Cronaca della Confraternita di Sant Jordi – Party Program 2021

 

Cronaca della Confraternita di Sant Jordi – Party Program 2021

Scarica documento »

 

“Quando per il mese di novembre, Rafael E. Belda Doménech va vindre a casa a parlar amb mi i em va transmetre que havia sigut triada per a ser la persona que el rellevara en el seu càrrec…, a la meua ment començaren a vindre moltes vivències, ricordi e anche tante persone… persone a cui devo ringraziare quello che sento e sono oggi.

In primo luogo, ai miei genitori, per saber transmetrem la fe per Jesucrist i la devoció per Sant Jordi Màrtir, non solo con le parole, ma con i fatti.

Ai miei nonni, persone care, che non dimenticherò mai, perché con loro ho imparato a pregare e anche a memorizzare e meditare alcune preghiere. De la mà dels avis d’Alfafara és la meua devoció pel Diví Salvador i la Mare de Déu de la Llum.

A les Germanes de la Caritat i Mestres del col·leggi Fondazione Ribera. Què puc dir que no sapigueu de “La Milagrosa”?

Ai miei catechisti della 1° Comunione, al Grup Scout Edelweiss, monitors/ es i amics i amigues que vam compartir la fe en Jesús…

Al mio Catechista Cresima, Paquita Aznar Satorre, i que fa poc més d’un any ha passat a la casa de Déu.

ANNO DOMINI. Ricardo, com a rector de la nostra parròquia i també com a docent en 3r de BUP de l’assignatura de religió, perché grazie al lavoro di ricerca che ci ha mandato a fare sull'iconografia di San Giorgio nella nostra città, vaig saber estimar i valorar tant el patrimoni material con devocional del nostre patró.

Per descomptat que tinc moltíssimes persones més a les quals agrir, e che hanno contribuito molto alla mia vita, però he volgut ressaltar els fonaments del que hui sent i sóc.

Posso solo dire, che sono molto il·lusionada pel càrrec que he d’exercir i que faré tots els possibles per a promoure la pietat i la devoció per Sant Jordi, organizzare gli atti liturgici e religiosi delle Celebrazioni Patronali e curare e custodire il patrimonio della Confraternita di Sant Jordi”.

Queste sono le prime parole, amb les quals em vaig dirigir a l’assemblea general després d’haver sigut elegida presidenta de la Confraria de Sant Jordi el 7 marzo di 2020.

Nei mesi da novembre a marzo, vaig conformar la junta que anava a presidir. Vaig pensar amb dones i homes, con qualità e pensieri disparati, i també amb dos denominadors comuns essencials per a mi: la devoció al Patró Sant Jordi i l’estima a les festes i, inoltre, di esso·entusiasmo e voglia di lavorare.

En les primeres persones que vaig pensar per als càrrecs de vicepresident, segretario e tesoriere, van ser Jordi Silvestre, Macarena Albero i María Belda respectivament. El primer encontre el férem el 8 de desembre a ma casa, per a conformar la resta de membres i posar en comú idees, preoccupazioni e desideri.

Il passo successivo è stato contattarli. En el meu record queden totes i cadascuna de les seues reaccions al proposar-los formar part de la junta de la Confraria de Sant Jordi. Bene al telefono a 8 del matí o de la nit, en persona pel carrer o presentant-me en les seues cases en el ple de l’hivern o inclús en el seu lloc de treball. Les abraçades dels més efusius! I l’apretó de mans baix la imatge d’un Sant Jordi… i també aquella persona que em va dir: “Hi ha coses en la vida que es presenten i no pots dir que “No” i aquesta és una d’elles”… Puc assegurar que hi ha per escriure un quadern.

il 23 febbraio 2020, a tan sols dos mesos del dia de Sant Jordi, vaig convocar a tots els components de la futura junta directiva a una reunió perquè es conegueren i explicar-los la finalitat de la Confraria.

Nelle prossime settimane, les conversacions amb Rafael E. Belda Doménech eren cada vegada més freqüents, ja que anava posant-me al corrent de tot i aclarint dubtes. vi ringrazio per la vostra pazienza, predisposició i atenció cap a la meua persona, ja que han sigut moltes les telefonades i les qüestions consultades.

il 15 di marzo di 2020, la directiva teníem prevista una reunió per organitzar els grups de treball per a les Festes de Sant Jordi, mancava solo un mese. Hi ha dates que es queden gravades i una d’elles n’és el 14 di marzo di 2020, “data en què el govern decreta l’Estat d’Alarma”. Eixe dia es va parar tot, il giorno dopo abbiamo disdetto·lar la reunió. L'abbiamo rimandato, pensant que en uns dies passava tot. In quel periodo, anàvem reunint-nos telemàticament i finalment, i amb totes les mesures de seguretat, l'abbiamo fatto di persona su 15 maggio 2020.

Giorni prima del giorno di San Giorgio, D. Ramón em va telefonar per comunicar-me que a la Missa Major del dia de Sant Jordi nomenaria a la nova junta de la Confraria. I així ho va fer. Più, deixava escrit al llibre d’or de la Confraria de Sant Jordi:

“… Proclamem als confrares i germans nostres en la fe com a presidenta a Elena Vilanova … i junta durant el proper trienni en aquesta Parròquia de Santa Maria de la Misericòrdia de Banyeres de Mariola i done confirmació de la seua junta…”

La nova junta de la Confraria de Sant Jordi començava a caminar de manera molt especial, res abans havia sigut igual.

Des de casa i per Intercomarcal o per Facebook teníem l’oportunitat de seguir totes les misses: la del Trasllat a l’Ermita del nostre Patró, quella del giorno di San Giorgio, la del Cementeri, quelli degli Octavari e infine, la missa del Trasllat del dia 3 maggio. In quest'ultima celebrazione, vaig acompanyar a D. Ramón Micó Colomer i a Rafael E. Belda Domenech.

Dos mesos abans no haguera pogut imaginar com anaven a ser les Festes de Sant Jordi 2020. Van ser viscudes a casa. Mi è mancato anche il rumore della gente, la música i el color al carrer. Així i tot el meu cor estava revestit de festa, com també els nostres balcons que lluïen amb els rodabalcons de la imatge de Sant Jordi, des de feia ja més d’un mes.

il 5 maggio 2020 es van complir trenta anys de la reconstrucció de l’Ermita de Sant Jordi. Agraeix amb aquestes línies el servici de custòdia i neteja de l’ermita durant aquest temps a la família de Antonio Prats Monllor i Concepción Herrero Pérez. Aquesta prestació queda ara en mans de David Albero Prats, donant-li continuïtat a la tasca que el seu avi va començar.

Due settimane dopo, il 19 maggio, Turisme declara les festes de la Relíquia de Sant Jordi, festes d’Interés Turístic Provincial. La Confraria de Sant Jordi es congratula per aquesta bona notícia.

La primera labor com a Junta de la Confraria va ser la desinfecció del temple parroquial el cap de setmana del 23 io 24 maggio. Vam organitzar grups de treball per fer eixe servici a la nostra comunitat, igual que la resta d’associacions i confraries.

Dopo la chiamata inviata da Rafael E. Belda Domenech, il 24 de juny em reunisc per primera vegada amb els Majorals de la Confraria de Sant Jordi a la Seu. Des del primer moment he sentit el vostre suport i a la volta vos agraïsc els consells i suggeriments, als quals he prestat atenció i els he posat en pràctica.

venerdì giorno 26 e il sabato 27 giugno, i vist que la situació amb la Covid-19 havia millorat una mica, la junta de Rafael E. Belda Domenech, organitzà l’arreplegada conjunta del cartó “aquesta devia haver-se realitzat el 3 io 4 d'aprile". Vàrem acudir un grup de persones de la nova junta, els quals ens vam repartir pels diversos grups i així ensenyar-nos a peu de carrer les diverses rutes.

El mestre Antonio Lillo Pérez dóna a la Confraria de Sant Jordi les partitures arranjades i la digitalització de l’himne a Sant Jordi i la Confraria de Sant Jordi edita cinc enquadernacions del nomenat himne. il 26 giugno 2020, il presidente ad interim de La Confraria de Sant Jordi, Rafael E. Belda Doménech obsequia per als arxius de la Comissió de Festes, il Gruppo Musicale “La Nova”, la Banyeres de Mariola Musical Society, la Confraria de Sant Jordi i un d’agraïment al mestre Antonio Lillo Pérez d’un exemplar d’aquesta enquadernació, in un semplice atto nella sala della Confraternita di Sant Jordi.

La sera del 15 de juliol ens vàrem reunir a la Seu de la Confraria, els presidents i càrrecs principals de les juntes sortint i entrant, per a realitzar la simbòlica “entrega de Claus”. Des d’aquestes línies done les gràcies a totes i cada una de les persones que han format part de les juntes directives que ens han precedit. Pel seu treball i esforç, ja que ens han deixat un llegat no sols material que hem de custodiar, mantenir i donar continuïtat. Un altre aspecte, base fonamental de la Confraria és el devocional, el qual volem fomentar i transmetre entre els que ens envolten i especialment entre els més menuts.

Dopo cinque mesi di attesa, il 24 de juliol la junta ens reunírem per primera vegada a la Seu Social portant a terme la primera reunió de la Junta de la Confraria de Sant Jordi. Un dels punts més importants de l’ordre del dia va ser informar dels integrants dels grups de treball: fotografia, Web e social network, Sant Jordi galleggiante, Organització i protocol Missa Major, assemblea della chiesa, Trasllat de Sant Jordi-Imatge ermita-andes Cambril, ofrena, Ermita Sant Jordi, cera, grande immagine di San Giorgio, Processó Sant Jordi i Relíquia, Missa Cementeri, Pal-li, Monumento a Sant Jordi, Inventari, music Conference, Intendència, Archivio storico, Comitato del Partito, Coordinació vehicles cartó, Lotteria, Tesoro, segretario, Vicepresidència i Presidència. També vaig convocar a D. Ramón Micó Colomer com a mossèn de la nostra parròquia. Se li va proposar ser el nostre Consiliari i estem a l’espera de la contestació per part de l’Arquebisbat de València.

Al llarg de les setmanes següents els responsables dels grups de treball es reuniren amb els seus antecessors perquè els explicaren amb detall les tasques a realitzar. Al mateix temps es va remetre la documentació del canvi de Junta per tal d’actualitzar les dades tant a l’Arquebisbat de València com al Registre d’Entitats Religioses del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. També comunicàrem el nomenament de la nova Junta Directiva, mitjançant un saluda a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, Comitato del Partito, Filare, gruppi musicali, Coral Mariola i Grup de Dolçaines i Tabals “El Braçal”.

il 28 d’agost els grups de protocol i imatge de Sant Jordi de l’altar van fer neteja, tant de la seu social de la Confraria, come dall'altare. Con cavolo·laboració de l’anterior president Rafel E. Belda, vàrem baixar la imatge de Sant Jordi per a familiaritzar-se amb el seu mecanisme.

il 9 maggio 2020, data prevista per al Trasllat de Sant Jordi des de l’església de Santa María a la seua Ermita, seguit del sopar de germanor de totes les juntes anteriors i amb la imposició d’insígnies va quedar reduït a la missa del dia 3 maggio. A causa de la situació del moment, es va pensar fer una celebració Eucarística el diumenge 30 d’agost i donar-li la rellevància que li correspon a l’acte de la imposició. Vam col·locar a l’altar un centre en 37 Rose rosse, una per cada membre de la Junta de la Confraria. Enviàrem un saluda a totes les juntes que ens havien precedit, in cui abbiamo indicato, a part de lloc i l’hora, que ens digueren el nom de les persones que anaven a assistir a la celebració, ja que el temple en aquells moments tenia un aforament del 75%. Es van crear grups per a desinfecció, temperatura diga, acompanyament al lloc assignat. Però la nit del dissabte dia 29, i després del comunicat que va llançar a les xarxes socials l’Ajuntament de Banyeres de Mariola informant de l’augment de casos al nostre poble, vam decidir anul·lar questo atto, quedant ajornat sense data. Per aquesta celebració estava prevista que ens acompanyara un reduït nombre de músics de la “Camerata clàssica de la Societat Musical Banyeres de Mariola”. Finalitzada la celebració ens delectarien amb el concert: “Músics amb Denominació d’Origen”. Aquest es va ajornar per al 27 settembre 2020. Agrair a la Societat Musical de Banyeres de Mariola l’oferiment i l’interés per donar-li distinció a aquest acte. Ovviamente, que tan prompte puguem celebrar-lo contarem amb la seua presència.

mercoledì 2 de setembre ens va visitar a la Seu Social José Antonio Serrano, Presentatore televisivo intercomarchico, amb motiu de la Festivitat de la Relíquia de Sant Jordi. Vam mostrar la Relíquia del nostre patró amb el seu reliquiari. A continuació em vaig desplaçar fins al parc de Vil·il rosario, dove mi aspettava Paco Navarro, company de Serrano, per parlare della celebrazione della Reliquia.

Di sabato 5 settembre, vespra de la festivitat de la Relíquia, un grup reduït de la junta de la Confraria preparàrem el Guió de Sant Jordi i la Relíquia per a portar-ho a l’església i presidir totes les celebracions eucarístiques del cap de setmana. Abans d’eixir i amb solemnitat vàrem cantar els gojos i vàrem tindre un moment íntim de veneració a la Relíquia del Sant. Col·locàrem el guió de Sant Jordi a l’altar major baix el llenç de Sant Gregori, la Relíquia la vam dipositar al tabernacle de l’altar major. L’ornamentació es va limitar a flors a la taula de l’altar, a les pilastres del mateix i 23 roses roges a l’altar del nostre Patró.

il 6 settembre, li 7:15 h, silenziosamente per le strade, trencat pel volteig de les campanes de la nostra parròquia, Macarena, María i jo penjàvem a la façana de la seu el rodabalcó de vellut granat que la junta anterior va confeccionar per a les festes de Sant Jordi 2020 i que no varen poder estrenar. Prima 8:00 h, la Relíquia quedava col·situato sul display dell'altare maggiore, com el dia de la vespra.

Attorno a 10 mattina, anàvem acudint a la seu social de la Confraria tots els membres de la junta. Là, a la seu, teníem preparat per a cada u de nosaltres una mascareta higiènica dissenyada per Javier Puig Miró, membre de la junta directiva i confeccionada per Creaciones LLopis, S.L. Aquesta mostra a un lateral la imatge del Sant Jordi del trasllat i a l’altre la Creu Roja, símbol del màrtir, con le iniziali del Santo sovrapposte. El grup de protocol va rebre instruccions de les mesures a seguir per a l’entrada al temple: prendi la temperatura, anotar les dades personals i acompanyar als seus llocs als assistents. Prima di partire per la chiesa, vaig entregar a Joaquín Albero i a Vicente Francés, membres de la directiva, el certificat corresponent per l’adquisició d’una imatge de Sant Jordi.

Alla celebrazione, ci hanno accompagnato, autoritats civils i festeres, presidenti, commissari, capitans i bandereres de totes les filaes, sindaci di Sant Jordi, cronista de festes, presidents de les bandes de música i fidels fins a completar aforament. Aquesta va ser oficiada per D. Mico Ramon Colomer, junt amb el diaca Rodrigo Ferre Bodí. En la part musical sols quatre veus de la Coral Mariola Mª Dolores Segura Beneyto, Un duro placcaggio da Salvador Calero a Beneyto, Inmaculada Jordá Ferre i Nacho Alonso Garre i Francis Blanes Sempere a l’orgue.

Per aquesta ocasió Don Ramón ens va demanar la casulla i l’estola rosa i per a la comunió el Calze custodiats a la Seu de la Confraria. Ambdós donats pels familiars d’en Gregorio Molina Ribera.

L’Eucaristia va ser retransmesa en directe per Intercomarcal i per Ràdio Banyeres de Mariola. Agrair a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola que ens facilita aquests mitjans de comunicació per arribar a tothom.

Anche se non avevamo i badge, gaudírem del primer acte com a Junta de la Confraria. Com ens va explicar D. Ramón, els fundadors de l’associació quan van començar tampoc les tenien.

En finalitzar l’Eucaristia tota la Junta ens férem una foto a les grades de l’església i a continuació acudírem a la seu social En Josep Sempere i Castelló, sindaco di Banyeres de Mariola, D. Mico Ramon Colomer, mossèn de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola i una xicoteta representació de la junta directiva, per a celebrar l’acte de la signatura al llibre d’or de la Confraria per part del predicador. Una vegada allí els vaig donar la benvinguda i els vaig llegir el següent:

La Seu és punt d’encontre de les juntes directives, d’assemblees dels confrares i de reunions amb els majorals. Lloc de treball de les juntes i on es posen damunt de la taula: les il·illusioni, projectes i també els fracassos… on es crea debat i consens… La Seu, luogo di accoglienza e complimenti, on la junta directiva rep, qualsiasi rere qualsiasi, i després de la Missa Major de Sant Jordi i de La Relíquia, a autoritats civils i religioses, ai sindaci, als presidents i presidentes i als capitans i bandereres de totes les filaes. Enguany una imatge molt distinta, respecte a anys anteriors, tant sols una petita representació de la Junta de la Confraria. La Seu, luogo di gratitudine e tradizione, on s’agraeix al predicador la celebració de la Missa Major i se’l convida a estampar la seua signatura al Llibre d’Or de la Confraria i així deixar constància escrita de la seua presència entre nosaltres. Llibre d’Or que enguany compleix vinti- cinc anys, des che il 23 d'aprile 1995, D. Manuel Soler Espí, rector molt estimat pel poble de Banyeres de Mariola, obrira per primera volta aquest llibre i deixara unes paraules de gratitud i afecte”.

ho chiesto a D. Ramón que ens signara en el llibre d’or de la Confraria i que ens llegira la seua dedicatòria i que a continuació fera el mateix amb la de les festes de Sant Jordi. Per finalitzar l’obsequiàrem amb un gravat del Guió de Sant Jordi, realizzato dall'artista locale, Manuel Granados.

Dopo l'ultima celebrazione nella chiesa parrocchiale, uns membres de la junta de la Confraria de Sant Jordi tornàrem a la Seu el Guió del Sant. signor Ramon, després de visitar a un malalt, restituì la Reliquia alla Sede.

Il consiglio della Confraternita di Sant Jordi, a pesar de les limitacions que ens marca el moment que estem vivint, una pandèmia, lei è molto attiva. Els grups de treball tan d’arxiu, come web e social media, el de protocol i el de loteria entre d’altres continuen les seues tasques.

Respecte al cartó hem pensat continuar amb aquesta forma de finançament per poder dur a terme futurs projectes. Al mateix temps estem convençuts que és una activitat que fa lligams. Encara no hem consensuat cap projecte, ja que estem en la fase d’aportar idees i il·ci illudere. In una occasione, mentre ens trobàvem plegant calendaris, vaig llançar la pregunta i un membre de la junta em contestà: “Elena, la imposició d’insígnies. Eixe és el meu projecte”.

quest'anno, la imatge escollida per a la participació del sorteig de Nadal, és una de Sant Jordi i el drac amb Banyeres de Mariola al fons. La tècnica utilitzada és la del “socarrat”, d'origine medievale, típica de la terrisseria valenciana. Aquesta va ser cedida per la confrare M.B.S. Grazie da qui ai negozi col·lavoratori, als anunciants que ens ajuden a continuar difonent la iconografia del nostre Patró Sant Jordi i a totes les persones que participen incondicionalment any rere any amb la Confraria de Sant Jordi comprant les participacions i dècims.

Il calendario modificato per 2021, ha estat patrocinat per l’empresa local Albero Forte Composite, S.L. S’ha emprat una icona de Tessalònica (Grecia) de Sant Jordi a cavall lluitant amb el drac, ceduto dal vicino del nostro villaggio R.B.B.. En blau estan els dies assenyalats per a la Confraria de Sant Jordi. S’han afegit els dies de misses mensuals per als difunts de la Confraria, quel passaggio della giornata 23, il quarto sabato.

Il prossimo 21 d'aprile 2021 celebrarem el 75é aniversari de la benedicció dels sants Jordiets que D. Gregorio Molina Ribera va donar a les filaes existents l’any 1946. il 25 di dicembre, Il giorno di Nadal, Don Ramón Micó Colomer es revestia amb la casulla blanca de Sant Jordi per a oficiar la celebració Eucarística de la Missa Major.

domenica sera 3 gennaio 2021, lamentàvem la pèrdua de Don Manuel Soler Espí, Canonge de la Catedral de València. Molt estimat a Banyeres de Mariola i en especial a la Confraria de Sant Jordi, ja que va ser retor a la Parròquia de Santa Maria durant huit anys i consiliari de la Confraria des de 1967 a 1974. En diverses ocasions ha sigut convidat a presidir l’Eucaristia de Sant Jordi i de la Relíquia. Al llibre d’or de la Confraria tenim per a sempre paraules d’agraïment i estima al poble de Banyeres i en especial la seua devoció a Sant Jordi. Nella cella che riposa.

Dopo quest'anno misto ad angoscia, silenzio, acomiadaments inesperats i mancança d’abraçades, desitgem tornar a gaudir de les nostres festes amb l’esperança de poder organitzar les properes festes en honor a Sant Jordi.

Vítol al nostro Patrono San Giorgio.