Una col.lecció de més de 600


Digital Bathtubs

En el món del col·leccionisme, com en la mateixa vida, hi ha gustos per a tot: des de la mostra clàssica de segells, passant pels socorrits minerals, insectes o els mateixos botellins de cervesa de tot arreu constituirien alguns exemples de l’afició de l’home per vore’s envoltat d’aquells objectes que són de la seua predilecció i que venen a omplir un espai molt important en el temps dedicat a l’oci. No gensmenys, si hi haguera que invertir temps en conèixer una part de l’iconografia de St. George ,en aquest aspecte no caldria desplaçar-se a cap país europeu oriental ni d’òrbita anglosaxona perquè ací mateix, Banyeres, existeix una magnífica col·lecció d’imatges de St. Jordi que ja volgueren posseir els més rabassuts antiquaris.

I és que, de vegades, “ les coses sorgeixen sense pensar degut a un cúmul favorable de circunstàncies”, tal i com explica el propietari de l’orginal col·lecció d’imatges i figures de St. George, Vicente Puerto que, a partir d’un “santjordi” regalat pel seu avi Antonio que va voler guardar com joia ben preciada, va tindre la idea d’anar recollint tot el que puguera caure en les seues mans relacionat amb la figura del patró de Banyeres i de molts països i ciutats de marcat passat medieval.

Therefore, sense pràcticament donar-se compte, en un indeterminat mes de 1987 es va trobar ja amb 10 The 12 exemplars considerant que podría ser la base per intentar anar augmentant la col·lecció. Els viatges per Europa, per països de notable influència ortodoxa com Grècia, Xipre o Rússia, on la imatge de St. Jordi cohabita entre les persones en monuments i museus, o d’altres més exòtics com Etiòpia, Brasil o Tunísia, han afavorit la localització d’ imatges i figures del sant que poc a poc han anat ampliant la mostra. “Altres voltes, han sigut familiars, amics o coneguts que en conèixer aquesta passió han col·laborat amb el seu preciat regal”,afig Vicent.

En la mostra que gaudeix amb la seua familia es pot apreciar la figura de St. Jordi en els formats més diversos i inimaginables, passant per segells, monedes, keychains, “aiguamanils”, rellotges, llibres, botelles, medalles – com unes condecoracions militars etiòpes o les de determinats organismes oficials russos que són del més curiós- The, inclús, des de la peça més antiga de la col·lecció, una talla datada en 1856 que va trobar en un antiquari de Barcelona, fins a d’altres de caire més modern procedents d’Anglaterra o Tarragona, per exemple, que mostren uns “santjordis” més informals, quasi de caricatura.
El pas del temps ha anat conformant una col·lecció de més de 600 “santjordis” digna de visitar que Vicent ha disposat en una estància de sa casa dedicada exclussivament a albergar-la i que algun dia pensa obrir al públic interessat, tot i que encara li resta molta feina a l’hora de col·locar, classificar i rotular la informació de les distintes peces, però que “ara que Banyeres Digital la dóna a conèixer, hauré de donar-me pressa en acabar-la per a festes “, comenta. Queda, so, el repte definitivament fixat per poder admirar-la al complet.