Confraria de Sant Jordi


Junta Directiva

Descarregar document

Fotografía 1: Junta Directiva Confraria Sant Jordi 2017 – 2020

Fotografia 2: El president de la Confraria de Sant Jordi, Rafael Evaristo Belda Doménech, obsequia una imatge del Sant Patró a l’Il•lm. Sr. Vicari General de València En Vicente Fontestad Pastor, predicador de les festes de la Relíquia, 3 de setembre de 2017.

Aquestes són les primeres línies que dirigim al poble de Banyeres com a nova Junta de la Confraria de Sant Jordi. Volem agrair a tots els que han format part de les anteriors Juntes de la Confraria el seu treball i dedicació que ha fet que la institució tinga un patrimoni cultural, material i religiós molt important. També volem agrair als membres de l’anterior Junta la col•laboració en el traspàs i canvi de junta. Un agraïment molt especial a tots els que han decidit viure la festa des d’una altra perspectiva organitzant els actes religiosos i treballant d’una manera discreta per engrandir-la i millorar-la, si cap, un poquetet més. Moltes gràcies a tots.

Al mes de juliol vam participar en la fireta de La Malena venent articles que tenim en dipòsit d’altres Juntes, amb la novetat que enguany teníem dècims de Loteria de Nadal i la rifa d’una imatge de Sant Jordi en bronze, obra de Manolo Boix, rèplica a escala del monument a Sant Jordi. El motiu principal de fer la rifa era que qualsevol veí del poble poguera tindre una peça tan valuosa a sa casa participant amb cinc euros que costava cada papereta. El sorteig va ser el dia 1 de desembre de 2017, el numero guanyador va acabar en 164

i l’afortunat posseïdor de la papereta va ser Arístides Rico Albero. Enhorabona.

El dia 24 d’agost, convidats per la Junta Parroquial del Camp de Mirra, vam participar de la Missa Major en Honor de Sant Bartomeu. Celebraven el 200 aniversari
de la construcció del Temple Parroquial i els centenaris de l’arribada de la Relíquia de Sant Bartomeu i de la reconstrucció de la seua ermita; ens van convidar a que baixàrem amb la nostra Relíquia, que junt al Lignum Crucis de Biar, la Relíquia de Sant Blai de Bocairent i la de Sant Bartomeu van presidir la celebració de l’Eucaristia.

El primer diumenge de setembre, i com mana la tradició, vam commemorar la Festa de la Relíquia de Sant Jordi. Pel matí el predicador de la Missa Major va ser l’Il•lustríssim D. Vicente Fontestad Pastor, Vicari General de València i Canonge de la Santa Església Catedral. Per la vesprada va eixir en Processó baix pal•li la Relíquia finalitzant l’acte besant la Relíquia les autoritats, els capitans, festers i devots del poble. Cal ressaltar que les processons són un acte de recolliment on el silenci forma part i dóna sentit a la mateixa. És per això que ens agradaria que es respectara i es visquera encara més profundament l’acte de la Processó.

En un altre ordre de coses, un membre de la Junta va suggerir il•luminar el Sant Jordi que hi ha a la façana lateral de l’església, al carrer Sant Jordi. Gràcies a la col•laboració de l’Ajuntament, amb el suport de tots els grups polítics i a Juan Castelló Mora per donar-nos permís per a fer la instal•lació a la seua façana, hui podem gaudir de la imatge per la nit quasi més que durant el dia.

Respecte al projecte que ens hem proposat de la restauració de la porta del carrer Sant Jordi estem estudiant els pressupostos que tenim i en breu esperem encarregar el treball al taller que millor realitze el treball.

Hi ha actituds i comentaris que ens sorprenen molt gratament. La fe i la devoció al nostre Patró se’ns manifesta de tantes maneres que ens fa sentir-nos orgullosos de la responsabilitat que tenim. Un confrare que està convalescent i mentre es recuperava de la seua malaltia, volia col•laborar amb la Confraria, se’ns va oferir per a apegar les caputxes que utilitzem a les processons. És un gest que naix de l’interior de la persona i que agraïm profundament, així com a totes les persones i entitats que guarden el cartó per a la Confraria perquè els seria més fàcil dipositar-lo als contenidors. És molt d’agrair que destinen temps i sacrifiquen espai esperant a que fem l’arreplegada de cartó. Moltes gràcies a tots.

Fotografia 3: Solemne Missa Major de les festes de la Relíquia, 3 de setembre de 2017.

Fotografia 4: Recollida de cartró per part dels membres de la Junta Directiva de la Confraria de Sant Jordi, 21 d’octubre de 2017

Fotografia 5: IV Nit d’Humor organitzada per recaptar fons per finançar els projectes de la Confraria de Sant Jordi, 26 de gener de 2018.

El passat mes de desembre una família ens va donar una documentació molt valuosa per a la Confraria. Anys enrere quan no teníem la seu de la Confraria, les diferents juntes s’emportaven els esbossos, pressupostos i demés papers a casa i allí quedaven arxivats. El que hem rebut són dibuixos i pressupostos de l’ermita del Conjurador que es volia reconstruir, també l’esbós, pressupost i factures de l’actual carrossa de Sant Jordi. Agraïm aquest gest que ajuda a completar l’arxiu de la història de la Confraria i animem a tots aquells que troben per casa qualsevol paper o document relacionat amb la Confraria que ens el feren arribar.

A principis d’enguany es van complir 90 anys de la fundació de la Confraria; el 23 d’abril de 2018 farà 75 anys de l’estrena de la primera carrossa de Sant Jordi i 25 anys de la benedicció del pal•li. Passa el temps i quasi tots els anys tenim algun aniversari que celebrar. Ens trobem a les portes de les festes, que l’harmonia, la felicitat, la unió en la devoció al nostre Patró ens ajude a deixar de costat les diferències que puguem tindre, ens centrem en allò que ens uneix i gaudim d’unes Festes que són la manifestació d’un poble que es sent identificat amb la figura lluitadora de Sant Jordi pel bé de les persones. Felicitem els capitans i les seues famílies per fer “la Festa a Sant Jordi”. Animem a tots els que treballen per la festa, des de les filaes, la Comissió de Festes, festers i no festers a continuar aportant el millor de cadascú pel bé de la festa.

I com no, convidar-los a tots a participar dels actes religiosos. Que Sant Jordi ens done salut i desitgem que el bon temps ens acompanye.

Bones festes.

VÍTOL AL PATRÓ SANT JORDI.