Els Rostres ocults del Sant Jordi


President Comissió d’Obres Confraria Sant Jordi

Seguint les característiques de l’autor de la nostra figura del Sant Jordi, hi ha hagut rastres que, encara que molt coneguts, no volem que passen desapercebuts. Parlem de dues persones, En Manuel Boix Álvarez i En Paco Picó Silvestre, veritables intèrprets del conjunt denominat Monument a Sant Jordi inaugurat el passat dia 9 de Març de 2003.

El primer és l’autor de l’escultura del Sant Jordi, figura principal del conjunto Hi queden reflectides les virtuts i les gestes d’este insigne cavaller com a creditor i defensor de la fe cristiana. També les tradicions que han fet d’ell el nostre patró i la insígnia de la nostra població.

Durant els passats meso s de desembre, gener i febrer vam poder contemplar la seua exposició, El Gest de la Mirada, al Centre Cultural Bancaixa de Valencia. Podríem escriure’n infinitat de pagines, perquè la seua obra és molt extensa i completa. Esmentarem, només, una xicoteta mostra molt coneguda. Manuel Boix ha donat rastre al Tirant lo Blanc, l’obra més coneguda de la nostra literatura valenciana, en l’adaptació de Maria Aurèlia Capmany. Esta obra conté les il•lustracions més emblemàtiques. La seua faceta d’il•lustrador també la trobem a El Quixot en una versió traduïda per Magda Bogina. Ha col-laborat amb nombrosos autors com J. Palaus, Abel Guarinos, Maida Silverman, Bárbara Bremen, Ximo Vidal Vicente, Josep Escartí, eccetera. Són tantes les il•lustracions en llibres, cartells, CD, revistes, postals que és difícil no tindre res de la seua obra a casa.

Si haguérem de fer un estudi sobre la dimensió creativa de Boix hauríem de mirar dins d’una maleta plena de materials i útils . Utilitza materials com el grafit i la tinta xinesa sobre paper, la pedra calcaria, l’oli sobre tela, el bronze, l’acer de corten, eccetera. Les seues obres a l’aire lliure més conegudes són:
-El monument a González Byass, a Xerés de la Frontera.
-Les escultures deis Borja, a Gandia
-La plaça Major de les Corts, a Albalat de la Ribera.
-El Sant Jordi, a Banyeres de Mariola.
Són escultures de dimensions considerables que redissenyen lespai i busquen els llocs ciutadans de caràcter públic. Aquesta idea és molt arrelada a l’obra Boix. També les seues obres de pintura recreen un referent poètic. Destaquen:
-Retransmissió televisiva del Miracle.
-Falconeria.
-L’arc de Triomf.
-El martiri de Sant Sebastià.
Aquestes obres són molt impactants i expressives.
Cal dir, infine, que l’any 1980 va rebre el premi Nacional d’Arts Plàstiques.

El nostre segon protagonista és el creador del Conjunt Urbanístic de l’àrea del Monument a Sant Jordi. Juan Francisco Picó Silvestre és titulat per l’escola Técnica Superior de Valencia i n’ha estat professor associat del departament de projectes arquitectònics. També, pel que fa a la seua vida professional, hem de dir que va dirigir entre els anys 1992 io 1996 l’estudi de l’arquitecte Santiago Calatrava a Espanya en les seues obres i projectes.

La seua pertinença a CB Arquitectes Associats, SL va fer que la seua tasca professional en els primers anys fora realitzada a Valencia. Trobem obres com:
Urbanització de la línia 4 del tramvia de Valencia.1994.
Instituts d’Investigació 1-12 a la Universitat politècnica de Valencia.
Actualment centra la seua activitat professional a la seua ciutat nadiua, Alcoy. Té infinitat d’obres i projectes que ha executat sol, o amb altres arquitectes. Destaquem:
Parc urbàEl Romerar”.1992
EdificiMonterrey” ad Alcoy.
Col•legi MajorOvidi Montllor” (amb J.V. Jornet).1995.
Reforma i ampliació de l’antiga fabrica de Carbonell per a la seu de l’Escola Politècnica Superior d’ Alcoy (amb J.V. Jornet).1998.
Reforma i ampliació de l’antiga fabrica de Ferrandiz , per a la nova seu de l’Escola Politècnica Superior d’ Alcoy (amb J.V. Jornet) 1998
Reforma i ampliació de lantic edifici d’hidroelèctrica Espanyola d’Alcoi per a nou ús d’hotel *** (amb J.V. Jornet i J. Climent) .2001.
Projecte d’Urbanització de l’àrea del Conjurador de Banyeres de Mariola 2003.
És una alegria, per a la Junta Directiva que va gestar este projecte, haver comptat amb l’ajuda d’estos dos grans homens. I no només per la seua trajectòria professional, que no té lloc a dubte, sinó també per haver ajudat a aconseguir els nostres somnis. Gracies a ells i al seu ineludible afany i treball ha estat possible recuperar i plasmar les nostres tradicions, signe inequívoc que el nostre poble esta actiu i que la seua explosió cultural mira amb claredat cap al futur. Esperem que amb l’ajuda de les autoritats locals, i de les autonòmiques, vegem prompte finalitzat este projecte. Esperem veure’l, al capdavall, formant part del nostre nucli antic i del nostre admirat castell.

Scarica il documento