La Coral Mariola i la Missa de Sant Jordi


José Antonio Miró Sempere (president de la Coral Mariola)

El dia 23 d’abril del passat any 2010 s’estrenava la missa cantada, escrita i dedicada al nostre excels i sant patró Sant Jordi.

Crec que tant per a mi com per a qualsevol membre de la Coral Mariola va ser una experiència que no oblidarem.

El projecte, que ens va plantejar la Confraria de Sant Jordi al setembre-octubre del 2009 i en uns moments de baixa activitat en la nostra coral, representava un verdader repte; era el gran projecte de la Junta de la Confraria, que ja portaven uns quants mesos gestant-lo i que havia arribat el moment de posar mans a l’obra.

Després de plantejar-nos el president de la Confraria el projecte, el més important, per a la nostra Junta i els nostres directors, era disposar amb el nombre de veus suficients per a donar cos als cants que el nostre company i amic, Francisco José Molina Rubio, havia anat creant i escrivint, utilitzant els textos bíblics adequats als moments litúrgics de la missa.

Es va fer una invitació conjunta de la Confraria de la Coral a les quasi quatre-centes persones de què hi ha constància, encara que sabem que n’hi ha prou més que han passat pel cor, com sempre se l’ha denominat, en els quaranta anys que precisament en el 2010 complíem, per la qual cosa podem considerar este esdeveniment com un gran regal d’aniversari.

Va haver-hi una resposta afirmativa per part d’unes seixanta-cinc persones, la majoria de les quals eren antics membres de la coral i la resta eren de nova incorporació, les suficients per a afrontar este projecte.

A final d’octubre comença un gran treball per als coordinadors que muntarien les huit peces cantades que componen la missa i que eren la part més dura de tot el projecte; Miquel Payá, Salvador Calero, Paloma Martínez, María José Pont, Mayte Vilanova i Carlos Moisés Miró, es van encarregar d’estudiar les partitures i fer gravacions per veus de totes les cançons, perquè serviren d’ajuda a cada membre de la coral i les poguera escoltar en sa casa, sent tot el treball supervisat pel compositor de la missa, Francisco J. Molina; es realitzaven assajos per veus en la mesura en què el compositor anava donant el material ja pràcticament finalitzat per al seu assaig i última revisió, en la mesura en què s’anaven muntant les cançons per parcials; es programaven periòdicament assajos conjunts on ja escoltàvem els diferents cants, sentint tot
el conjunt de veus amb la qual cosa ens familiaritzaven i ens il•lusionaven cada dia més en l’estrena de la missa.

Arriba el moment de fer els primers assajos generals amb el director que havia de dirigir la Missa de Sant Jordi i que era Rafael García Vidal. Rafa s’encarregà de conjuntar i donar l’expressió que cada cant litúrgic requeria; baix la seua batuta i amb l’acompanyament del grup de músics de la Societat Musical Banyeres de Mariola, la missa quedava a punt per a l’estrena.

Arribada la vespra de Festes i pel que representa la festa dels dies 21 i 22, es donen els últims consells a tots els components de la Coral que participarien, sobretot l’atenció que calia tindre amb les veus perquè estigueren en les condicions òptimes el dia de l’estrena.

Dia 23 d’abril, Missa de Sant Jordi; en el transcurs d’esta van escoltant-se els cants que componen els diferents moments litúrgics; els components de la Coral, refermats en la direcció de Rafa García, anàvem experimentant la satisfacció que representava l’excel•lent resultat de més de sis mesos de treball intens.

La consequ&’776;ència final de tot açò, quedarà en el record de tots i cada un de nosaltres i dels que van acudir a la missa major i també, una setmana més tard, al concert de l’Octavari en què d’una manera més relaxada es van interpretar també tots els cants i que, pels comentaris dels assistents, pensem que ens podem sentir satisfets del que s’ha fet.

Des d’estes pàgines vull expressar en nom propi i en el de tots els membres de la Coral, el nostre agraïment a totes les persones que han fet possible l’èxit d’esta estrena i, especialment, al president de la Confraria de Sant Jordi i a tota la seua Junta per la confiança demostrada a l’oferir-nos la possibilitat d’estrenar “el seu projecte”, un projecte que nosaltres i els nostres descendents disfrutaran i cuidaran com un patrimoni cultural molt nostre. També agrair l’immens esforç que per a tota la Junta va significar el fet de condicionar en un espai, pràcticament insuficient, el lloc per a ubicar de forma adequada i còmoda les setanta persones de la coral.

També vull fer un crida des d’este programa de festes a tots aquells que els agrada el cant coral, perquè sàpien que les nostres portes estan obertes a tots i totes i que poden formar part de nosaltres. I el meu desig per a tots, bones festes de Sant Jordi.

Descarregar document