Xé Aniversari Inauguració del Monument a Sant Jordi


Junta Directiva de la Confraria 1998 – 2002

Fa ja deu anys que l’espai de l’antiga ermita del Conjurador, al peu del nostre castell, torna a formar part del patrimoni religiós, cultural i tradicional de la nostra població. Així ho veiem els integrants del grup de persones que formàvem la Junta Directiva que en aquells moments va donar vida a un ambiciós projecte. Es complix una dècada de la inauguració de l’espai “Monument a Sant Jordi”. El temps ens ha fet reflexionar de com és possible aglutinar mitjans, persones, il•lusions i recursos. La resposta és fàcil, el projecte elaborat per una Junta Directiva, no pertany només a esta, s’aconseguix perquè tot el poble col•labora, i no sols va col•laborar amb nosaltres, sinó amb tots els projectes, que a través dels anys les diferents Juntes Directives de la Confraria, han anat planificant.
Algunes persones es fan la pregunta: per què Sant Jordi està ací presidint el conjunt monumental i no en un altre lloc? L’explicació la trobem en la nostra història: justament al costat del Sant Jordi estava l’ermita anomenada “del Conjurador”, que va ser molt important perquè tradicionalment els nostres avantpassats pregaven i demanaven al Sant Jordi que allí estava col•locat, perquè intercedira per les collites davant de les tempestats i pels veïns. Per això es va realitzar l’estudi arqueològic de la base de l’antiga ermita del Conjurador i tot ha quedat datat i informat en l’arxiu de la Confraria per a aquells que en un futur vullguen estudiar este lloc, puguen fer-ho i perquè estar ací és una forma de substituir l’antiga ermita i reivindicar el lloc tradicional, aprofitant la donació que va realitzar un veí de Banyeres de Mariola que així ho va disposar i va desitjar, perquè tinguera eixe destí, resguardant-ho d’altres usos. Creiem que així s’ha recuperat amb dignitat i respecte un lloc molt volgut.
L’Il•lm. i Rvdm. Agustín García Gasco i Vicente, arquebisbe de València en eixe moment, i ja desaparegut, ho va inaugurar el 9-03-2003, segellant una pàgina històrica: era, potser, la primera vegada que la població de Banyeres de Mariola pregonava públicament la seua fe i devoció a Sant Jordi fora dels llocs de culte, i de les dates tradicionals de les nostres festes patronals. Va ser un dia històric per la participació, tant de les autoritats religioses, civils, com de tot un poble que va acudir a la dita inauguració.
L’escultura de Sant Jordi realitzada per Manuel Boix, ens aporta l’element cultural davall una figura en bronze sobre una columna, amb atenció a l’estil que caracteritza l’autor, que acarona cada un dels detalls, però sobretot, és el seu rostre, amb visió noble i plàcida, la que més impacta a qui ho mira amb deteniment. I ara des de la seua talaia, podem admirar bells llocs com la vall del Vinalopó, l’Alt de la Barcella i la Penya la Blasca.

Descarregar document