La Confraria de Sant Jordi


Jorge Juan Francés Albero

Se’m brinda per primera vegada l’ocasió d’escriure estes paraules quan estan a punt de començar les nostres tradicionals festes de moros i cristians en honor al nostre patró sant Jordi. És el moment de vestir-se de festa, per a rebre al nostre patró i donar-li gràcies per haver mantingut eixa unió entre tots.
Agraïsc l’ oportunitat que em brinda el president de la Comissió de Festes per a transmetre esta salutació a tots els banyerins, encara que tots els anys, també en este, exposem un resum de les activitats realitzades perla nostra Associació.
La nostra festa té dues grans facetes: la part lúdica i la part religiosa, esta última és la que la Junta de la Confraria que m’honre en presidir, organitza. Podem dir que des de fa molts anys augmenta en assistència de festers i poble en general, rememorant tradicions que hereta dels nostres majors, la qual cosa indica que el fester nos sols viu de la part “festiva” sinó que assega profundament l’amor i la devoció a sant Jordi.
Un any més no podem deixar d’expressar el nostra profund agraïment tant a tots el veïns de la nostra població com a les empreses que durant aquests quatre anys han guardat, empaquetat i mimat el cartó i paper que gustosament hem anat recollint. Gràcies a estos donatius hem pogut realitzar el projecte del Monument de Sant Jordi.
Si l’ any anterior ens desplaçàrem a la diòcesi de Lourdes i comunitat de Campan, este estiu ho férem a Itàlia on assistírem a l’ Audiència de nostra Santedat el Papa, fent-li entrega de la insígnia de la nostra associació, símbol de l’ amor del nostre poble a sant Jordi.
Aprofitàrem per a visitar les relíquies de sant Jordi a l’ illa de Sant Giorgio a Venècia i l’ església de Sant Giorgio in Velabro a Roma, llocs on es custodien i veneren relíquies del nostre patró.
Per Nadal, posàrem a la venda el nous roda-balcons per a pal•liar la manca dels realitzats amb anterioritat i amb un nou disseny. Esperem que les pròximes festes engalanen els nostres balcons. Hem comptat amb el finançament d’una empresa local la qual mantenint-se en l’ anonimat ens ha permés afrontar esta gran inversió, detall que des de esta Junta Directiva li agraïm.
El dia 11 de gener de 2002, es celebrà al Teatre Principal la presentació del projecte i la imatge el Monument de Sant Jordi que s’instal•larà en el lloc conegut com l’ermita del Conjurador. Estiguérem acompanyats per l’arquitecte D. Francisco Picó Silvestre que exposà detalladament el projecte d’enjardinament el lloc; per l’escultor D. Manuel Boix qui ens explicà les característiques de la creació de l’escultura de sant Jordi. Pel nostre alcalde D. Roberto Calatayud Tormo que ens mostrà el suport incondicional de la seua persona i de tota la corporació municipal. Agraïm des d’estes pàgines tots els esforços i desvels.
De la nova figura de sant Jordi, que va a col•locar-se en el monument, s’han realitzat set rèpliques a escala de l’original signades per l’autor. Cinc d’elles han sigut posades a la venda, una altra queda en possessió de la confraria i la setena, hem volgut oferir l’oportunitat als socis i al poble en general, mitjançant un rifa, de poder accedir a la mateixa per una mòdica quantitat.
El passat mes de febrer, es convocà la primera Assemblea General de Socis, segons indiquen els nous estatuts que s’aprovaren en el seu dia. En esta assemblea es facilità la memòria o els comptes de l’associació i s’elegí el nou president, de qui no podem detallar el seu nom perquè en el moment d’escriure estes línies (en el mes de gener, per necessitats del programa de festes) encara no s’ha realitzat l’esmentada assemblea de socis.
Aprofiten l’ocasió per animar a la nova Junta en la seua tasca i desitjar-los que gaudisquen com ho hem fet nosaltres en treballar units amb harmonia. Així mateix ens acomiaden de tot el poble en general, reiterant el nostre agraïment al suport rebut per tots en la nostra tasca.
Desitjar-vos unes festes entranyables en convivència amb les vostres famílies és el meu desig i el de la Junta Directiva.

Descarregar document