No hi haurà canvi en les dates de les festes


El Nostre Periocic. Edició impresa

Descarregar document

EL “NO” VA GUANYAR AMB EL 72,08 % DELS VOTS

Les festes seguiran sent del 22 al 25 d’abril. 984 vots van ser favorables al “Si”, mentre que 2.540 es va postular pel “No”.

El poble va dir “no” al possible canvi de les dates de les festes de moros i cristians amb un suport del 72.08 % enfront del 27,92 % favorable al “si”. La consulta popular, primer procés d’este tipus que feia al poble, va ser el 12 de novembre. El resultat posa punt i final, almenys de moment, al debat que des de fa anys venia sostenint-se sobre si resultava convenient fer coincidir les festes en cap de setmana. Les festes seguiran sent del 22 al 25 d’abril i Sant Jordi coincidirà amb el dia 23, excepte acords puntuals que puguen obligar al canvi com ha passat en ocasions precedents, per coincidència amb la Setmana Santa o altres motius. La votació va congregar a 5.988 electors amb dret a vot, capítol en el qual es van incloure els festers majors d’edat empadronats fora de Banyeres. Del total del cens van ser comptabilitzats 3.595 vots, suposant una participació del 60,04 %, menor a la que sol produir-se quan té lloc qualsevol tipus de votació d’àmbit local, autonòmic o nacional que sol rondar el 80 %, però bastant destacada si es té en compte que era la primera vegada que es feia una consulta d’estes característiques. El total de vots que van secundar el “si’ o el “no” va ser de 3.524. D’estos, 984 van ser favorables al “si”, mentre que 2.540 es van postular pel “no”. Les 71 paperetes restants van ser comptabilitzades com a nul•les (36) i com a vots en blanc (35). Respecte a la possibilitat de marcar dues opcions per a la seua aplicació en el cas que el resultat haguera sigut favorable, la primera, en la qual es plantejava que dos dies de les festes coincidiren necessàriament amb cap de setmana, va obtenir el 62,59 % del suport. La segona, que postulava que l’Entrada fora dissabte, eI dia de Sant Jordi diumenge, i els dos dies següents dilluns i dimarts, va obtenir el 37,41 %.

JOSEP SEMPERE, ALCALDE: “LA TRADICIÓ HA SIGUT L’OPCIÓ DE MÉS PES”.

L’alcalde Josep Sempere va mostrar la seua satisfacció pel resultat de la consulta. “Calia acceptar qualsevol resultat amb independència de l’opinió personal que es puga tindre. La gent ha pogut votar i això permetrà tancar pàgina per uns anys a esta qüestió. Hem de felicitar-nos per la participació registrada, ja que si esta haguera sigut baixa, estaríem parlant d’un fracàs. Les coses queden com estan i mantenir la tradició ha estat l’opció de mes pes”. Va destacar que després de l’experiència, “encara tenim mes convenciment que haver organitzat una consulta ha estat una qüestió molt positiva perquè, a través de la democràcia, tothom ha pogut exposar la seua opinió amb total naturalitat i esportivitat”.

FERNANDO SEMPERE: “LA GENT VA ACUDIR A VOTAR EN UN CLIMA D’ALEGRIA, COM SI FÓRA FESTIU”

El president de la Comissió de Festes, Fernando Sempere, va subratllar que havia estat una “jornada històrica”. Va destacar el civisme de la gent i, com l’alcalde, l’amplia participació, a pesar de tractar-se de la primera vegada que es feia una consulta. Va dir que la gent va acudir a votar en un clima d’alegria, com si es tractara d’un dia festiu. També que si haguera eixit el “si” la Comissió de Festes s’hauria vist obligada a haver de modificar la seua reglamentació per poder adaptar-la a les noves circumstancies, qüestió que ja no serà necessària. “A partir d’ara seguirem treballant perquè la festa siga cada vegada millor encara que deixant de costat una inquietud que ha quedat resolta”.