Chronique de la Confrérie de Sant Jordi – Programme des célébrations 2021

 

Chronique de la Confrérie de Sant Jordi – Programme des célébrations 2021

Télécharger le document »

 

“Quand pour le mois de novembre, Rafael E. Belda Doménech va vindre a casa a parlar amb mi i em va transmetre que havia sigut triada per a ser la persona que el rellevara en el seu càrrec…, a la meua ment començaren a vindre moltes vivències, des souvenirs et aussi de nombreuses personnes… des personnes à qui je dois remercier ce que je ressens et suis aujourd'hui.

premier, a mes parents, per saber transmetrem la fe per Jesucrist i la devoció per Sant Jordi Màrtir, pas seulement avec des mots, mais avec des faits.

À mes grands-parents, Chers gens, que je n'oublierai jamais, car avec eux j'ai appris à prier et aussi à mémoriser et méditer une prière. De la mà dels avis d’Alfafara és la meua devoció pel Diví Salvador i la Mare de Déu de la Llum.

A les Germanes de la Caritat i Mestres del col·lire la Fondation Ribera. Què puc dir que no sapigueu de “La Milagrosa”?

A mes catéchistes de la 1ère Communion, al Grup Scout Edelweiss, monitors/ es i amics i amigues que vam compartir la fe en Jesús…

A mon catéchiste de confirmation, Paquita Aznar Satorre, i que fa poc més d’un any ha passat a la casa de Déu.

UN D. Ricardo, com a rector de la nostra parròquia i també com a docent en 3r de BUP de l’assignatura de religió, car grâce au travail de recherche qu'il nous a envoyé faire sur l'iconographie de Saint Georges dans notre ville, vaig saber estimar i valorar tant el patrimoni material con devocional del nostre patró.

Per descomptat que tinc moltíssimes persones més a les quals agrir, et qu'ils ont beaucoup contribué à ma vie, però he volgut ressaltar els fonaments del que hui sent i sóc.

Je peux seulement dire, que je suis très il·lusionada pel càrrec que he d’exercir i que faré tots els possibles per a promoure la pietat i la devoció per Sant Jordi, d'organiser les actes liturgiques et religieux des Fêtes Patronales et de prendre soin et de garder le patrimoine de la Fraternité de Sant Jordi”.

Ce sont les premiers mots, amb les quals em vaig dirigir a l’assemblea general després d’haver sigut elegida presidenta de la Confraria de Sant Jordi el 7 mars de 2020.

Pendant les mois de novembre à mars, vaig conformar la junta que anava a presidir. Vaig pensar amb dones i homes, avec des qualités et des pensées disparates, i també amb dos denominadors comuns essencials per a mi: la devoció al Patró Sant Jordi i l’estima a les festes i, de plus, d’il·enthousiasme et envie de travailler.

En les primeres persones que vaig pensar per als càrrecs de vicepresident, secrétaire et trésorier, van ser Jordi Silvestre, Macarena Albero i María Belda respectivament. El primer encontre el férem el 8 de desembre a ma casa, per a conformar la resta de membres i posar en comú idees, préoccupations et désirs.

La prochaine étape était de les contacter. En el meu record queden totes i cadascuna de les seues reaccions al proposar-los formar part de la junta de la Confraria de Sant Jordi. Bien au téléphone à 8 del matí o de la nit, en persona pel carrer o presentant-me en les seues cases en el ple de l’hivern o inclús en el seu lloc de treball. Les abraçades dels més efusius! I l’apretó de mans baix la imatge d’un Sant Jordi… i també aquella persona que em va dir: “Hi ha coses en la vida que es presenten i no pots dir que “No” i aquesta és una d’elles”… Puc assegurar que hi ha per escriure un quadern.

la 23 février 2020, a tan sols dos mesos del dia de Sant Jordi, vaig convocar a tots els components de la futura junta directiva a una reunió perquè es conegueren i explicar-los la finalitat de la Confraria.

Au cours des semaines suivantes, les conversacions amb Rafael E. Belda Doménech eren cada vegada més freqüents, ja que anava posant-me al corrent de tot i aclarint dubtes. Je vous remercie pour votre patience, predisposició i atenció cap a la meua persona, ja que han sigut moltes les telefonades i les qüestions consultades.

la 15 mars 2020, la directiva teníem prevista una reunió per organitzar els grups de treball per a les Festes de Sant Jordi, il ne restait qu'un mois. Hi ha dates que es queden gravades i una d’elles n’és el 14 mars 2020, “data en què el govern decreta l’Estat d’Alarma”. Eixe dia es va parar tot, le lendemain nous avons annulé·lar la reunió. Nous l'avons reporté, pensant que en uns dies passava tot. Pendant ce temps, anàvem reunint-nos telemàticament i finalment, i amb totes les mesures de seguretat, nous l'avons fait en personne le 15 mai 2020.

Jours avant la Saint-Georges, ré. Ramón em va telefonar per comunicar-me que a la Missa Major del dia de Sant Jordi nomenaria a la nova junta de la Confraria. I així ho va fer. En plus, deixava escrit al llibre d’or de la Confraria de Sant Jordi:

“… Proclamem als confrares i germans nostres en la fe com a presidenta a Elena Vilanova … i junta durant el proper trienni en aquesta Parròquia de Santa Maria de la Misericòrdia de Banyeres de Mariola i done confirmació de la seua junta…”

La nova junta de la Confraria de Sant Jordi començava a caminar de manera molt especial, res abans havia sigut igual.

Des de casa i per Intercomarcal o per Facebook teníem l’oportunitat de seguir totes les misses: la del Trasllat a l’Ermita del nostre Patró, celui de la Saint-Georges, la del Cementeri, ceux de l'Octavari et enfin, la missa del Trasllat del dia 3 mai. Dans cette dernière célébration, vaig acompanyar a D. Ramón Micó Colomer i a Rafael E. Belda Domènech.

Dos mesos abans no haguera pogut imaginar com anaven a ser les Festes de Sant Jordi 2020. Van ser viscudes a casa. J'ai aussi raté le bruit des gens, la música i el color al carrer. Així i tot el meu cor estava revestit de festa, com també els nostres balcons que lluïen amb els rodabalcons de la imatge de Sant Jordi, des de feia ja més d’un mes.

la 5 mai 2020 es van complir trenta anys de la reconstrucció de l’Ermita de Sant Jordi. Agraeix amb aquestes línies el servici de custòdia i neteja de l’ermita durant aquest temps a la família de Antonio Prats Monllor i Concepción Herrero Pérez. Aquesta prestació queda ara en mans de David Albero Prats, donant-li continuïtat a la tasca que el seu avi va començar.

Deux semaines plus tard, la 19 mai, Turisme declara les festes de la Relíquia de Sant Jordi, festes d’Interés Turístic Provincial. La Confraria de Sant Jordi es congratula per aquesta bona notícia.

La primera labor com a Junta de la Confraria va ser la desinfecció del temple parroquial el cap de setmana del 23 je 24 mai. Vam organitzar grups de treball per fer eixe servici a la nostra comunitat, igual que la resta d’associacions i confraries.

Après l'appel envoyé par Rafael E. Belda Domènech, la 24 de juny em reunisc per primera vegada amb els Majorals de la Confraria de Sant Jordi a la Seu. Des del primer moment he sentit el vostre suport i a la volta vos agraïsc els consells i suggeriments, als quals he prestat atenció i els he posat en pràctica.

Vendredi jour 26 et le samedi 27 juin, i vist que la situació amb la Covid-19 havia millorat una mica, la junta de Rafael E. Belda Domènech, organitzà l’arreplegada conjunta del cartó “aquesta devia haver-se realitzat el 3 je 4 d'avril". Vàrem acudir un grup de persones de la nova junta, els quals ens vam repartir pels diversos grups i així ensenyar-nos a peu de carrer les diverses rutes.

El mestre Antonio Lillo Pérez dóna a la Confraria de Sant Jordi les partitures arranjades i la digitalització de l’himne a Sant Jordi i la Confraria de Sant Jordi edita cinc enquadernacions del nomenat himne. la 26 juin 2020, le président par intérim de La Confraria de Sant Jordi, Rafael E. Belda Doménech obsequia per als arxius de la Comissió de Festes, le Groupe Musical « La Nova », la Société musicale Banyeres de Mariola, la Confraria de Sant Jordi i un d’agraïment al mestre Antonio Lillo Pérez d’un exemplar d’aquesta enquadernació, en un simple acte dans la salle de la Confrérie de Sant Jordi.

Le soir de 15 de juliol ens vàrem reunir a la Seu de la Confraria, els presidents i càrrecs principals de les juntes sortint i entrant, per a realitzar la simbòlica “entrega de Claus”. Des d’aquestes línies done les gràcies a totes i cada una de les persones que han format part de les juntes directives que ens han precedit. Pel seu treball i esforç, ja que ens han deixat un llegat no sols material que hem de custodiar, mantenir i donar continuïtat. Un altre aspecte, base fonamental de la Confraria és el devocional, el qual volem fomentar i transmetre entre els que ens envolten i especialment entre els més menuts.

Après cinq mois d'attente, la 24 de juliol la junta ens reunírem per primera vegada a la Seu Social portant a terme la primera reunió de la Junta de la Confraria de Sant Jordi. Un dels punts més importants de l’ordre del dia va ser informar dels integrants dels grups de treball: Fotografia, Web et réseaux sociaux, Flotteur Sant Jordi, Organització i protocol Missa Major, Assemblée de l'église, Trasllat de Sant Jordi-Imatge ermita-andes Cambril, ofrena, Ermita Sant Jordi, cera, grande image de Saint-Georges, Processó Sant Jordi i Relíquia, Missa Cementeri, Pal-li, Monument a Sant Jordi, Inventaires, Conférence de Musique, Intendència, Archives historiques, Comité du Parti, Coordinació vehicles cartó, Loterie, Trésorerie, secrétaire, Vicepresidència i Presidència. També vaig convocar a D. Ramón Micó Colomer com a mossèn de la nostra parròquia. Se li va proposar ser el nostre Consiliari i estem a l’espera de la contestació per part de l’Arquebisbat de València.

Al llarg de les setmanes següents els responsables dels grups de treball es reuniren amb els seus antecessors perquè els explicaren amb detall les tasques a realitzar. Al mateix temps es va remetre la documentació del canvi de Junta per tal d’actualitzar les dades tant a l’Arquebisbat de València com al Registre d’Entitats Religioses del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. També comunicàrem el nomenament de la nova Junta Directiva, mitjançant un saluda a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, Comité du Parti, filare, groupes de musique, Coral Mariola i Grup de Dolçaines i Tabals “El Braçal”.

la 28 d’agost els grups de protocol i imatge de Sant Jordi de l’altar van fer neteja, tant de la seu social de la Confraria, comme de l'autel. Au chou·laboració de l’anterior president Rafel E. Belda, vàrem baixar la imatge de Sant Jordi per a familiaritzar-se amb el seu mecanisme.

la 9 mai 2020, data prevista per al Trasllat de Sant Jordi des de l’església de Santa María a la seua Ermita, seguit del sopar de germanor de totes les juntes anteriors i amb la imposició d’insígnies va quedar reduït a la missa del dia 3 mai. A causa de la situació del moment, es va pensar fer una celebració Eucarística el diumenge 30 d’agost i donar-li la rellevància que li correspon a l’acte de la imposició. Vam col·locar a l’altar un centre en 37 roses rouges, una per cada membre de la Junta de la Confraria. Enviàrem un saluda a totes les juntes que ens havien precedit, dans laquelle nous avons indiqué, a part de lloc i l’hora, que ens digueren el nom de les persones que anaven a assistir a la celebració, ja que el temple en aquells moments tenia un aforament del 75%. Es van crear grups per a desinfecció, barrage de température, acompanyament al lloc assignat. Però la nit del dissabte dia 29, i després del comunicat que va llançar a les xarxes socials l’Ajuntament de Banyeres de Mariola informant de l’augment de casos al nostre poble, vam decidir anul·lar cet acte, quedant ajornat sense data. Per aquesta celebració estava prevista que ens acompanyara un reduït nombre de músics de la “Camerata clàssica de la Societat Musical Banyeres de Mariola”. Finalitzada la celebració ens delectarien amb el concert: “Músics amb Denominació d’Origen”. Aquest es va ajornar per al 27 septembre 2020. Agrair a la Societat Musical de Banyeres de Mariola l’oferiment i l’interés per donar-li distinció a aquest acte. Bien sûr, que tan prompte puguem celebrar-lo contarem amb la seua presència.

Mercredi 2 de setembre ens va visitar a la Seu Social José Antonio Serrano, Annonceur de télévision intercomarcal, amb motiu de la Festivitat de la Relíquia de Sant Jordi. Vam mostrar la Relíquia del nostre patró amb el seu reliquiari. A continuació em vaig desplaçar fins al parc de Vil·le chapelet, où Paco Navarro m'attendait, company de Serrano, pour parler de la célébration de la Relique.

Le samedi 5 septembre, vespra de la festivitat de la Relíquia, un grup reduït de la junta de la Confraria preparàrem el Guió de Sant Jordi i la Relíquia per a portar-ho a l’església i presidir totes les celebracions eucarístiques del cap de setmana. Abans d’eixir i amb solemnitat vàrem cantar els gojos i vàrem tindre un moment íntim de veneració a la Relíquia del Sant. Col·locàrem el guió de Sant Jordi a l’altar major baix el llenç de Sant Gregori, la Relíquia la vam dipositar al tabernacle de l’altar major. L’ornamentació es va limitar a flors a la taula de l’altar, a les pilastres del mateix i 23 roses roges a l’altar del nostre Patró.

la 6 septembre, a les 7:15 h, silencieusement dans les rues, trencat pel volteig de les campanes de la nostra parròquia, Macarena, María i jo penjàvem a la façana de la seu el rodabalcó de vellut granat que la junta anterior va confeccionar per a les festes de Sant Jordi 2020 i que no varen poder estrenar. Avant que 8:00 h, la Relíquia quedava col·situé sur l'affichage du maître-autel, com el dia de la vespra.

Autour de la 10 matin, anàvem acudint a la seu social de la Confraria tots els membres de la junta. Là, a la seu, teníem preparat per a cada u de nosaltres una mascareta higiènica dissenyada per Javier Puig Miró, membre de la junta directiva i confeccionada per Creaciones LLopis, S.L. Aquesta mostra a un lateral la imatge del Sant Jordi del trasllat i a l’altre la Creu Roja, símbol del màrtir, avec les initiales du Saint superposées. El grup de protocol va rebre instruccions de les mesures a seguir per a l’entrada al temple: prendre la température, anotar les dades personals i acompanyar als seus llocs als assistents. Avant de partir pour l'église, vaig entregar a Joaquín Albero i a Vicente Francés, membres de la directiva, el certificat corresponent per l’adquisició d’una imatge de Sant Jordi.

A la fête, ils nous accompagnent, autoritats civils i festeres, présidents, commissaires, capitans i bandereres de totes les filaes, maires de Sant Jordi, cronista de festes, presidents de les bandes de música i fidels fins a completar aforament. Aquesta va ser oficiada per D. Mico Ramon Colomer, junt amb el diaca Rodrigo Ferre Bodí. En la part musical sols quatre veus de la Coral Mariola Mª Dolores Segura Beneyto, Un tacle dur de Salvador Calero à Beneyto, Inmaculada Jordá Ferre i Nacho Alonso Garre i Francis Blanes Sempere a l’orgue.

Per aquesta ocasió Don Ramón ens va demanar la casulla i l’estola rosa i per a la comunió el Calze custodiats a la Seu de la Confraria. Ambdós donats pels familiars d’en Gregorio Molina Ribera.

L’Eucaristia va ser retransmesa en directe per Intercomarcal i per Ràdio Banyeres de Mariola. Agrair a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola que ens facilita aquests mitjans de comunicació per arribar a tothom.

Bien que nous n'ayons pas les badges, gaudírem del primer acte com a Junta de la Confraria. Com ens va explicar D. Ramón, els fundadors de l’associació quan van començar tampoc les tenien.

En finalitzar l’Eucaristia tota la Junta ens férem una foto a les grades de l’església i a continuació acudírem a la seu social En Josep Sempere i Castelló, maire de Banyeres de Mariola, ré. Mico Ramon Colomer, mossèn de la Parròquia de Santa María de Banyeres de Mariola i una xicoteta representació de la junta directiva, per a celebrar l’acte de la signatura al llibre d’or de la Confraria per part del predicador. Una vegada allí els vaig donar la benvinguda i els vaig llegir el següent:

La Seu és punt d’encontre de les juntes directives, d’assemblees dels confrares i de reunions amb els majorals. Lloc de treball de les juntes i on es posen damunt de la taula: les il·illusions, projectes i també els fracassos… on es crea debat i consens… La Seu, lieu d'accueil et félicitations, on la junta directiva rep, tout rere toute, i després de la Missa Major de Sant Jordi i de La Relíquia, a autoritats civils i religioses, aux maires, als presidents i presidentes i als capitans i bandereres de totes les filaes. Enguany una imatge molt distinta, respecte a anys anteriors, tant sols una petita representació de la Junta de la Confraria. La Seu, lieu de gratitude et de tradition, on s’agraeix al predicador la celebració de la Missa Major i se’l convida a estampar la seua signatura al Llibre d’Or de la Confraria i així deixar constància escrita de la seua presència entre nosaltres. Llibre d’Or que enguany compleix vinti- cinc anys, des que le 23 d'Avril 1995, ré. Manuel Soler Espí, rector molt estimat pel poble de Banyeres de Mariola, obrira per primera volta aquest llibre i deixara unes paraules de gratitud i afecte”.

j'ai demandé à D. Ramón que ens signara en el llibre d’or de la Confraria i que ens llegira la seua dedicatòria i que a continuació fera el mateix amb la de les festes de Sant Jordi. Per finalitzar l’obsequiàrem amb un gravat del Guió de Sant Jordi, réalisé par l'artiste local, Manuel Granados.

Après la dernière célébration dans l'église paroissiale, uns membres de la junta de la Confraria de Sant Jordi tornàrem a la Seu el Guió del Sant. Monsieur Ramon, després de visitar a un malalt, a rendu la relique au siège.

Le conseil d'administration de la Confrérie de Sant Jordi, a pesar de les limitacions que ens marca el moment que estem vivint, una pandèmia, elle est très active. Els grups de treball tan d’arxiu, tels que le Web et les médias sociaux, el de protocol i el de loteria entre d’altres continuen les seues tasques.

Respecte al cartó hem pensat continuar amb aquesta forma de finançament per poder dur a terme futurs projectes. Al mateix temps estem convençuts que és una activitat que fa lligams. Encara no hem consensuat cap projecte, ja que estem en la fase d’aportar idees i il·nous illusionner. À l'occasion, mentre ens trobàvem plegant calendaris, vaig llançar la pregunta i un membre de la junta em contestà: « Hélène, la imposició d’insígnies. Eixe és el meu projecte”.

cette année,, la imatge escollida per a la participació del sorteig de Nadal, és una de Sant Jordi i el drac amb Banyeres de Mariola al fons. La tècnica utilitzada és la del “socarrat”, d'origine médiévale, típica de la terrisseria valenciana. Aquesta va ser cedida per la confrare M.B.S. Merci d'ici au col des boutiques·travailleurs, als anunciants que ens ajuden a continuar difonent la iconografia del nostre Patró Sant Jordi i a totes les persones que participen incondicionalment any rere any amb la Confraria de Sant Jordi comprant les participacions i dècims.

Le calendrier édité pour 2021, ha estat patrocinat per l’empresa local Albero Forte Composite, S.L. S’ha emprat una icona de Tessalònica (Grèce) de Sant Jordi a cavall lluitant amb el drac, cédé par le voisin de notre village R.B.B.. En blau estan els dies assenyalats per a la Confraria de Sant Jordi. S’han afegit els dies de misses mensuals per als difunts de la Confraria, ce pass du jour 23, le quatrième samedi.

Le prochain 21 d'Avril 2021 celebrarem el 75é aniversari de la benedicció dels sants Jordiets que D. Gregorio Molina Ribera va donar a les filaes existents l’any 1946. la 25 décembre, La journée de Nadal, Don Ramón Micó Colomer es revestia amb la casulla blanca de Sant Jordi per a oficiar la celebració Eucarística de la Missa Major.

dimanche soir 3 janvier 2021, lamentàvem la pèrdua de Don Manuel Soler Espí, Canonge de la Catedral de València. Molt estimat a Banyeres de Mariola i en especial a la Confraria de Sant Jordi, ja que va ser retor a la Parròquia de Santa Maria durant huit anys i consiliari de la Confraria des de 1967 à 1974. En diverses ocasions ha sigut convidat a presidir l’Eucaristia de Sant Jordi i de la Relíquia. Al llibre d’or de la Confraria tenim per a sempre paraules d’agraïment i estima al poble de Banyeres i en especial la seua devoció a Sant Jordi. Dans le cel qui repose.

Après cette année mêlée d'angoisse, silence, acomiadaments inesperats i mancança d’abraçades, desitgem tornar a gaudir de les nostres festes amb l’esperança de poder organitzar les properes festes en honor a Sant Jordi.

Vítol à notre patron Saint Georges.