristia va ser retransmesa en directe per Intercomarcal i per Ràdio Banyeres de Mariola. Agrair a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola que ens facilita aquests mitjans de comunicació per arribar a tothom.

Embora não tivéssemos os emblemas, gaudírem del primer acte com a Junta de la Confraria. Com ens va explicar D. Ramón, els fundadors de l’associació quan van començar tampoc les tenien.

En finalitzar l’Eucaristia tota la Junta ens férem una foto a les grades de l’església i a continuació acudírem a la seu social En Josep Sempere i Castelló, prefeito de Banyeres de Mariola, D. Mico Ramon Colomer, mossèn de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola i una xicoteta representació de la junta directiva, per a celebrar l’acte de la signatura al llibre d’or de la Confraria per part del predicador. Una vegada allí els vaig donar la benvinguda i els vaig llegir el següent:

La Seu és punt d’encontre de les juntes directives, d’assemblees dels confrares i de reunions amb els majorals. Lloc de treball de les juntes i on es posen damunt de la taula: les il·lusões, projectes i també els fracassos… on es crea debat i consens… La Seu, local de boas-vindas e parabéns, on la junta directiva rep, qualquer rere qualquer, i després de la Missa Major de Sant Jordi i de La Relíquia, a autoritats civils i religioses, para os prefeitos, als presidents i presidentes i als capitans i bandereres de totes les filaes. Enguany una imatge molt distinta, respecte a anys anteriors, tant sols una petita representació de la Junta de la Confraria. La Seu, lugar de gratidão e tradição, on s’agraeix al predicador la celebració de la Missa Major i se’l convida a estampar la seua signatura al Llibre d’Or de la Confraria i així deixar constància escrita de la seua presència entre nosaltres. Llibre d’Or que enguany compleix vinti- cinc anys, des que o 23 d'abril 1995, D. Manuel Soler Espí, rector molt estimat pel poble de Banyeres de Mariola, obrira per primera volta aquest llibre i deixara unes paraules de gratitud i afecte”.

Eu perguntei a D. Ramón que ens signara en el llibre d’or de la Confraria i que ens llegira la seua dedicatòria i que a continuació fera el mateix amb la de les festes de Sant Jordi. Per finalitzar l’obsequiàrem amb un gravat del Guió de Sant Jordi, feito pelo artista local, Manuel Granados.

Após a última celebração na igreja paroquial, uns membres de la junta de la Confraria de Sant Jordi tornàrem a la Seu el Guió del Sant. Don Ramon, després de visitar a un malalt, devolveu a Relíquia à Sé.

O conselho da Irmandade de Sant Jordi, a pesar de les limitacions que ens marca el moment que estem vivint, una pandèmia, ela é muito ativa. Els grups de treball tan d’arxiu, como web e redes sociais, el de protocol i el de loteria entre d’altres continuen les seues tasques.

Respecte al cartó hem pensat continuar amb aquesta forma de finançament per poder dur a terme futurs projectes. Al mateix temps estem convençuts que és una activitat que fa lligams. Encara no hem consensuat cap projecte, ja que estem en la fase d’aportar idees i il·lusionar-nos. Em uma ocasião, mentre ens trobàvem plegant calendaris, vaig llançar la pregunta i un membre de la junta em contestà: “Elena, la imposició d’insígnies. Eixe és el meu projecte”.

este ano, la imatge escollida per a la participació del sorteig de Nadal, és una de Sant Jordi i el drac amb Banyeres de Mariola al fons. La tècnica utilitzada és la del “socarrat”, d'origen medieval, típica de la terrisseria valenciana. Aquesta va ser cedida per la confrare M.B.S. Obrigado daqui para as lojas col·operários, als anunciants que ens ajuden a continuar difonent la iconografia del nostre Patró Sant Jordi i a totes les persones que participen incondicionalment any rere any amb la Confraria de Sant Jordi comprant les participacions i dècims.

O calendário editado por 2021, ha estat patrocinat per l’empresa local Albero Forte Composite, S.L. S’ha emprat una icona de Tessalònica (Grécia) de Sant Jordi a cavall lluitant amb el drac, cedido pelo vizinho da nossa aldeia R.B.B.. En blau estan els dies assenyalats per a la Confraria de Sant Jordi. S’han afegit els dies de misses mensuals per als difunts de la Confraria, aquela passagem do dia 23, no quarto sábado.

O proximo 21 d'abril 2021 celebrarem el 75é aniversari de la benedicció dels sants Jordiets que D. Gregorio Molina Ribera va donar a les filaes existents l’any 1946. o 25 de dezembro, dia de Nadal, Don Ramón Micó Colomer es revestia amb la casulla blanca de Sant Jordi per a oficiar la celebració Eucarística de la Missa Major.

noite de domingo 3 janeiro 2021, lamentàvem la pèrdua de Don Manuel Soler Espí, Canonge de la Catedral de València. Molt estimat a Banyeres de Mariola i en especial a la Confraria de Sant Jordi, ja que va ser retor a la Parròquia de Santa Maria durant huit anys i consiliari de la Confraria des de 1967 para 1974. En diverses ocasions ha sigut convidat a presidir l’Eucaristia de Sant Jordi i de la Relíquia. Al llibre d’or de la Confraria tenim per a sempre paraules d’agraïment i estima al poble de Banyeres i en especial la seua devoció a Sant Jordi. No cel que descansa.

Depois desse ano mesclado com angústia, silencis, acomiadaments inesperats i mancança d’abraçades, desitgem tornar a gaudir de les nostres festes amb l’esperança de poder organitzar les properes festes en honor a Sant Jordi.

Vítol ao nosso padroeiro São Jorge.