La llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa

Associació de “La Llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa.”

El Naixement d’una tradició amb projecció de futur.

Banyeres de Mariola és un poble ric en manifestacions culturals i festives que contribueixen d’una manera molt especial a construir la nostra identitat col•lectiva. Sant Jordi, el seu patró, entre la història i la llegenda, és un referent simbòlic d’aquesta identitat.

En aquest context va nàixer fa vint anys “LA LLEGENDA DE SANT JORDI, EL DRAC I LA PRINCESA”, amb motiu del II Centenari de l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi a Banyeres. En aquella ocasió, un grup de veïns, amb un text de Jordi Garcia i sota la seua direcció, va emprendré aquest ambiciós muntatge celebratiu a la plaça de les monges. Va estar concebut com un espectacle de carrer en el qual van participar molts veïns. Per a la posada en escena es va aprofitar l’estructura arquitectònica de la plaça de les monges i es van crear els personatges del drac y el cavall de Sant Jordi de gran tamany per tal d’afegir espectacularitat a la representació. La resposta del públic va ser molt positiva i es van fer dues representacions.

De nou, dins dels actes de celebració del 750 Aniversari de la donació de Banyeres i Serrella a Jofré de Loaysa, el 24 de juliol de 1.999 es va representar la llegenda a la plaça Major de Banyeres de Mariola, dirigida per Toni Belda i basada en dos textos: el text de la primera representació, i una altra versió “La llegenda del drac i la princesa” escrita per Jordi Garcia i Vicent Berenguer i editada en 1997 per Edicions Bromera.

En les darreres festes de “La Relíquia”, any 2.000, s’ha tornat a representar iniciant un projecte que arreplega el desig manifestat per molts banyerenses des de fa vint anys: convertir “La Llegenda” en una tradició per al nostre poble, representant-la periòdicament. En aquesta ocasió va estar dirigida per Jordi Garcia amb un projecte ambiciós: convertir el marc natural del parc de Villa Rosario en l’espai escènic, integrant els elements que el propi parc té i adequant la gran explanada de baix per al públic.

Per a dur a terme aquest projecte, una colla de persones varem constituir en Nadal de l’any 2.000, “L’ASSOCIACIÓ DE LA LLEGENDA DE SANT JORDI, EL DRAC I LA PRINCESA”, oberta a totes les persones, grups i institucions interessades que volgueren participar-hi.

Estem molt contents d’haver aconseguit el nostre primer objectiu, la representació del darrer 30 d’agost, que pretenem que siga la que inicia la tradició, representant-se cada tres anys. Això no haguera estat possible sense el recolzament, treball i col•laboració de l’Ajuntament de Banyeres, que des del primer moment va valorar positivament el projecte de l’Associació, no exent de greus dificultats.

Si alguna cosa cal destacar d’aquest projecte és el seu caràcter participatiu. Han estat moltes les persones i empreses que han col•laborat per poder dur-lo a bon terme. Cal destacar als membres de diferents col•lectius de Banyeres, colla de dimonis de “La Quarantamaula”, músics de la Societat Musical de Banyeres i de l’Agrupació Musical “La Nova”, dolçainers “El Braçal”, Asociació d’Ames de Casa, Grup Scout, que junt el nombrós grup d’actors, alguns d’ells membres dels grups de teatre locals, van fer possible crear i gaudir d’una nit màgica. El esforç de tot ells i la massiva i calorosa resposta de les més de1.600 persones que van acudir a Villa Rosario a vorer l’obra, són el testimoni més eloqüent de l’interés del nostre poble per la representació de “LA LLEGENDA”. A tots, des d’aquestes línies, el nostre sincer reconeixement i agraïment.

UN PROJECTE DE FUTUR

L’Associació de “La Llegenda” té com principal objectiu treballar per a que es represente cada tres anys “La Llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa”, i que aquesta representació es consolide com un espectable que es convertisca en una tradició al nostre poble. Una tradició amb la qual mostrem i fem gaudir als més menuts, als grans i a la gent de fora del poble, la particular versió de la llegenda del nostre estimat patró que representem a Banyeres, donant l’oportunitat de poder participar-hi directament.

La propera fita per a la representació serà doncs, la festa de la Relíquia de l’any 2.003.

Fins aleshores tenim diversos projectes al voltant de la representació que encara estan preparant-se i que ens agradaria desenvolupar al llarg d’aquests tres anys, dels quals us fem partícips. Un d’ells és entrar en contacte amb alguns pobles que fan també algun tipus de representació de la Llegenda de Sant Jordi, com Alcañiz a Terol i Montbalnc a Catalunya, pe tal de conèixer el que fan i fer un intercanvi. També volem proposar a l’Ajuntament i a tot el poble de Banyeres, que l’any en que s’ haja de fer la representació, es declare “ANY DE LA LLEGENDA”, amb la programació d’algunes activitats culturals i de difusió al voltant de diferents continguts de la llegenda, com ara llegendes populars, música, correfocs, teatre… I sobre tot activitats dirigides al xiquets i xiquetes, per tal de motivar-los i introduir-los en l’univers fantàstic d’aquesta representació, i estimular la continuïtat de la tradició.

Creiem, per que així ens ho heu manifestat moltes persones que vareu gaudir de l’última representació, que val la pena continuar treballant per el és un desig de Banyeres. Us convidem a col•laborar amb nosaltres a que es consolide aquest projecte de tots. Desitgem les millors festes a tothom.

Descarregar document