Sant Jordi està instal•lat en la nostra consciència col•lectiva


Diari La Vanguardia. Edició impresa. Victor M. Amela

Descarregar document

Tinc 57 anys. Sóc de Roma i visc a Barcelona, soc doctor en filologia romànica i historiador medievalista. Tinc dos fills, en Camilo (19) i en Bruno (17). Política? Sóc anarquista ingenu. No tinc creences religioses. He estudiat, a fons la historia del mite de Sant Jordi.

.- Va existir Sant Jordi?

Va ser màrtir del primer cristianisme, di el santoral…

.- Què sabem:

Hi ha una tomba de Sant Jordi venerada des del segle VI a Diòspolis, avui Lod, a I’ actual Israel.

.- Qui hi ha enterrat allà?

Un home sant. Segons la tradició, un tribú romà, militar, nascut a Capadòcia i martiritzat en temps de l’emperador Dioclecià l’ any 303.

.- I anomenat Jordi?

Giorgos, nom grec que significa &’8220;protector dels camps”.

.- I per què el van martiritzar?

Es va declarar cristià: això suposava trair l’obediència a l’ emperador per obeir Crist!

.- En què va consistir el martiri?

El pengen d´ una creu, l esgarrapen amb espines d´ esbarzers, li surten visceres, li estiren els membres, li tiren sal a les ferides, li calcen sabates de ferro ama punxes…

.- I no es mor?
No: senyal del poder del seu Déu! Amb un martell li piquen el cap fins que li surt el cervell per les orelles. I li fan carregar el pes d’ una gran columna al pit…
.- I Jordi es queda tan ample?

Si. Arriba un mag que parteix un toro per la meitat i el torna a ressuscitar… però Jordi aconsegueix convertir aquest mag al cristianisme! Llavors trossegen Jordi i tiren les seves restes a un pou. Però Déu el ressuscita.

.- I els torturadors, desesperats…

Li tiren plom fos a la boca, li trepanen el crani amb claus… Morirà i ressuscitarà tres vegades! Molts pagans es converteixen en veure-ho… Però aquest relat és pagà.

.- De debo?

Barreja elements jueus no bíblics i zoroastrians… que sembla que assenyalen Mani.

.- Mani?

Profeta nascut a Pèrsia de família jueva, fun¬dador del maniqueisme, al segle III. Per nixò el rei persa Bahram va fer martiritzar i matar aquest profeta heresiarca.

.- I després el va recollir el cristianisme?

Com a tribú legionari, nascut un 23 d’abril (a les nou del matí): dóna als pobres uns di¬ners que eren per a l’emperador Constantí, i allibera esclaus i es declara cristià: per això es torturat i decapitat.

.- I mata un drac?

L’església cristiana va començar sent pacifista, però quan s’ oficialitza i té poder, temporalment es militaritza, i necessitarà un sant armat i guerrer… Serà Sant Jordi.
.- On passa, la transformació?
Els bel•licosos germànics s’acosten al cristianisme i fan del màrtir oriental un cabdill guerrer… i protector del poble, “atleta de Crist”, “guerrer de Crist”. Acabarà sent pa¬tró del cavallers teutònics

.- On es consolida el culte a Sant Jordi?

Primera croada, segle XI: Sant Jordi apareix amb un cavall blanc i ajuda els croats a prendre Antioquia, fita decisiva! A partir d’aquí, surt el drac en el relat.

.- Com?

Ja Perseu, en el mite grec, va vèncer un drac per rescatar Andròmeda. Ja el Papa Silvestre va sotmetre un drac que exigia verges vestals en sacrifici. Ja
Sant Teodosi matava dracs amb la llança. Ja Sigfrid mata un drac i li roba el tresor…

.- I quina és la primera representació plàstica de Sant Jordi matadracs?

Un fresc de principis del segle XI el repre¬senta a l’ església de Santa Bàrbara i Sant Onofre a la Capadòcia. I aviat aquest relat fa fortuna a tota la cristiandat…

.- M´el resumeixes?

A prop de la ciutat de Làsia, a la Capadòcia, un drac viu i les maresmes: mata amb la cua, les dents i l’ alè. El rei hi envia un exércit rere l’ altre, i tots fracassen. Per amansir el drac, comença a donar-li nens…

.- Sacrificis humans?

El rei acaba lliurant la seva filla, a punt de casar-se. La verge, vestida per al casament, espera asseguda la seva mort. I Sant Jordi passa per allà. Ella l´explica tot. Ell Ii pre¬gunta en quin dèu creu el seu pare. “En Júpiter”, respon ella. Sant Jordi li ensenya a encomanar-se a Jesucrist i sotmet el drac.

.- I no el mata?

El lliga amb cintes de la princesa, i l´ entren amansit a la ciutat… I tots es bategen! I des¬prés Sant Jordi decapita el drac.

.- I, feina feta, continua camí enllà.

Menys en una versió pintada pel prerafaelita Dante Gabriel Rossetti: la princesa i Sant Jordi es casen!

.- Que simbolitza el drac?

Les amenaces, el dimoni… I’ enemic. Un Sant Jordi “mata moros” ajuda a prendre Osca als moros l´ any 1096.

.- I quan arriba Sant Jordi a Catalunya?

L’antropònim Jordi existeix aquí des del segle X… Al segle XI es dediquen altars a Sant Jordi. I un orde militar català es constitueix el 1201: Sant Jordi d’ Alfama.

.- Sant Jordi va ajudar Jaume I?

Si, a les conquestes de Mallorca i de València se li apareix cavalcant el cavall blanc.

.- Què creu que ens diu Sant Jordi. Avui?

Sant Jordi s´ ha instal•lat en nostra consciència col•lectiva, i sap adaptar-se als valors de cada moment: ara ja no es guerrer i és un cavaller galant, sempre protector nostre.
** Relat mil•lenari **

Cingolani ha culminat el primer estudi acadèmic rigorós sobre la història del mite de Sant Jordi, les seves arrels, el seu sentit, l´ evolució del relat i de les seves representacions plàstiques (“Sant Jordi, una llegenda mil•lenària”, editorial Base), un procés relacionat amb la implantació la difusió del cristianisme a Europa, des d´ Orient, en circumstancies hostils… Catalunya va adoptar Sant Jordi durant l´edat mitjana: es va imposar com a patró guerrer contra l´islam, i avui podria ser el nostre protector contra el drac de la crisi: és un cavaller ben fermós que ens vol convèncer que les nostres armes de present i futur ja no són les llances, sinó els llibres. Per Sant Jordi!