Confraria de San Jordi “El Llibre d’Or”


Confraría de San Jordi

L’any passat ja en vam fer esment: maduràvem la idea d’enfortir i dignificar les nostres creences. Per això el Gadamer quan es referia a la importància que tenia per a nosaltres la tradició. Des d’estes paraules volem informar-los de com hem intentat concebre-la de nou; així ha nascut el LLIBRE D’OR. Els expliquem: consideràvem inacabat l’acte d’acompanyament del que ha estat el predicador, tant el dia de Sant Jordi com el dia de la Relíquia, a la “Casa Abadia”. Per això hem volgut aprofitar este acompanyament per a que les autoritats eclesiàstiques oportunes deixen constància de la seua presència entre nosaltres. Què millor que signar un Llibre d’Or; ja no podrà trair-nos la memòria i així sabrem, any rere any, qui ha predicat en els nostres festes.

Aquest llibre va ser obert per En Manuel Soler, que va ser rector del nostre poble, el 23 d’abril de 1995, sent abad mitrat de la “Seu de Xàtiva” i Vicari Episcopal, i actualment canonge de la Santa Església Catedral Metropolitana de València. Es tracta, per tant, d’una persona vinculada a Banyeres, a la Confraria i que ha viscut i sentit la intensitat de la nostra festa.

Però, a més a més, volem mostrar amb dos documents cóm al llarg del temps s’ha tingut una cura especial dels predicadors que venien al nostre poble. Per una banda, tenim un sermó d’En Agustín Ribera Sanz, capellà fill de Banyeres que va predicar el 23 d’abril de 1894 en les nostres festes. Aquest sermó ha sigut extret d’una compilació realitzada per En Antonio Belda Martínez (“Sermonari VI”) i que va ser transcrita per Miguel Sempere Martínez i que va aparèixer al programa de Festes de 1983; els remetem a ella ja que la lectura d’este manuscrit ens permet conèixer allò que escoltaven els nostres avantpassats.

Afegim un segon document. Es tracta d’una fotografia de 1949 propietat de l’Arxiu de la Fundació Valor. És l’acompanyament del Senyor Predicador En Juan Benavent el dia de Sant Jordi. Des d’ara volem que aquestos testimonis queden enquadrats al marc que representa el Llibre d’Or de la Confraria i que servixca, perquè no, com memòria col•lectiva de la nostra Festa.

Finalment desitjar-los unes bones festes i que per uns dies oblidem la Nostra quotidianitat i siguem capaços de realitzar una gran Festa. VIXCA SANT JORDI!

Descarregar document