Crònica Confraria de Sant Jordi – Programa de Festes 2020

 

Crònica Confraria de Sant Jordi – Programa de Festes 2020

Descarregar document »


La Junta ixent de la Confraria de Sant Jordi aprofita aquestes línies per a acomiadar-se i fer un resum del que s’ha fet i ha passat durant aquest últim any.

Al gener de 2019, i quasi ja com una tradició, vam organitzar la V edició de les Nits d’humor on membres de la Confraria i col·laboradors ofereixen al públic actuacions musicals, monòlegs, sketchs, sainets, etc. Vull aprofitar per a agrair a tots els col·laboradors i membres de la Confraria l’esforç i el temps que dediquen a preparar aquesta activitat que va sorgir com un ingrés extra per a cobrir les despeses de la rehabilitació del creuer de Sant Jordi i que actualment complementen els baixos ingressos de les recollides de cartró.

El 10 de març es va convocar l’Assemblea general de la Confraria on es va informar de l’estat de comptes, de les actuacions realitzades i a realitzar, així com del nombre actual de confrares.

Les festes es presentaven ja molt intenses al coincidir la vesprada del Diumenge de Gloria amb el trasllat de Sant Jordi i només calia afegir un temporal de pluges intenses per a complicar un poquet més les coses. Nosaltres teníem la responsabilitat i l’obligació de fer el trasllat del nostre Patró adaptant-nos a les circumstàncies del moment. Com que la previsió era que per la vesprada ploguera amb més intensitat, vam considerar sol·licitar les andes del trasllat del Sant Jordiet de la Filà dels Estudiants per a portar més còmodament la imatge i alhora evitar que es banyaren les andes del nostre Patró, les quals vam deixar a l’entrada de l’església perquè, una vegada ja estiguera la imatge de Sant Jordi dins del temple parroquial, aquesta fóra posada en les seues andes i fer l’entrada de la forma més solemne possible. La imatge va ser coberta amb un plàstic transparent efecte cristall i va arribar sense banyar-se a l’església. Tres van ser els motius pels que es realitzara el trasllat el dia 21 a les 19h, tal i com estava programat. El primer, per evitar establir el precedent de què quan plou, la imatge de Sant Jordi no es porta a l’església. El segon va ser pensant en els capitans, ja que si començaven les festes sense fer-se el trasllat, sense saber si es farien l’ofrena i l’entrada, d’aquesta forma no començaríem molt bé les festes. L’últim i tercer, per no saber quan deixaria de ploure amb un calendari ple d’actes de festa on no resulta fàcil trobar un forat per a fer un trasllat “express”. Aquestes raons van pesar per iniciar les festes portant al nostre Patró a l’església, perquè els capitans participaren del trasllat, perquè al moment de l’ofrena estiguera Sant Jordi com sempre a l’altar i per a poder començar les festes amb certa normalitat. Va ser emocionant veure als cristians esperant a Sant Jordi a les portes del parc de l’ermita per a dur-lo fins l’església i també va resultar commovedor vore als capitans, presidents de les filaes, autoritats i molta gent del poble que estava al carrer per a acompanyar a Sant Jordi en un dia històric per les circumstàncies climatològiques. El nostre agraïment a tots, especialment a la filà de Cristians que sempre acompanya al nostre Patró.

En reunió convocada pel President de la Comissió de Festes, i davant les previsions meteorològiques, es va acordar per majoria suspendre l’ofrena i l’entrada. Nosaltres vam informar que estaríem en horari de l’ofrena a l’església perquè els festers i capitans portaren els ramells de flors a Sant Jordi. Al migdia, en presència dels capitans, bandereres, presidents, sergents, autoritats i poble en general, es va resar l’Àngelus dins l’església. Com que va deixar de ploure i en nova reunió es va acordar fer l’entrada, ràpidament es va posar en marxa el món de la festa i per la vesprada es va fer l’entrada. 

El dia de Sant Jordi, el predicador va ser el Reverendíssim Sr. D. Juan Melchor Seguí Sarrió, Vicari episcopal de la VI Vicaria Xàtiva-Alcoi-Ontinyent. Per la vesprada, de nou va fer acte de presència la pluja retardant un poquet la Volteta dels xiquets i la Processó, la qual, una vegada començada, va transcórrer i va finalitzar amb normalitat. 

El 15 de juny de 2019, els néts de D. Gregorio Molina van fer donació a la Parròquia de les tres casulles restants, blanca, morada i verda, així com els ornaments corresponents que junt amb la casulla de color roig, que va ser donada el 8 de desembre de 2016 per Dª Pilar Molina, formen el conjunt dels quatre temps litúrgics tenint totes brodada la imatge de Sant Jordi. L’acte de la donació va ser signat a les seus de la Confraria de Sta. Llúcia i de Sant Jordi, sent les dues Confraries garants d’aquesta donació. Moltes gràcies per aquest acte de generositat amb el nostre poble.

Al juliol vam participar en la fireta de La Malena venent loteria, plantes “espasa de Sant Jordi ”, clauers, imans, cintes, rodabalcons… Es tracta d’estar present en un esdeveniment pel que passa tot el poble i on participen més associacions.

La festa de la Relíquia de Sant Jordi es va celebrar el dia 1 de setembre sent el predicador de la missa D. Aquilino Martínez Gallego, Canonge de la Sta. Església Metropolitana de València. També cal ressaltar els canvis que hi van haver i que ja venien anunciant-se en les fulles setmanals de l’Aleluya. Es tracta que la litúrgia no contempla que al costat dels concel·lebrants a l’altar hi haja persones que no participen en la celebració. Per aquest motiu, els membres de la Junta de la Confraria vam seure als bancs darrere de les autoritats. Són canvis que es fan pel bé de la litúrgia i de la festa. També cal ressaltar la col·locació del nou dosser que va arropar al Reliquiari durant les festes, pel que donem les gràcies de nou a les persones de la Confraria i a les empreses que generosament han col·laborat. 

El dia 3 de setembre, organitzat per Càritas, la Relíquia va visitar els residents del Centre de Majors on es va celebrar una missa oficiada per D. Ramón Micó. Va ser emocionant vore la il·lusió amb que els nostres majors van viure aquesta celebració.

Quant a les portes de l’església situades al carrer de Sant Jordi, cal comentar que quan es va llevar la xapa exterior la fusta que quedava a la vista era de tan baixa qualitat que vam decidir, assessorats per Francisco Picó, arquitecte que ha fet el seguiment de la rehabilitació de la cúpula, folrar-les amb un tauler especial i posar els adorns que tenien les mateixes. El 25 de novembre van ser desmuntades i portades a la fusteria de Jorge Sempere i el 3 de desembre van ser muntades novament quedant unes portes molt dignes per al nostre temple.

Enguany celebrem el 75é aniversari del nostre Guió que va ser beneït el 27 de maig de 1945, després de la missa del migdia, dins dels actes de les festes del carrer La Creu. Aquest va ser sufragat pel banyerí de la filà de Cristians D. Gregorio Molina Albero. El 2 de setembre de 1945 va eixir per primera vegada en la processó de la Relíquia de Sant Jordi, sent portat per Micalet “el del Bovar”. El Guió sempre es dut per un membre de la filà de Cristians i per dos xiquets que agafen cadascun d’ells els cordons que pengen als seus costats. Des d’ací volem rendir un xicotet i sentit homenatge a totes les persones que l’han portat durant aquests 75 anys, molts d’ells fins que el seu estat físic els ho ha permès, demostrant així la gran devoció al nostre Patró. També cal agrair a l’actual portador, Vicente Francés Francés, la continuació d’aquesta tradició.

La Junta de la Confraria de Sant Jordi compleix enguany el període per al qual va ser elegida. Queden enrere tres anys de treball per la festa i per engrandir, més si cal, la figura del nostre Patró. Ha sigut un gran repte dur endavant aquesta institució tan volguda , valorada i respectada al nostre poble. Hem organitzat aquests anys els actes religiosos, jornades musicals, nits d’humor, arreplegades de cartró… De manera molt especial cal destacar al grup de persones que han format part de la Junta per la seua implicació, entusiasme i bona predisposició. Un grup de gent de diferents filaes, de gent del poble, de persones amb diferents maneres de viure la festa i devoció a Sant Jordi, però tots units amb un mateix objectiu en complir amb les obligacions de la Confraria. Resulta grat veure també com han sorgit vincles i amistats que seran de per vida. Ha sigut molt emocionant. Moltes gràcies a tots!

Cal agrair a D. Ricardo tots aquests anys que ha estat al capdavant de la nostra comunitat cristiana de Banyeres de Mariola i, com a consiliari, també agrair-li les reflexions, consells i bon fer. A D. Ramón li desitgem que estiga molts anys entre nosaltres i, com a consiliari, esperem que quan necessitem ajuda tinga les reflexions i consells que ens ajuden. Siga benvingut, D. Ramón. 

En aquests anys han hagut moments molt especials, però destacaria un que per a mi, com a president, ha sigut molt especial: el dia de la Relíquia quan quedem a les 7:15h a la seu de la Confraria amb l’emoció de tindre la Relíquia de Sant Jordi en les mans per a posar-la en el reliquiari. Aquest és un moment molt íntim on fem com un xicotet acte d’adoració i d’admiració quan al moment sonen els pasdobles de la moguda de la diana, portem el reliquiari a l’església i continuem amb les tasques del dia.

Ens n’anem amb la convicció de què la Confraria queda en bones mans ja que la nova presidenta, Mª Elena Vilanova Calatayud, i la seua junta de segur que faran el millor per la institució. Enhorabona!

Agraïm també als voluntaris i col·laboradors, als donants anònims, a les empreses i comerços la seua ajuda desinteressada, a tots i totes els que han fet possible la realització de tots els actes de la Confraria. Gràcies també a l’alcalde i a les Corporacions Municipals, als presidents i membres de la Comissió de Festes, alcaldes de festes, majorals de Sant Jordi, presidents de les filaes, capitans, bandes de música, Policia local i Protecció Civil que sempre han estat al nostre costat en tot allò que la Confraria ha necessitat. Com diem per ací: “Per Sant Jordi, el que faça falta”.

A tot el poble de Banyeres també cal agrair-li el suport, col·laboració, critiques i comprensió en tot allò que hem fet. Sabem que és molt difícil fer les coses i que agraden a tots, però sempre hem actuat amb la intenció de fer el que consideràvem millor.

 Tampoc podem oblidar a les persones confrares i no confrares que ja no estan entre nosaltres. Durant aquests tres anys alguns hem viscut la pèrdua dels pares, d’amics, de familiars i de fills d’amics, però pensem que no s’han anat, estan d’una altra manera entre nosaltres i això ens dóna forces per a continuar amb les nostres tasques quotidianes.

Per extensió, també desitgem que el treball de la Comissió de Festes i els comissionats, dels presidents de les filaes, servisca per a millorar i engrandir la festa. Igualment, felicitem als capitans d’enguany, desitjant-vos que gaudiu de les festes d’una manera especial i que Sant Jordi vos ajude en tot allò que desitgeu ara i sempre, que sigau molt feliços i no oblideu mai la sort de poder viure aquesta experiència. I a tots els festers, veïns del poble i visitants, convidar-los a participar de tots els actes, en especial, dels religiosos.

Bones festes de Sant Jordi a tots.

VÍTOL AL NOSTRE PATRÓ SANT JORDI!