La Confraria de Sant Jordi


Junta de la Confraria de Sant Jordi

Els cors i els esperits del banyerins i banyerines s’omplin de música, rebenten d’emoció, esclaten de joia I d’agraïment, perquè un any més som fidels a la nostra cita d’acomplir i fer realitat, l’herència i la promesa de tot un poble, que unificant esforços, afanys, temps i treballs, manté ferma la tradició de celebrar festes religioses i de Moros i cristians al nostre Patró. Aixa la història, el llegat i la devoció es fa vida, i ens fa viure, especialment cada abril.

Jordi és un nom de procedència grega que vol home de la terra, el que l’ectima i la treballa, és a dir, agricultor. Hi ha moltes i diverses ètnies, cultures, religions, pobles i nacions que tenen a Sant Jordi com a sant ben destacat, venerat i protector. És patrimoni de molta gent, és un sant intercultural, integrador i conciliador. Ell ens allibera dels dracs que ens envolten en el nostre quefer dia a dia, i fan que les persones es valoren més pel que tenen que pel que són, i això fa malbé, crea odi, sembra l’egoisme i ens porta per camins on la societat é més competitiva, individualista i egocèntrica.

Per això, la junta de la Confraria li prega i li implora que ens allibere de totes aquestes bestioles durant tots els temps i els dies, però singularment durant el temps de festa. Perquè ella és una realitat plural àmpliament compartida per tots, no és de ningú en particular i és de tots. La Festa ens ha anat modelant i regalant alguns dels fonaments de la nostra manera de ser i de pensar, i per això, l’hem de fer, i ho és, un dels tresors més apreciat i valuós del nostre poble. Ens ho recordava el professor Sanchis Guarner: “La Festa es l’espill d’un poble.” I l’hem de cuidar i vetllar dels dracs que hi pugen amenaçar-la.

També la junta li emana i li suplica a Sant Jordi perquè ens protegisca de tota mena de perills, especialment li implorem emparament i protecció per al poble i per la Festa, pels malalts, pel benestar de totes les persones, especialment pels més joves, perquè en elles està el present més net i el futur més esperançador del poble i de la Festa.

Per últim, la junta de la Confraria de Sant Jordi, encoratja, anima i saluda a l’alcaldessa i regidors-es, al Comissió de Festes, al seu alcalde i presidenta, als presidents-es de filaes i músiques, a totes les seues juntes, als capitans i bandereres, enguany extraordinàriament als Estudiants, perquè tots el propòsits que han preparat per celebrar el seu Centenari es facen realitat, a tots els festers-es i músics, als veïns/es, als que vindran a visitar-nos, aimar-nos a què hi participeu en tots i en cadascun dels actes de les nostres festes.

Ens alegraria que gaudírem d’un any ple d’il•lusió i d’harmonia, que els vostres anhels per la festa i pel poble es facen realitat, que sapiam compartir, transmetre, celebrar i commemorar allò que tant ens estimem: La Festa, la devoció i el culte pel nostre Patró: Sant Jordi.

Junta de la Confraria de Sant Jordi.

Descarregar document