L’orgue parroquial procedeix d’un santuari de Cuéllar i data del Segle XIX


Banyeres Digital / Cultura

Enllaç directe a la noticia

Font de la noticia: El Norte de Castilla

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Cuéllar, a Segòvia, ha identificat a l’església parroquial de Banyeres de Mariola l’orgue datat al segle XIX , el qual va pertànyer al Santuari de Nostra Senyora del Henar d’aqueixa ciutat. La troballa forma part del treball emprès fa quatre anys per l’ajuntament de la localitat segoviana amb el que es tracta d’elaborar un inventari del patrimoni local que, per diferents circumstàncies, en l’actualitat es troba fora del municipi.

A conseqüència de la troballa, una delegació parroquial encapçalada pel rector Ricardo Díaz de Rábago ha viatjat a Segòvia per entrevistar-se amb la regidora Nuria Fernández amb la finalitat de mantenir contactes i establir vies de col•laboració relacionades amb la conservació de l’orgue que va ser adquirit al Santuari de Nostra Senyora del Henar en la dècada dels anys seixanta pels responsables de la parròquia de Sta. Maria d’aquella època.

La delegació local s’ha mostrat entusiasmada amb el projecte de l’Ajuntament de Cuéllar i s’ha posat a disposició de la regidoria de Turisme amb tot el relacionat amb l’ instrument musical i aportarà al treball una fotografia que mostra com era en el seu estat original quan va aplegar a Banyeres. L’orgue, realitzat en l’any 1827, és una més de les obres que l’ orguener José Ruiz va deixar per diferents municipis castellans i, fins i tot, a la mateixa Catedral de Burgos. Per part de la regidoria de Turisme també s’ha valorat de forma positiva aquest encontre, no solament pel que suposa per a l’ inventari patrimonial, sinó també per l’acostament social i cultural amb el municipi.

L’orgue, d’estil neoclàssic en origen, mostra en l’actualitat una caixa d’imitació barroca, afegida després d’una restauració amb la finalitat de que encaixara visualment amb l’església parroquial, que, dedicada a la Mare de Déu de la Misericòrdia, correspon a aquest estil.