Festers i paisans diuen No al canvi de dates de les festes


Banyeres digital, BD

Enllaç directe a la noticia

El valor de la tradició, l’immobilisme o el No al canvi de les dates tradicionals de celebració de les festes de Moros i Cristians de Banyeres de Mariola ha estat el resultat que han desvetllat les urnes en la consulta popular realitzada al llarg del diumenge 12 de novembre, tot i que l’abstenció ha representat el 39,96 % del cens que estava xifrat en 5.988 votants.

Tancat el corresponent escrutini en les 10 taules habilitades als efectes, l’opció del No al canvi ha obtingut un resultat de 2.540 vots, xifra que representa el 72,08 % dels vots emesos, mentre que el Sí ha estat recolzat per un total de 984 vots, és a dir, el 27,92 % dels vots comptabilitzats. Per altra banda, un total de 35 banyerencs ha emès la seua voluntat votant en blanc, a més dels 36 nuls. Així doncs, i en haverse superat amb suficiència el 40 % dels sufragis emesos conforme s’establia a la normativa de la consulta, les festes de Banyeres de Mariola continuaran celebrant-se en les seues dates tradicionals del 22 al 25 d’abril de cada any.

Josep Sempere, alcalde i president d’honor de la Comissió de Festes de St. Jordi, ha realitzat una primera valoració del resultat de la consulta dient que «respectem la voluntat popular que ha decidit que les festes continuen en el seu calendari tradicional. Nosaltres, com Ajuntament, el que hem fet ha sigut donar veu al poble perquè es manifestara al respecte quan han hagut en diferents etapes anteriors distints posicionaments al voltant de si les festes devien celebrar-se en les seues dates tradicionals o si calia optar per la flexibilitat . L’Ajuntament en cap moment s’ha posicionat amb una postura o l’altra». Per la seua part, Fernando Sempere, com a president de la Comissió de Festes de St. Jordi, també ha indicat que «hi ha que respectar els resultats i a partir d’ara cal seguir treballant per millorar la festa».

La consulta ha comptat amb un 60,04 % de participació del vora 6.000 votants entre festers i paisans que figuraven en el cens, quantitat més baixa que en qualsevol comtessa electoral celebrada a Banyeres de Mariola, el que dóna una mostra de l’interès relatiu que ha despertat la consulta festera entre la població. El triomf del No sols necessitava el 40% dels sufragis emesos recolzant aquesta opció, mentre que el Sí haguera tingut que superar el 60%, segons s’establia a les bases de la convocatòria.